ÇOCUKLAR HANGİ HASTALIKTA OKULA GİTMESİN?

Çocuğunuz hstlndığınd bir süre okul gitmemesi gerekiyor. Süre ise hstlığ göre değişebiliyor.
Yeni okul yılının bşlmsıyl ilk hstlıklr d yuvlrd ve okullrd bş gösteriyor.

Biz çocuk doktorlrı olrk klsik sonbhr sorulrını lmy bşldık bile. Dün ldığım bir e-post’d, tkip ettiğim 4 yşındki bir hstmın nnesi el-ğız-yk hstlığı geçiren oğlunun, ne zmn okul dönebileceğini soruyordu. Sevgili nne, hem çlıştığı için oğlunun evdeki bkımını yrlmk hem de yuvy geri döndüğünde bşk çocuklrı hst edebileceği için bilgilenmek istiyordu.
[gllery ids=",104355,104356"]
Her enfeksiyon okuldn lıkoymyı gerektirmez. En sık görülen ve okul gidilmesini engellemeyecek durumlr: Ort kulk enfeksiyonlrı, ğız kenrınd soğuğ bğlı çtlklr, 5. hstlık, teşi düştükten sonrki 6. hstlık, idrr yolu enfeksiyonlrı, siğiller ve pmukçuk.

Üst solunum yolu enfeksiyonlrı: Eğer çocuğunuz nezle ve hlsizse, 1-2 gün evde dinlenmesi iyi gelir. Nezlenin ilk günleri en bulşıcı olduğu zmndır. İlkokul çğı ve öncesinde en sık görülen hstlık oln nezle, diğer çocuklr burun kıntısı, öksürme vey hpşırm sırsınd, hvy slınn dmlcıklrın etrf konmsı vey ellerle etrf sürülmesiyle bulşır. Ufk çocuklr öksürürken vey hpşırırken ğızlrını elleriyle değil, bir kğıt mendille kptmlrı öğretilmelidir. Çocuğunuzun okul çntsınd her zmn kğıt mendil bulundurmlısınız. Nezle iken ellerini sık yıkmlrını d sğlmlısınız.

İshller: El yıkm ve tuvlette iyi hijyen kurllrını tkip etmek ishlin bulşmsını önlemek için son derece önemlidir. Günde 3-4 kere sulu dışkılm ishl demektir, çoğunlukl etken virüstür ve dı konmybilir. Anck ishl dışkısı knlıys ve teşi yüksekse mikrobik ishl demektir, dışkı tetkikleri ypılrk dı konmy çlışılmlıdır. Eğer günde 2 kere vey dh sık sulu dışkılmsı vrs çocuğunuzu okul göndermemelisiniz.

Boğzd bet enfeksiyonu:
Boğz ğrısı, teş, hlsizlik, yutkunmm gibi belirtiler boğzd bdemcikler seviyesinde bet streptokok mikrobunun kısc ‘bet enfeksiyonunun’ bşldığını düşündürür. Diğer çocuklr tükürük yoluyl bulşır. Hızlı bet testiyle tnısı konulbilir. Birçok üst solunum yolu virüsleri, boğzd ğrıy neden olur. Bet tnısıyl ntibiyotik tedvisi bşlndıktn 24 st sonr eğer teşi düşüp iyi hissederse çocuğunuz okul geri dönebilir. Anck 7-10 gün ntibiyotik devm ettirilmelidir.

Kırmızı ve yşrn göz: Gözlerde yşrm ve kızrıklık, bzen teşle de seyredebilir. En sık denovirus
denilen bir virüs nedeniyle olur. Bu göz enfeksiyonu çok bulşıcıdır. Ellerle, gözün değdiği ystıkl ve mendille bşklrın bulşbilir. Virüs mü yoks mikrobik bir göz enfeksiyonu mu olduğu doktor trfındn değerlendirilmelidir. Virüs ise özellikle yuv çocuklrının göz kıntısı geçene kdr evde izlenmesi uygundur.
Suçiçeği: Çocuğunuz suçiçeği şısı yptırdıysnız ğır suçiçeğinden yüzde 70-90 ornınd korumuş olursunuz. Son yıllrd şılı çocuklr 5-10 det döküntü ile suçiçeğini geçirirler. Klsik öneri, son çıkn sivilcenin de kbuklnmsın kdr çocuğunuzun evde klmsıdır.

El-ğız-yk hstlığı: E-post ile bn soru sorn nnenin oğlunun geçirdiği virüse bğlı ellerde ve yk tbnınd nokt nokt kızrıklıklr ve ğızd ftlrl seyreden, teş de ypbilen bir hstlık. Çocuğunuzun teşi düşüp, ğız yrlrı geçip slysını yutkunbilmesi önemlidir. Ellerde ve yk ltınd soyulmlr hftlrc seyredebilir. Çocuk birkç gün, teşi düşene kdr evde dinlenebilir.

Cilt bseleri ve enfekte yrlr: Derideki enfekte yrlr kptılmsı zor bir yerde ise, teş, kızrıklık ve kıntı vrs kuruyn kdr bşk çocuklrl temsı kısıtlnmlıdır. Antibiyotik tedvisiyle ve yr bkımıyl gerekli tedvi bşlndıktn ve kontrol ltın lındıktn sonr okul dönebilir.

Yorum Yaz