Bulaşıcı çocuk hastalıkları

Bulşıcı hstlıklr

Çocuk, ilk çocukluk döneminde genellikle “ünlü” çocuk hstlıklrın yklnır: Kızmık; kızmıkçık; suçiçeği; kızıl; boğmc; kbkulk; tifo; vb.

KIZAMIK

Kızmık hstlığınd görülen derideki döküntüler nsıl orty çıkr? Döküntü kulk rksınd bşlr. 34 gün yüksek teşle sürekli ve şiddetli öksürükten sonr bedenin her ynın yyılır.

KIZAMIKÇIK

Kızmıkçığın neden olduğu derideki döküntüler nsıl orty çıkr? Döküntü noktlrı lınd, ynklrd ve kulğın rk bölümündedir; bu rd boyundki lenf bezirinde büyüme görülür.

Bu hstlıklrın bzılrı okul öncesi çocuklrd bütünüyle zrrsızdır, oys yeni doğmuş bebeklerde ve süt bebeklerinde çok tehlikelidir: Sözgelimi boğmc. Her bebeğin birçok bulşıcı hstlığ krşı direnci vrdır. Bu direnç bebeğe nnesinden geçer. Bu hstlıklr, nnenin çocukluğund yklndığı hstlıklr olduğundn bebek hiç değilse ilk ylrd belli bir ölçüde güven içinde syılır.

Bulşıcı hstlıklrd “tecrit” etmenin nlmı nedir?

Çevrede bir çocuk bulşıcı hstlığ yklndığınd. herkes bu hstlığın kendi çocuğun bulşmsındn korkr. Oys ylın m önemli bzı sğlık korum kurllrın dikkt edilirse, hiçbir şey olmycktır.

Hst bir çocuğ ynı kişi trfındn bkılmsı hem hstlığın bşk kişilere bulşmsını önlemek

için, hem de içinde bulunduğu durumu zorlştırck bşk mikroplrın dışrdn hsty bulşmsını önlemek için yerinde bir hrekettir.

Hstlığı süresince çocuk ynı odd bulundurulmlı, oddn ody dolştırılmmlıdır.

Hst çocuğun odsın girmeden önce ve çıktıktn sonr eller, mikroptn rındırıcı özelliği oln bir sıvıyl y d sbunl iyice yıknmlıdır.

Hst çocuğun kullndığı tbk, brdk, çtl, bıçk, kşık gibi şeyler kyntılmlıdır. Fzldn önlem olrk, küçük hstnın giysilerini de özel eriyiklere btırrk y d kyntrk mikroplrdn rındırmk düşünülebilir.

Şimdi çocuk hstlıklrı rsınd en sık rstlnnlr bir göz tlım: Kızmık; kızmıkçık; suçiçeği; kızıl.

Kızmık

Kızmık oldukç bulşıcı, virüsten ileri gelen bir

hstlıktır. Hstlık geçirildikten sonr, klıcı bir bğışıklık kznılır.

Bulşmsı

Doğrudn doğruy ve kolylıkl hstlıklı birinden sğlıklı birine, öncelikle hv yoluyl, özellikle de öksürürken ve konuşurken ğızdn çıkn tükürük dmlcıklrıyl geçer.

Kuluçk dönemi

En z 8 gün, en çok 14 gündür.

Belirtileri

Nezle belirtileriyle bşlr. Burun sürekli kr, gözler ışıktn rhtsız olur, kızrır; hst sık sık öksürür. Yüksek teş bşlr ve derideki ilk kırmızı döküntüler görünene kdr teş üçdört gün sürebilir. Döküntüler genellikle kulklrın rksınd bşlr vk hızl yüze, gövdeye, kol ve bcklr yyılır.

Lekeler pembe renkli sivilceler hlinde olmdn önce, birbirleriyle birleşmiş cnlı kırmızı renktedirler. Derideki kırmızı döküntü dörtbeş gün sürer. Ciddi

durumlrd deride, pul pul dökülmeler görülebilir.

Tecrit

On beş gün.

Korunm

Aşılm y d özel gmmglobülin.

Tedvi

Tedvi, hstlığın belirtilerine, yni soğuk lgınlığın, öksürüğe, göz nezlesine, teşe krşı ypılır. Çocuk ytkt tutulur. Oldukç hfif yemekler yedirilmeli, yemek yemeğe zorlnmmlı, m çok su içirilmelidir. Antibiyotik tedvisi doktorun önerisiyle ve bzı ihtilflr görülürse bşltılmlıdır.

İhtilt

Kızmık sırsınd çok sık rstlnn bir hstlık ztürredlr. Hstnın teşi

indikten sonr bile orty çıkbilir. Çocuk döküntü döktükten sonr hâlâ teşi vrs, şiddetli ve sürekli öksürüyors, doktor çğrıImlıdır.

SUÇİÇEĞİ

Suçiçeğinde derideki döküntüler nsıl orty çıkr? Döküntüler önce gövdede, sonr yüzde görülür. Lekeler su Kbrcıklrın dönüşür; önceleri içi sydm oln kbrcıklr, sonrdn bulnıklşır ve kbuk tutr.

KIZIL

döküntüleri nsıl orty çıkr?Döküntü göğüste bşlr, yüz dışınd bedenin her ynın yyılır. Yüksek teşle b$lr; bş ve boğz ğrısı, kusm görülür.

Kızmıkçık y d ylncı kızmık

ilk çocukluk döneminde görülen, virüsten ileri gelen bulşscı bir hstlıktır. Hstlık geçirildikten sonr, klıcı bir bğışıkşık kznılır.

Bulşmsı

Doğrudn doğruy bulşır.

Belirtileri

Çok zyıftır, zmn zmn görünmesiyle yok olmsı birdir. Kızmıktki gibi lekeler y d kızıldki gibi küçük noktlr görülebilir. Genellikle boyundki lenf bezleri, ender olrk d dlk büyür.

Kuluçk dönemi

512 gündür.

Tecrit

8 gün 18 gün rsıdır.

Korunm

Aşı.

Tedvi

İlk çocukluk döneminde olduğund zrrsızdır ve

özel bir tedvi gerekmez.

İhtilt

Genellikle yoktur.

Suçiçeği

Çok bulşıcı, virüsten ileri gelen bir hstlıktır. Hstlık geçirildikten sonr klıcı bir bğışıklık kznılır.

Bulşmsı

Hst bir kişiden geçer.

Belirtileri

Ateşte hfif yükselmeler, bzen soğuk lgınlığı ve öksürük görülür. Önce içi sydm su kbrcıklrı belirir; sonr bunlrın içleri bulnır ve üstleri kbuk bğlr. Bütün bu kbrcıklr ynı zmnd orty çıkmzlr; yni bzılrı .kbuk bğlm dönemindeyken, yenileri içi sydm su kbrcığı dönemindedir. Kbrcıklr son derece kşıntı ypr.

Kuluçk dönemi

En z 11 gün, en çok 21 gündür.

Tecrit

14 gün; m her durumd kbuklr dökülene kdr.

Korunm

Doğrudn temslrdn kçınmlıdır.

Tedvi

Dinlenme ve çok hfif yemek rejimi uygulnır. Kşınmy krşı tlk pudrsı kullnmk yerinde olur. Çocuklrın kşınmsı engellenemez, kbuklr mikrop kprs,yerlerinde iz klır.

İhtilt

Ellerin kirli olmsı yüzünden, irinli sivilceler orty çıkbilir.

Kızıl

Streptokok türü bsilin yol çtığı bulşıcı bir hstlıktır.

Bulşmsı

Mikrop tşıyıcı, sğlıklı biri olbilir; bir bşksın bulştırıp rdındn kendisi

hstlığ yklnbilir.

Kuluçk dönemi

17 gündür.

Belirtileri

Yüksek teşle bşlr, bş ve boğz ğrısı, kusm görülür. Deride döküntü ilk günden sonr bşlr ve öncelikle göğsü kplr. Bu döküntü çok syıd küçük, kırmızı, birbirine ykın kbrık noktlr hlindedir. Yüzde döküntü yoktur. Dilde kızrmlr ve kırmızı noktlr görülür.

Tecrit

21 gün.

Korunm

Hstlıklrdn ve sğlıklı görünen tşıyıcılrdn skınılmlıdır.

Tedvi

Ytkt dinlenme. Böbrek iltihbı (nefrit) tehlikesine krşı sürekli idrr thlili ypılmlıdır. Antibiyotik tedvisi.

İhtilt

Bşlıc ihtiltı böbrek iltihbıdır.

 

[gllery ids=""]
[gllery ids=""]

Yorum Yaz