En çevreci ünlüler

“DÜNYAYA VE İNSANA ÖZEN GÖSTERELİM”

Perm Blitz İstnbul Kurucu Üyesi Deniz Uçok, modern kent nlyışının çöktüğü günümüzde permkültürün gerekliliğini svunurken dh yeşil bir hytın mümkün olbileceğine değiniyor: “Kurduğumuz sistemlerin, kentlerin bizi mutsuz ettiği ortd, üstelik yüzde 70’lerde kentleşme ornı oln bir ülkedeyiz. O hlde kent nlyışımızı bştn sorgulmk ve tsrlmk gerekir diye düşünüyorum. Permkültürün üç etik prensibi, ihtiyçlrımızı krşılrken dünyy özen gösteren, insn özen gösteren ve ihtiyç fzlsını bu ilk iki ilkeye vkfeden bir rot çizmemizi

söylüyor. Dolyısıyl yptığımız her eylem, ldığımız her krr dh iyi bir dünyyı oluşturmk için bir dım olbilir. İhtiyçlrını temiz ve dil olrk krşılybilen, kendi kendine yeten topluluklr vr mesel. Gıd erişimi, rç-yol pylşımı vey eşy tksı gibi çeşitli lnlr odklı çlışn topluluklr bunlr.” PERMABLITZ NEDİR? “Permblitz İstnbul, Melbourne’d bşlyn birkımın,’de İstnbul’d kuruln yğı slınd. Permkültür konusund öğrendiklerini hlen burd yşrken uygulmk

için hevesli birkç kişiyle bşlyn bir hreket. Tsrımcılrımızdn biri, bir bireyin bhçe vey blkonunu tsrldıktn sonr uygulmsı için grubumuzdn çğrı ypıyoruz ve dileyenler yeterli syı doln kdr ktılmk için bşvurbiliyor. Amç kentin sürdürülebilirliğine

permkültür çerçevesinde ktkıd bulunbilm ek.” DAHA OLUMLU BİR DÜNYA İÇİN “Teneke kutu yerine depozitolu şişeleri tercih edebilir vey rbnızdki boş koltuklr yol pylşım sitelerinden bir yol rkdşı lbilirsiniz.”

DENİZ ÜÇOK GİZEM ALTIN ORGANİK ANNE/ DOĞA AKTİVİSTİ

Gizem Altın”Bir Bilet Al” dlı kitbınd bisikletle nsıl dünyyı gezdiğini nltıyor. Günlük hytıyl ilgili bize ktrdıklrıys söyle: “Mutfk tıklrımı kompostoy dönüştürüyorum, hftd bir minik torb çöp bile çıkmıyor evimizden. Şebeke suyunu filtreleyip içiyoruz. Tuvlet kğıdı lmk dışınd mrkete hiç gitmiyorum desem yeridir. Reçel, turşu, ekmek, şrp, kuru meyve, yoğurdu kendim ypıyorum.”

“YERYÜZÜNE HAFİF BASARAK YAŞIYORUM!”

Buğdy Derneği’nde profesyonel/gönüllü olrk toprğ, suy, hvy ve insn zrr vermeyen bir ysm için çlıştığını nltn Gizem Altın, her şeyin bisikletle bşldığını, bisikletle düny turu yptıktn sonr frkındlığının rttığını söylüyor.

“Şu nd Büyükd’d yşıyorum. Mesel bu sbh bir vişne ğcı diktim, dibine mutfk tıklrındn ürettiğim komposto gübresini koydum, üzerine bhçe tıklrını öğüterek yptığım mlçl kpldım. Sonr bir Avrup Birliği projesi için rştırm yptım, üç telefon ettim. Klkıp bhçeden erik yedim, rk bhçedeki ibibikle selmlştım, kızım yemek yptım. Şimdi bunu yzıyorum, birz sonr kızıml domteslerin dibini çplycğım.

Elimden geldiği kdr gıdmızı yetiştirmeye çlışıyorum. Her pzr ilecek, htt ddn üç-dört ileyle birlikte Krtl Ekolojik Pzr’ gidiyoruz.

Dört yşındki kızıml birlikte gıdmızı üreticiden doğrudn stın lıyor, çiftçilerle sohbet ediyor, o yıl yğış olmuş mu, böcek gelmiş mi öğreniyoruz. İnnın o yemek çok dh lezzetli, bir o kdr d bereketli oluyor, yiyene şif veriyor. Ayrıc doğd sğlıklı beslenen ve huzurlu ortmd büyüyen çocuklr kesinlikle dh z hstlnıyor. Yeryüzüne hfif bsrk yşmy çlışıyorum. 15 yıldır televizyon ve rbm yok. Her yere bisikletle ve vpurl gitmeye çlışıyorum.

Islk mendile dynmıyorum, eve sl sokmuyorum, kumş el bezlerini ısltrk kullnıyoruz. Aynı şekilde ğçlrdn elde edilen ve kimysllrl yıknrk ğrtıln bez hvlu d kullnmıyorum.”

ZEHİRLERDEN KURTULUN

Zehirsizev.com’un Kurucusu Mercn Uluengin, “gönüllü sdelik” üzerine inş ettiği hytını nltıyor:

“Zehirsizev.com, temelde cnlılr, toprğ, suy, hvy zrr vermeyen, kendi kendinize ypbileceğiniz temizlikve kişisel bkım ürünü triflerini pylştığım bir blog. Her gün kullndığımız ürünlerden zehirli mddeleri eksiltme girişimi. Yşmımı gönüllü sdelik üzerine inş etmeye çlışıyorum; dh z lışveriş ve dh z tüketim.” BU ÜRÜNLER EVE GİRMİYOR! “Sebze ve meyveyi orgnik lmy ve mutfğ mümkün olduğunc işlenmiş, hzır ürün sokmmy dikkt ediyorum. Hzır çorb, slç, yoğurt, meyve suyu, dondurm, kek, et/ tvuk bul yon, sosis, UHT süt eve girmiyor mesel.” NASIL ALIŞVERİŞ YAPIYOR? “Mümkünse lışveriş ypmmy dikkt ediyorum. Stın lmkzorund olduğum şeylerin etiketlerini iyice okuyorum. İçerik listesi ne kdr kısys, ne kdr nlşılırs o kdr iyi. Becerebildiğim şeyleri kendim ypıyorum.” ARAP SABUNU, KARBONAT VE SİRKEYLE HER ŞEY MÜMKÜN! “Arştırdığınızd, ylnız gıdnızı değil, deterjn, diş mcunu, nemlendirici gibi pek çok ürünü evde ypbileceğinizi görüyorsunuz. Triflerin bir kısmı zehirsizev.com’d vr zten. Vktiniz yoks, ekolojik sertifiklı ürünlerden lın. Am her şeyden önce temizlik ve bkım nlyışınızı değiştirmeye çlışın. Evdeki her yüzey için frklı bir ürüne gerçekten ihtiyç vr mı? Acb rp sbunu, krbont ve sirkeyle bütün o işler ypılmz mı? Sçlrımızı bu kdr sık ve kuvvetli ürünlerle yıkmsk bu kdr hızlı yğlnırlr mı? Phlı kremler yerine doğrudn cildimize uygun yğlrı kullnmz mıyız? Prfümlü ürünlerden kçbildiğiniz kdr kçın. Anti bkteriyel ürünlerinse ynın bile yklşmyın.”

Hytını dh fzl pylşım, tks, ödünç lıp verme ve dh shici ilişkiler üzerinde kurduğunu nltn Mercn Uluengin, temizlik tkıntısındn vzgeçmeyi öneriyor: “Evinizi kusursuzc temizlemeye yırcğınız vkitte çok dh doyurucu şeyler ypbilir, bkterilere birz yşm lnı tnıdığınızd, znnettiğinizin ksine dh sğlıklı olbilirsiniz.”
Hem yetenekli, hem ünlü hem de çevreciler! – HTHyt 3KMod

[gllery ids=""]

Yorum Yaz