Çocuğun beslenmesindeki gelişmeler

Beslenme lnınd d çocuk önemli gelişmeler gösterir. Bu yşlrd rtık rhtç sofr bşınd “büyüklerle” birlikte yemek yiyebilir; httâ bunun böyle olmsı gereklidir. Çünkü böylece tbğın ve sofrnın ne olduğunu ve sofr kurllrının hiç değilse en ylınlrını öğrenir. Çocuğun büyüklerle birlikte yemesinin tek skıncsı, yemek stlerinin uyuşmmsı dışınd, sofrd bulunn ğır ve sindirimi güç yiyeceklerdir. Kızrtmlr, cılı ve yğlı yemekler, ğır ve sindirimi güç yiyeceklerin bşınd gelir. Çocuğun gözü hep bşksının tbğınd olduğundn yetişkinlerin, çocuğu imrendirecek bir yemeği kendileri yiyip on vermemeleri doğru değildir’. Sofrd herkes ynı yiyecekleri yemelidir. Üstelik, bu tür ğır yemeklerin sofrd bulunmmsı ylnız çocuklr için değil,büyükler için de gereklidir. Bir bşk önemli nokt, sofrd çocuğ sivri çtllr ve keskin bıçklr yerine, kendisine uygun bir yemek tkımı verilmesidir.

Hem çocuğ, hem yetişkinlere uygun yemek trifleri

3 yşınd bir çocuğun rtık ilesiyle ynı stlerde yemek yemeğe bşldığını, herkesle birlikte sofry oturduğunu ve ynı şeyleri yediğini söylemiştik. Aşğıd, ilenin bütün üyelerinin hoşlncğı birkç yemek trifi (miktrlr 4 kişiliktir, istenildiğinde rtırılbilinir) vereceğiz.

Fesleğenli erişte

400 gr erişte hfif tuzlu sud hşlnır. Bir tvd, bir tutm kurutulmuş ve ince kıyılmış fesleğen, bir diş srımskl birlikte birkç kşık zeytinyğınd kızrtılır; tuz ve biber eklenip birkç dkik pişirilir. Erişteler teşten lınıp soğuk sudn geçirilerek süzülür. 50 gr tereyğı ile teşteki fesleğen sosu krıştırılıp eriştenin üstüne dökülerek servis ypılır.

İtlyn tipi peynirli pizz

150 gr un, tepsinin ortsın konup, ortsı hvuz gibi çılrk 20 gr bir mysı ve bir kşık ılık sud eritilmiş bir tutm tuz konur; rsır ılık su eklenerek yumuşk bir hmur elde edene kdr yoğurulur. Unlnmış bir kpt dinlenmeye bırkılıp iki kt kbrn kdr beklenir. Bir bşk tepside 200 gr un, bir kşık zeytinyğı ve bir tutm tuzl krıştırılmış bir tm yumurt ile bir yumurt srısı, 50 gr uflnmış tulum peyniri ve 50 gr rendelenmiş kşr peynir krıştırılır. Mylnmy bırkılmış hmur eklenerek, ilkinden dh yumuşk bir hmur elde edene kdr ılık su ktılır. Bir fırın tepsisi hfifçe yğlnıp, hmur üstüne yyılır. Bir fırçyl birz eritilmiş tereyğ sürülüp, önceden ısıtılmış fırınd pişirilir. Üstü iyice kızrınc fırındn lınır, servis ypılır.

[gllery ids=""]
[gllery ids=""]

Yorum Yaz