Çocuk ve bebek yıkamanın püf noktaları

Küçük büyük yrımı ypılmksızın herkes için bir “yşm biçimi” olmlıdır. Yıknmk herkes için yrrlıdır. Üstelik, yıknmk için göze btck kdr kirli olmk gerekmez. Su kullnmyn kişi, hep kirli geziyor demektir. Hiçbir şey ypılmdn bile deri kendi kendine kirlenir. Üstelik derinin kendi kendine kirlenmesi, çocuklrd ve bebeklerde dh çok görülür. Neyseki bebekler ve çocuklr, okuld, vb. işlerde hreketsizliğe zorlndıklrı zmnlr dışınd, dur durk bilmezler. Sürekli hreket eder, koşr, yere düşer, toz içinde klır, terden sırılsıklm olurlr. Süt bebeğinin günde en z bir kez yıknmsı önerilirken, dh büyük çocuklrın, durum göre, günde iki kez yıknmsı bile yrrlıdır.

Temel kurl şudur: Bebekler ve çocuklr elden geldiğince sık ve bolc terlemeli, kirlenmeli ve yıknmlıdırlr.

Temelde bireysel temizliğin üç mcı vrdır: Deriyi pisliklerden rındırıp, dış çevreyle iç orgnizm rsındki işlevini yerine getirmesine olnk tnımk; insn rhtlık duygusu vererek ve gevşemeye yol çrk gerçek nlmd bir dinlenme sğlmk; mikroplrın bedene bulşmsını önlemek.

Bulşıcı hstlıklrdn korkmyı ebrtmk nlm sızdır. Am unutulmmsı gereken bir şey de mikroplrdn korkmmyı brtmmktır. Bzı mikroplr çok tehlikelidirler ve çok kötü sonuçlr doğurbilirler.

Sğlık korum konusund norml bir dvrnış, temizlik söz konusu olduğund şu lışknlıklrı kpsmlıdır: Her gün bir kez yıknmk y d duş ypmk; yemeklerden önce ve mikroplu y d mikroplu olduğu snıln bir şeye dokunulduğund elleri iyice yıkmk; sçlrı hftd en z bir ıkez yıkmk. Bu sydıklrımız pek fzl syılms d çocuklrın tümüne uymlrını sğlmk, snıldığı kdr koly değildir.

Dişlerin temizliği

Günler boyunc birikmiş yemek rtıklrıyl dolu kirli bir ğız mikrop yuvsın dönüşür. Dişler rsınd kln çeşitli mddeler, bulunduklrı yerlerde bozulur ve çürürler; bir yndn mikroplr için üreme lnı oluştururken, öte yndn doğrudn doğruy dişler üstünde ve ğzın mukoz tbksı üstünde tehlikeli bir etki yrtırlr. Bu iki nedenden ötürü çeşitli sorunlr doğr: İltihplnm; thriş; doku bozukluğu; diş çürükleri. Mukoz düzelebilir m, dişler bir dh eski durumlrın gelemezler. O hlde dişlerin bkımı, dikktle ve özenle yerine geti

Dişler için en tehlikeli besinlerin şekerli mddeler olduğu söylenebilir. Bu yüzden, ttlı yenildikten sonr dişler dikktle temizlenmelidir. En iyisi günde üç kez dişleri fırçlmktır: Sbhlrı gece boyunc oluşn ypışkn sıvıyı temizlemek için; yemeklerden sonr ğızd kln yemek rtıklrındn kurtulmk için. Çocuğun küçük yşlrd diş yıkmyı lışknlık hline getirmesi zorunludur ve bu lışknlık hiçbir zmn bırkılmmlıdır.

Çocuk ve yıknmsı

Çok sık rslnıldığı gibi, çocuk yıknırken sbunu eline geçirmeye çlışır ve yetişkinlerin kendisini yıkmsını istemez. Bu dvrnışının nedenini nlmk için, çocuğu özgür ve özerk bir ortm içinde sürekli inceleyerek rştırmk gerekir (tıpkı dh önce tek bşın yemek yemek istemeyen çocuk örneğinde olduğu gibi). Çocuğun yemek yemek konusund olduğu gibi, kendi kendine yıknmk istemesi konusundki istekleri de olumlu bir biçimde ynıtlnmlıdır. Belki sbunu gerektiği gibi kullnmycktır m, bu bir yndn lışknlık edinmesini, öte yndn d kendine güvenmesini sğlycktır.

“Yıknm” bir oyun hline getirilmelidir Çocuk 18 ylıkken, özgürlüğünü knıtlmy bşldığınd, sık sık yetişkinlerin dvrnışlrını yineler (dh öne sözünü ettiğimiz şu tklit olyı); sözgelimi diş fırçsını kullnmy ç lışır; nbbsının hreketlerini yineleyerek fırçyı ğzın götürmeyi ve dişlerine sürmeyi dener. O yşt bir çocuğun küçük süt dişlerini fırçyl temizlemesi gerekli değlidirm, nbb bu küçük oly ldırmmkl, çocuğun ilerdeki yıllrd ypmk zorund klcğı bu tür sğlık korum girişimlerine neşeyle ktılmsını sğlycklrdır. Çocuğun suyl oln ilk temslrı çok önemlidir. Hoşun gitmeyen deneyler çocuğun sudn korkmsın yol çrlr. O hlde nbblr suyun sıcklığını iyice denetlemek, çocuğu suy yvş yvş ve dereceli olrk sokmk,önceden ısıtılmış hvlulr srmk, vb. önlemler lmlıdırlr. Çocuk yıknırken etrfınd çok kişi bulunmmlı, her zmn y nnesi y d hep ynı kişi trfındn yıknmlıdır. Çocuğun yıknm ve yıkndıktn sonr giyin me süresi çok önemlidir; bu sürelerdeki hreketlerinin gözlenmesiyle, çocukl ilgili bzı önemli değerlendirmelerde bulunulur; çocuklr yıknm sırsınd çeşitli tepkilerde bulunur ve bunlr nnenin gözünden kçmz. Yıknm çocuğun genellikle hoşlndığı bir şeydir. Çocuk yıknırken bir oyun hvsı yrtm bşrılırs, suyu dh d çok sevmesi sğlnbilir. Çocuk yıknmk istemiyors, bu tutumunun ltınd ytn gerçek nedene yönelinmeli, yıknmyı istememesini çocuğun “herhngi bir kpris”! olrk değerlendirmekten kçırtıl mlıdır.
Ilık Su ile Yıknn Bebekler Rht Uyuyor – SERİ HABER 3KMod

[gllery ids=""]
[gllery ids=""]

Rüyd Çocuk Yıkmk – RuyTbirleri.com 3KMod

Yorum Yaz