Yanlış beslenme alışkanlıkları

37 yşındki Zelih Özdemir, yeme lışknlıklrındn dolyı çocukluğundn beri kiloluymuş. Hreketsiz bir yşm süren ve egzersiz ypmyn Zelih’nın en sevdiği yiyeceklerse hmur işleri ve ttlıymış. Ndiren khvltı ypıyor, bzen hiç su içmediği günler oluyormuş. Htt çoğu zmn günü tek öğünle geçiştiriyor, geri kln öğünlerini bur cuburl tmmlıyormuş. Zmn zmn diyet ypmyı d deneyen Zelih, “Bir dönem kşm 18.00’den sonr hiçbir şey yemiyordum ve ekmeği hytımdn tmmen çıkrmıştım. Böylece 17 kilo verdim” diyor. Anck kilo vermenin rhtlığıyl tekrr eski düzenine dönmüş ve kıs sürede verdiği kilolrı fzlsıyl geri lmış. 171 sntim boyundki Zelih, 103 kiloy kdr çıkmış.

Değişim

Trtıd üçlü rkmlrı gördüğü ve rtık yşın uygun kıyfet bulmmy bşldığı zmn tekrr kilo vermeyi kfsın koyn Zelih, bir diyetisyene gitmeye krr vermiş. Anck oldukç uzun bir ysklr listesi vrmış ve bu diyet boyunc sevdiği yiyeceklerin hiçbirini yiyememiş. “Örneğin en çok sevdiğim çikolt, diyet plnımd yoktu” diyor. Diyette olduğu için de sosyl yşmdn uzklşmk zorund klmış çünkü dışrı çıktığınd ne yiyeceğini bilemiyormuş. Bu diyetin sonucund verdiği kilolrı d hızl geri ln Zelih, rtık hytınd köklü değişimler ypmsı gerektiğini nlmış.

Yşm Trzı

Öncelikle khvltı ypm ve bol bol su içme lışknlığını kznmış. Bu süreçte Ankr’d bulunn Formeo Beslenme Eğitimi ve Diyet Dnışm Merkezi diyetisyenlerinden Tuğçe Ergen’den destek lmış. “Diyetisyenim her hft bn isteklerim doğrultusund bir diyet plnı yzıyordu. Böylece hiç sıkılmdn ve krnım doyrk diyet yptım” diyor. Günde üç n, üç r öğün yemeye ve beyz ekmek yerine thıllı ekmeği tercih etmeye bşlmış.

Egzersize de ğırlık veren Zelih, bir spor slonun yzılmış. Artık hftd üç gün 30’r dkiklık yürüyüşlerini hiç ihml etmiyor ve spor slonundki grup derslerine ktılıyor.

Ödülü

Zelih’nın şu nki kilosu, ortokul yıllrındki kilosuyl ynı: “Trtıd tekrr ltılı rkmlrı görebileceğime innmıyordum. Çevremdeki insnlrın övgü dolu yorumlrı beni çok mutlu ediyor” diyor. “Artık kilomu gizlemek için değil, bedenime, ruhum hitp eden kıyfetleri büyük bir keyifle seçip lbiliyorum. Artık kendimi dh çok seviyorum.”

Zelih’nın Tvsiyeleri

Ttlı krizini yen.

Khvltıyı ve r öğünleri sl tlm. Ayrıc bol bol su iç.

Uzmn desteği l:

Diyetin kişiye özel olduğunu unutm. Gerçekten sğlıklı ve klıcı kilo vermek istiyorsn mutlk uzmn desteği l.

Egzersizi unutm: Hytın mutlk egzersizi ekle.

Ne Kdr Yemelisin?

Gereğinden fzl yemek, gereğinden fzl klori lmk demek. Kritik soru şu: Bir porsiyon slınd ne kdr?

Tofu

Sğlıklı bir servis (110 gr) yklşık birel sbunu kdr olmlı. 145 klori/9 gr yğ/ 16 gr protein

Kimileri bu miktrın birbuçuk ktı fzl yer.

Bir çok sebze bende gz ypıyor ve şişkinlik hissediyorum. Bunu önlemenin yoluvr mı?

Çiğ sebzeler yerine hfif hşlnmış, fırınlnmış y d ızgr edilmiş sebzeleri tüketmelisin. Bununl birlikte kurubklgiller, brokoli, lhn, Brüksel lhnsı, meyveler, şeker lkolü içeren besinler ve gzlı içeceklere dikkt et. Ar öğünlerinde kefir y d yoğurt gibi probiyotiklerden zengin besinler tüket vey probiyotik kpsüllerden fydln. Ayrıc mide ve bğırsklrd oluşn gz, şişkinlik ve hzımsızlık gibi sorunlrşırı yemeye, besinleri iyi çiğnememeye, hızlı yemeye ve çok yğlı yemeye bğlı olrk d gelişebiliyor.

Bitter çikolt sevmiyorum, sütlü çok mu zrrlı? Yediğimde nsıl telfi edebilirim?

Çikoltnın hmmddesi oln kko, klbin, dmrlrın, metbolizmn ve bedenin için çok fydlı. Özellikle kko ornı yüzde 75 ve üzeri olduğund tm birntioksidn besin hâline geliyor. Anck tüketmekten gerçekten hoşlnmıyorsn, 30 grm bitter çikolt tüketmek yerine 20 grm sütlü çikoltyı tercih edebilirsin. Yine de sütlü çikoltnın içindeki doymuş yğın dh yüksek olduğunu unutmmlısın.

Bu d klp-dmr sğlığı problemi yşyn bireyler için hem kolesterol, hem trigliserit çısındn riskli olbilir.
Ynlış Beslenme Alışknlıklrı Nelerdir – Kfekdinc.com 3KMod

[gllery ids=""]

Yorum Yaz