Alzheimer hastalığı

ALZHEIMER 70’li yşlrd görülme yüzdesi

NEDİR?

Arştırmcılr, zrrlı bir tür proteinin, beyindeki sinir hücreleri rsınd krmş yrtrk kümelenme ve plklr yol çtığı üzerinde duruyor. Yirmi yılı kpsyn bir süreçte beynin hfız ve hreketle ilgili bölgelerinde hücre iletişimi engellenmiş oluyor. Vklrın büyük bir çoğunluğunun ltınd genetik fktörlerle birlikte

ERKEN ALZHEİMER YA DA ZARARSIZ SİNYALLER

Ar sır görülen dlgınlık y d unutknlıkt sorun yok. Am şğıdki norml olmyn sinyllerden birini kendinde görüyorsn doktor dnışmlısın.

Hfız

NORMAL: Kıs bir süre için herhngi bir ismi unutmn.

DEĞİL: Birinin sn ynı soruyu birkç def sorduğunu söylemesi.

Kf Krışıklığı

NORMAL: Ogün Pzrtesi olduğu hâlde Slı olduğunu znnetmen.

DEĞİL: Aylr öncesindeki bir prtinin geçen hft olduğunu snmn.

Konuşm

NORMAL: Dilinin ucundki bir sözcüğü

htırlymmn. DEĞİL: Düzenli olrk konuşmnın ortsınd düşünce dizisini kybetmen.

yşm trzı d ytıyor. Öyle ki tüm hstlr içinde gen kusuru yüzünden Alzheimer’ yklnnlrın ornı sdece yüzde beş.

BELİRTİLERİ VE TEŞHİSİ

Henüz yeni syılbilecek verilere göre en önemli belirtiler sosyl hyttn çekilme, hfız kybı ve krkter değişimi. Doktorlr teşhis için kn testleri, beyin görüntüleme ile bilişsel ölçümlemeleri kullnıyor. Alzheimer’s Assocition’d Bilimsel İnisiytif Direktörü Doktor Gen Hrtley, “Alzheimer’ bğlı deformsyonlr, belirtilerin görülmesinden 20 il 30 yıl öncesinden tespit edilebiliyor” diyor.

EYLEM PLANI

Eğer sigr içiyorsn, bırk. Vklrın yüzde 14’ünün sorumlusu sigr. Bunun ynınd ldığın ilçlrı ykındn incelemeyi ihml etme. Güncel bir rştırm, benzodizepin etken mddesinin (genellikle nksiyete için kullnılıyor) üç ile ltı y rsınd düzenli lımının Alzheimer riskini yüzde 32 rttırdığını gösteriyor. Yüksek kolesterol ve tnsiyon d risk fktörlerinden. Bu yüzden doymuş yğ ornı düşük besinlere yönel ve düzenli egzersiz yp. Eğer teşhis konulmuşs, reçeteli ilçlr hfız kybını ertelemeye yrdımcı oluyor. Ayrıc bulmc çözmek ve zekâ oyunlrı (htt Cndy Crush Sg bile) riski düşürüyor.
Alzheimer Hstlığı (Bunm, Demns) Snl Hstne 3KMod

[gllery ids=""]

Yorum Yaz