Hobi Bahçesi Nasıl Yapılır?

Bhçede yerinde ekim

Soğnlrın bhçede yerinde ekimleri, elde edilmek istenen şeye bğlı olrk frklı biçimlerde gerçekleştirilir.

Bordür: Bu durumd soğnlr iki yrı biçimde ekilebilir; düzenli bir biçimde yerleştirilmeleriyle y d bir dm thtsının ynı renkli kreleri gibi birbirine koşut iki y d üç sır hlinde ekilmesiyle ince uzun bir bordür elde edilir; düzenli rlıklrl iki y d üç sır ve öbekler hlinde ekilmeleriyle, geometrik biçimli olmyn bir bordür oluşturulbilir.

Çiçek öbekleri: Bu durumd d soğnlr iki biçimde kullnılbilir: Belli bir geometrik düzene göre; düzensiz küçük bir trh oluşturmlrını sğlyck dğınık bir biçimde. Her iki ekim biçiminde de bhçenin genel üslubuyl şırı çelişmeyecek krşıtlıklr oluşturmy çlışmk, iyi sonuç verebilir.

Soğnlı bitkilerin doğl ekimi ilkbhrd çiçek çn soğnlrın, doğd olduğu gibi düzensiz bir biçimde dğılmlrının sğlnmsı için, özel bir biçimde ekilmeleri gerekir: 4-5 soğn birden lınıp, rsgele çyır tılır ve bzısı birbirine çok ykın, bzısı çok uzk bile ols, düştükleri yerlere dikilirler.

Bu tür ekime en uygun türler rsınd güz-çiğdemi, bodur lle, nergis, titrek çiçek, sümbül (hollnd sümbülü, ort boy y d uzn lleler, doğl ekime elverişli değildirler).Doğl ekimle dikilen soğnlr bulunduklrı yerler-den lınmmlı, yıllrc ynı yerde bırkılmlıdırlr. Uzun süre olduklrı yerde kln soğnlr sonund zorunlu olrk çoğlırlr ve rslntısl biçimli öbekler hline gelirler. Doğl ekim özellikle İngiliz üslubund bhçeler için uygundur; ktı bir biçim nlyışın göre düzenlenmiş bhçelerde iyi sonuç vermez.

Bhçede soğn dikilmesi

Soğnlı bitkiler için kullnılck çürük toprğının bzı özellikleri olmlıdır: Soğnın kökleri ynınd tehlikeli su birikintilerini engellemek için, suyu çok iyi geçirmelidir (soğn kökünün hızl ve kolyc çürüyebilen, neme oldukç duyrlı bir dokusu vrdır); ince olmlı, tş, vb. pisliklerden temizlenmesi için iyice elekten geçirilmelidir; klkerli olmmlı, silisin ğır bstığı silisli-killi bir toprk olmlıdır (sonuçlrsk, soğn için uygun toprk, bol kumlu olmlıdır).

Toprğın ypısı herhngi bir soğn türünün ekimine olnk vermiyors şu çreye bşvurulur: Bordür ypılmk istenilen yerde 20 cm derinliğinde ve elden geldiğince geniş bir çukur kzılır

(1). Çukurun içi çevresindeki toprktn yrılmsı için plstik örtülerle iyice kplnır

(2). Plstik örtünün lt bölümü, suyun norml bir biçimde dğılmsı için delinip, örtü kplnmış çukur,soğn ekimine uygun çürük toprğıyl doldurulur

(3). Yerinde hzırlnn bu özel “torblr” içine soğnlr ekilir

(4). Aynı teknikle düzenli y d düzensiz öbekler y d demet düzenlemesi de gerçekleştirilebilir. Am bu teknik, doğl ekime uygun değildir: Plstik örtü, soğnlrın yyılmsın engel olur.

[gllery ids=""]

Yorum Yaz