ÜNLÜLERİN YAŞAM KOÇLARI

BAY EVET

Jim Crrey’nin bşrolde olduğu filmde sosyl hytı olmyn ve rkdşlrıyl görüşmek istemeyen Crl’ın, rkdşının ısrrıyl bir terpiye gitmesiyle hytının ne kdr değiştiğine innmycksınız.

AŞK OLUR

Bşrollerini Aron Eckhrtve Jennifer Aniston’ın pylştığı ypımı film tm bir romntik komedi. Filmde Eckhrt, frklı tekniklerle insnlrın hytını değiştiren bir yzr ve kişisel gelişim uzmnını cnlndırıyor.

ZORAKİ KRAL

Filmdeki rolüyle Altın Küre Ödülü kznn Colin Firth’ün cnlndırdığı VI. George, kekemeliğini yenmek için bir konuşm terpistine gidiyorve zmnl rlrınd sıck bir dostluk oluşuyor.

m rkdşım çok dh fzlsın ship oldu. İşinde bşrısız oln ve hk ettiği pryı bir türlü kznmyn rkdşım prlr döktüğü yşm koçu syesinde kendine güvenini sğlyrk mddi imkânlrını fzlsıyl rtırdı. Acb onu gerçekten kendine getiren yşm koçu muydu yoks zten içinde oln bir şeyi orty mı çıkrmıştı?

Bundn yıllr önce ‘koç’ deyince klımız y bir burç y d bsket ntrenörü geliyordu. Yeni kriyer kpılrı ilginç ve hiç olmmış hobilerle rlnırken, “Mesleğiniz nedir?” sorusunun cevbı d çok değişti.

Eskiden verilen doktor, mühendis y d vukt gibi cevplrın yerini şimdi blogger, mod tsrımcısı vey yşm koçu gibi hvlı isimler ldı. Üniversitelerin henüz yşm koçluğu dı ltınd herhngi bir bölümü bulunmuyor fkt bu konud ciddi eğitimler veren kurslr ve sertifik progrmlrı vr. Yn yn ypıln yolculuk olrk nitelendirilen koçluk, zihinsel rhtlığ ve hyttki hedeflerinize ulşmnız için destekleyici rol oynuyor. Bilinçltı yolculuk uzmnlrı, nefes eğitmenleri htt NLP uzmnlrı bile bir nevi yşm koçlrı slınd. Her biri hytının düzenini sğlymyn, dh mutlu ve huzurlu yşmk isteyen kişiler için çözüm nhtrı niteliğinde. Bir yşm koçu çlışmlrınd sorumluluk lmıyor, dnışnını yönlendirmiyor ve kıl vermiyor; ylnızc pozitif duygu ve düşünce yrtrk onun değişimini destekliyor. Yzr Rlph Wldo Emerson “Hytt sıl istediğimiz birinin bize ne ypbileceğimizi frk ettirmesidir” diyor. Konu ne olurs olsun kendi kendine yetemediği noktd kişiler hytt bir ‘dnışm mssı’n ihtiyç duyuyor. Bu, herhngi bir biny girdiğinizde dolşrk yolunuzu bulbileceğiniz hâlde girişte bulunn kişiye yön sormy benziyor. Zmnın yetmediği günümüzde sorunlrımızı çözmek ve kendimizle ilgilenebilmek için belki de ihtiycımız oln tek şey gerçekten bir yşm koçudur y d slınd bildiğimiz şeyleri orty çıkrmk için pr hrcmy ihtiycımız vrdır, ne dersiniz?

Frklı Alnlrd Yşm Koçlugu Ypn Uzmnlr Anltıyor…

Seld Soytürk

Akyılmz/ BİLİNÇALTI YOLCULUK UZMANI

“The Journey bilinçltı temizleme tekniğinin Türkiye’deki ilk ve tek sertifiklı uzmnıyım.

Bu tekniğin eğitimini İngiltere’de ldım. Aslınd İktisdi ve İdri Bilimler Fkültesi mezunuyum.

15 yıl boyunc profesyonel iş hytınd yöneticilik yptım. Bir rkdşım Brndon Bys’e it The Journey kitbını okummı tvsiye etti. Kitp çok ilgimi çekti. O zmn bilinçltı y d enerji gibi kvrmlr innmıyordum. Çok dh mterylist bir düşünce ypım vrdı. Şu n hytımızd oln olumsuz duygulrın, lışknlıklrın, yürümeyen ilişkilerin, iş hytındki bşrısızlıklrın, kmyn bolluk, bereketin ve ufcık bile ols bizi rhtsız eden her şeyin ltınd geçmişte yşdığımız olylr vr. Tüm bu olumsuzluklrdn özgürleşmenin yolu, bilinçltımızdki negtif kyıtlrdn rınmk. Hytt birçok şey değişiyor ve bzen bun yk uydurmkt kişi zorlnbiliyor. Bu zorlnm şmsınd profesyonel bir elin sürece dokunmsı çok dh verimli sonuçlrın oluşmsını tetikliyor. Koç, olylr dh objektif bkbildiği için kişiye çok dh rht yrdımcı oluyor. Aldığı eğitim ve tecrübenin üstüne doğru yklşım ve sorulrl kişinin gerçekte olmk istediği neyse onu bulmsın yrdımcı olbilir. Bu d kişinin çok dh kliteli bir hyt sürmesini sğlıyor. Yşm koçu olbilmek için bzı yetkinlikler gerekiyor. Öncelikle kişinin kendi hytınd birçok şeyi pozitife çevirmiş olmsı gerekiyor. Aksi durumd bu krşı trf için yeterince güven verici olmuyor. Ayrıc olylr krşı frklı sorulr üretebilecek kdr hızlı düşünebilmeli, bunu nınd uygulmy geçirebilmeli, her durum ve kişiye krşı objektif yklşbilmeli. Tüm bu özelliklerin herkeste olmsı çok koly değil. Bu kişiler yşm koçu olurs süreç çok dh kliteli işliyor.”

“KOÇ, OLATLARADAHA OBJEKTİF BAKABİLDİĞİİÇİN KİŞİYE ÇOK DAHA RAHAT YARDIMCI OLUYOR.”

Nevşh Fidn Krmehmet/

YASAM KOCU -NEFES EĞİTMENİ

“Asıl mesleğim mimrlık fkt eğitimimi bitirdikten hemen sonr ilk ldığım nefes sensımd yşmımı bu işe dmy krr verdim ve bu konud eğitime bşldım. Kurucusu ve bşknı olduğum NFS bir nefes okulu. Bizler 150 kişilik nefes koçlrı ve eğitmenleri olrk Türkiye’nin her yerinde limitleyici nefes ve düşünce lışknlıklrını çmk için çlışmlr ypıyor. Nefes ve düşünce lışknlığını limitlemek çocukken çoğu kişinin yşdığı ortm sebebiyle hytt klmk için yptığı otomtik bir refleks. Bu bir lışknlığ dönüştüğünde ciddi problemler yrtıyor. Bizler olgun insnlr olrk kendimizi hâlâ küçük bir çocuk gibi koruyor, limitliyor, özümüzü,

“YÜRÜYEMEYECEĞİ SÖYLENEN BİR DANIŞANIMIZ NEFES EĞİTİMİNDEN SONRA YÜRÜMEYE BAŞLADI”

gücümüzü olmsı gerektiği gibi ifde edemiyorsk; potnsiyelimizin tmmını kullnmıyorsk bu ciddi bir problem. Şu n Türkiye’de 100 kişiden 90’ı nefes kpsitesinin sdece yüzde 30’unu kullnıyor! Bu ne demek biliyor musunuz? Bedeninize yşmnız için, orgnlrınızın, kslrınızın, hücrelerinizin sğlıklı ve cnlı olmsı için gereken hvnın sdece yüzde 30’u giriyor demek. Sonuç olrk limitleyici nefes lışknlıklrımız nedeniyle hstlnıyoruz. Dnışnlrımı, nefes ve düşünce sistemlerinin tmmen ve kökten değişebilmesi için toplm bir hft süren ‘Mucize Kursu’ dlı progrmımız yönlendiriyorum. Bu progrmd kişinin yşı, fiziksel durumu, sosyl koşullrı ve geçmişi ne olurs olsun nefesi ve düşünce sistemindeki olumsuzluklrın tmmı giderilebiliyor. Kesin sonuç lıyoruz ve bu çok memnun edici. En son 18 yşındyken disferlinopti hstsı olduğu orty çıkn ve doktorlrın yürüyemeyecek ve her geçen gün ytğ bğlnck dediği, şu nd 28 yşınd oln bir dnışnımız nefes eğitiminden sonr yürümeye bşldı. Bu innılmz bir şey.”

Hytın içinden

Nur Bilen Yvuzer/

GÜZELLİKVE ESTETİK KOCU

“Aslınd ben estetik uzmnıyım. İngiltere, Frns ve Türkiye’de güzellik lnınd birçok eğitim ldım. Aynı zmnd uluslrrsı mkyj ve medikl pigmentsyon eğitmeniyim. Tıbbi olmyn bir güzellik ve kozmetik dnışmnlığı ypıyorum. Eşimle kurduğumuz Renee Clinic’de gelen tlepler üzerine bilgi ve görüşlerimi pylşmy bşldım. Hepimizin ihtiycı oln m cesret edemediği şey, bşk bir gözle eleştirilmek. İnsnlrın özellikle de kdınlrın bn kendileriyle ilgili fikirlerimi sormlrı, çoğu zmn krr verdikleri gereksiz bir işlemden vzgeçmeleri beni çok mutlu ediyor. Güzellik bir görgü ve nck ynı görgüyü pylşn insnlr birbirlerinin görüşlerine değer veriyorlr. Ben de benimle ynı bkış çısınd oln herkesle bildiklerimi pylşmy çlışıyorum. Bence insnın hytınd öğrenme isteği olduğu sürece, onu geliştiren herkes yşm koçudur. İnsnlr herhngi bir konuyu kendisinden iyi bilene her zmn ihtiyç duyr. Dnışmk, uzmn görüşü lmk çoğu zmn geri dönüşü olmyn htlrdn kurtrbilir bizi. Kendi lnıml ilgili konuşck olursm; estetik ve güzellik konusu çok hsss bir denge, çünkü güzelliğin tek bir tnımı ve doğrusu yok; mtemtik değil, sğlmsı yok. Bu yüzden çoğu zmn bşklrının eleştirileri ve yönlendirmeleri ile kendimizde değişiklikler ypıyoruz.

Öğretilmeye çlışıln birbirine benzeyen kdınlr gibi olmmk için doğru ellerde olmk çok önemli. Kimsenin hytını kökten değiştirdiğimi iddi edemem m birçok kişinin kendini görmesine sebep olduğumu söyleyebilirim. Ben sdece yn olmy çlışıyorum. Herkesin bkınc kötü olnı bulmy lıştığı o ynd ben güzel olnlrı gösteriyorum ve orty çıkrtıyorum.”

“İNSANLAR HERHANGİ BIR KONUYU KENDİSİNDEN İYİ BİLENLERE HER ZAMAN İHTİYAÇ DUYARLAR.”

BESLENME VE DİYET KOCU

“Hcettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nü bitirdim ve sonrsınd Bhçeşehir Üniversitesi’nde MBA progrmını tmmldım. yılınd Integrtive Nutrition Helth Coching progrmını bitirdim.yılındn beri de Bşkent Üniversitesi Sğlık Bilimleri Fkültesi’nde Beslenme ve Diyetetik Doktorsı ypıyorum. 2002 yılındn beri beslenme ve diyet koçluğu ypıyorum; eğitim veriyorum. İnsnlrın hytlrınd değişim yrtmk için onlrı motive etmeye, yönlendirmeye ve desteklemeye değer veriyorum. Çlışmlrımd insnlrın yşm klitesini rtırmk için bir bütün olrk sğlıklı olmsı gerektiğine innıyorum. Psikoloji, kişisel gelişim, bilinçltı ve meditsyon

“KİŞİLER, KENDİ POTANSİYELLERİNİ ORTAYA ÇIKARMAK İÇİN YAŞAM KOÇLARINA İHTİYAÇ DUYUYORLAR.”

çlışmlrındn d yrrlnıyorum. İnsnlrı yönlendirirken ruhsl, fiziksel, duygusl ve zihinsel olrk inceliyor ve on göre dnışmnlık ve koçluk ypıyorum. Dnışnlrımın dh sğlıklı, idel kilod, özgüvenli, özgür ve kendilerini bilen bireylere dönüşmesini en büyük ödül olrk görüyorum. İş ve özel hytt yşnıln problemlerin sğlığı ve mutluluğu etkilememesi için dnışnlrımın problemlerle bş çıkmlrı, duygulrını ifde edebilmeleri, kendileri olmlrı ve hyttn keyif lmlrı konusund destekliyorum. Kişiler, kendi potnsiyellerini orty çıkrmk için yşm koçlrın ihtiyç duyuyorlr. Öğretilen ezberleri bozup bize uygun bir hytı yşmk ve özgürleşmek için koçluk son derece yrrlı. Kendini değiştiremeyen, kendini tnımyn ve öğrenmeye çık olmyn sbırsız biri koçluk yprs bşrılı olmz. İnsn, hyt ve güzel bir dünyy innn; bunun için çblyn idelist ve prtik biri hytın hem koly hem keyifli ynlrını gösterebilir diye düşünüyorum. Yni önce terzi kendi söküğünü dikecek dh sonr bşksın ışık olck.”

[gllery ids=""]

Yorum Yaz