SCHÖN! MAGAZINE GERÇEK BİR BAŞARI HİKAYESİ

Alterntif yyınlrın en köklülerinden Schön’ün yrtıcısı Roul Keil, kötü İngilizce’siyle dergiyi nsıl sıfırdn kurduğunu, ilhm veren hikyesini nlttı.

Okuttuklrı ve dikkt çekmek istedikleriyle, dünynın gözleri önüne serdikleri hikyelerin bş khrmnı olurlr. Schön! isimli şimdiden efsne derginin kurucusu ve yyın yönetmeni Roul Klein, bu khrmnlrdn biri. Geçen y çıkrdıklrı dergi seçkilerinden oluşn kitbın heyecnı gözlerinden okunurken, insnlr ilhm veren biri olmnın nsıl hissettirdiğini, kretif sektörlerde hiyerrşiyi, mod dünysındki dengeyi konuştuk. Nsıl İngilizce bilmeden Londr’y tşındı ve Schön!’ü kurdu? Nomi Cmpbell’ı dergisinin kpğın nsıl tşıdı?

Berlin’den Londr’y tşınmy nsıl krr verdin?

28 yşındydım. Aslınd ylnızc yeni bir bşlngıç istedim. Hiçbir plnım yoktu ve üstelik tek kelime İngilizce de bilmiyordum!

Londr öncesinde neler ypıyordun?

Mod pzrlmsı okudum. Mezun olduktn sonr görsel sunum uzmnı olrk H&M’de işe bşldım. Berlin’de yeni çıln mğzlrı düzenleyen ve bu mğzlrdki sunum düzeninin tkibini sğlyn bir ekiple birlikte çlışıyordum. Dh sonr birçok frklı lnd çlışm deneyimim olsun istedim. Bir keresinde bir mobilycı d bile çlışmıştım!

Şu sırlr Türkiye’de kretif endüstrilerde çlışn insnlrın çoğu yurtdışınd yşmyı düşlüyor. Sense “ylnızc yeni bir bşlngıç” isteğinin peşinden gidiyorsun. Merk ediyorum, Londr’y gittiğinde ilk dımı hngi yönde ttın?

İngilizce konuşbilmek yönünde tbii ki! Uçk Londr’y indiği nd ilk ve tek düşünebildiğim şey dil öğrenmekti. Ord yklşık üç yımı sdece insnlrl tnışrk geçirdim. Sonrsınd yoğunlukl PR jnslrınd çlıştım. Ardındn pzrlm lnınd çlışmy bşldım.

Schönl’den önceki girişimin 1974.com’dn bhseder misin?

O web sitesinin rtık en ufk bir izini bile bulmzsın! Genç yeteneklerin rlrınd olsı bir network yrtmlrı dın, birbirlerini tnımlrı için kurulmuş bir pltformdu bu. Londr’y yerleştikten sonr sıklıkl seyht etmeye bşldım. Gittiğim bzı m Londr gibi olmyn şehirlerde de ne kdr yetenekli insn olduğunu frk edecek kdr zmn geçirdim. Bu frklı şehirlerdeki insnlrın bir ry gelip bir şeyler pylşcklrı bir pltform gerekliliği kesindi. Demek ki bu öyle bir boşluk bulmuşuz ki yklşık 80 bin tne üyemiz vrdı. Sonrsındys hzır böyle bir network kumuşken, dergiyle devm etme krrı ldık.

Schön! sence nsıl bir yerde duruyor? Dergiyi nsıl tnıyorsun? Az önce “Lüks mod bşlığı ltınd duruyor,” dedin mesel.

Dergiyi tm olrk; uluslrrsı mod fotoğrfçılığı ve lüks yşm dergisi olrk tnımlıyoruz. Mod dışınd yoğun olrk snt ve illüstrsyonlr yer veriyoruz. Syflrc röportj ypıyoruz; her zmn ünlü syflrı yprız. Ylnızc genç yeteneklere yırdığımız çokç syfmız yok fkt bugün bunu ypn ve işe yrdığını gördüğümüz bir çok pltform vr. Mod dünysınd oluşbilecek bir demokrsiyi göstermeyi mçldığımızı söyleyebilirim.

Mod dünysınd olsı bir demokrsiye innıyorsun yni?

Evet, bence sektör bu yönde ilerliyor ve ilerlemeye de devm edecek. Modnın geçmişine bktığın zmn herkes belli bir klıbın içine girmeye çlışıyordu. Am milenyuml berber bireysellik nlyışı mody dh d hkim olmy bşldı. Artık kımlr beden üzerinde belli bir düzen içinde krıştırılbiliyor. Bu şimdi herkesin dh çok prsı olduğu için olmuyor tbii m rtık her şey eskiye ornl çok dh ulşılbilir. Bu mix&mtch (krıştır) durumu d benim gözümde mod d olsı bir demokrsinin yk sesleri.

Sence dijitl dünynın bu mix&mtch ve mod d demokrsi ilişkisinde nsıl bir rolü vr?

Dijitl dünynın önünde hepimiz eşitiz. Herkesin syfsıyl, herkese ulşmk oldukç koly. Dh d önemlisi belki prn olmdığınd en lüks mğzy girmek birz rhtsız edici olbilir. Fkt bilgisyrının bşın geçtiğinde o lüks mrklrın bütün prçlrı, en son koleksiyonlrı ekrnınd beliriyor.

Schönl’ü ilk online bir yyın olrk bşlttın ve duyduğum göre öyle de devm edeceğini düşünmüşsün. Bugün Schön! 13 ülke de bsılı bir dergi olrk stılıyor. Sektörden birisi olrk bu derginin dijitlden bsılıy giden sürecini çok merk ediyorum.

Biz en bşındn beri dijitl dergi ve bsılı dergi ilişkisini birbirine teşvik için bir meydn okum gibi gördük. Dijitl düny gündelik hytın bir gerçeği fkt hl okuduğun dokunmyı ve ship olmyı seven insnlr vr. Bence hngisi ile bşlmış olursn ol bir dergi her ikisini de ypbiliyor olmlı çünkü her ikisine de ihtiyç vr. Günün sonund okur seçenek sunulmlı ve zten bugün oturup dergi krıştırmk, zmndn çln bir lüks.

Son olrk hem online hem bsılı yyınlrınd geniş bir okuyucu kitlesine ship oln bir derginin yyın yönetmeni olrk, sence dergicilik ykın gelecekte kendine tek bir yyın yönü belirleyecek mi?

Keşke geleceği gösteren o kristl toptn bende de bir tne olsydı! Dijitl ne kdr önde koşuyor ols d, biz bsılı yyındn sl vzgeçmeyeceğiz! Benim inncım bu. Şimdilik iki yyın yönü de birbirini hoş tutuyor gibi görünüyor. Umrım gelecekte de böyle devm eder.

[gllery ids=""]

Yorum Yaz