Haftaın ünlüsü: Melody Gardot

İKİNCİ HAYATI

Ylnızc film-noir krkterlerinde rstlycğınız o eski mod czibeye, Peggy Lee ve Mrlene Dietrich’i nımstn krkteristik bir sese ve innılmsı güç bir hikyeye ship. ıgyşındyken klıcı hsrlr bırkn bir kz geçiren veyürümekten dişfırçlmy kdr en temel günlük ktiviteleri sil bştn öğrenen Melody Grdot, müzik terpisiyle hyt döndü. 22. İstnbul Cz Festivli kpsmınd 6 Temmuz kşmı Sepetçiler Ksrınd shne lckAmeriklı müzisyen, kzdn ııyıl sonr, günümüz cz shnesinin en önemli figürlerinden.

Bildiğim kdrıyl kz öncesi de müziğe ilginiz vrdı, nck bunun üzerine klıcı bir kriyer inş etmek hespt yoktu. Müzikle profesyonel olrk uğrşmy nsıl krr verdiniz?

Aslınd böyle bir krr ldım mı, ondn bile emin değilim. Konu krr vermeye gelince, dünynın en beceriksiz insnın dönüşmem n meselesi. Geçirdiğim kznın rdındn çok büyük cı içindeydim ve doktorum müzikle iyileşmeye bir şns verebileceğimi söyledi. Sonr bir bktım ki plk şirketleriyle kontrt imzlmk için görüşmelere gidiyorum.

Ne oldu d bun krr verdim… Bu bir sürprizdi. Müziği çok seviyorum, bence bu dünyd ship olduğumuz en güzel şeylerden biri müzik. Söyleyeceklerinizi ifde etmenin şüphesiz en büyüleyici yolu. Aslın bkrsnız konu bir şeyler yrtıyor olmkl ilgili. İster bir ressm olun, ister bir heykeltırş vey müzisyen; eninde sonund insnlr dokunck ürünler orty çıkrmk için üzerinizde bir sorumluluk hissetmeye bşlıyorsunuz. Binlerinin böyle bir motivsyonl ürettiği eserleriyle yolunuz kesiştiğinde, ynı şekilde onlrın hislerini pylşbiliyorsunuz. Müziğe beni neyin ittiğine dönersek, bu sorunun elle tutulur tek cevbı, ne yşrsm yşyyım yrtmnın hyttki en büyük rzulrımdn biri olduğu.

Müzikle rnızdki bu tutkulu bğın oluşmsınd, üzerinizdeki iyileştirici etkisinin rolü ne?

Müzikle rmdki bğ, geçirdiğim terpi sürecinin rdındn çok dh bilinçli ve kişisel bir hl ldı. İnsnlr bktığım zmn müziği bir ürün orty çıkrtmk için mi yptıklrını, yoks tutkuyl mı bğlndıklrını frk edebildiğimi düşünüyorum. Joni Mitchell ve Miles Dvis, bn bunu yoğun olrk hissettiren isimler. Müzik belirli mçlrı kovldığım için hytım girmedi, tm ksine on her şeyden çok ihtiycım olduğu ve onsuz hytt klmycğım için bir prçm dönüştü.

2009’dki ilk İstnbul performnsınd sizi Cz Festivli kpsmınd, Esm Sultn Ylısı’nd izlemiştik. O gün de kendime şu soruyu sormuştum; shnedeki kdın, gerçek hyttki Melody ile ynı kişi mi?

Kesinlikle ynı kişi! İstnbul’dki ilk konserim gerçekten büyüleyiciydi; o geceki doluny ve nefes kesici mnzr… Aslınd shnede olduğum her n sihirli, çünkü ordyken enerji mnyetik bir hl lıyor. Belki de bu, nın frkmdlığıyl ilgili. Çok sevdiğim sözlerden biri, sntl uğrşn kişinin iş ve hz rsındki çizgiyi yırt edemediğini söyler. “Çlışıyor mu, keyif mi lıyor” sorusunun ynıtı, ynı nd hem hepsi hem hiçbiridir. Burdki sıl duygu, yptığın şeyi sevmen ve sevdiğin şeyi ypmn. Shne üzerinde ve shne rksınd bu gerçek değişmiyor. Tbii ki shne üzerindeyken ekstr bir sorumluluk vr; bir müzisyen olrk insnlrı memnun etmek, onlr kendi

hissettiğiniz duygulrı ktrmk istiyorsunuz. Anck bu sorumluluk, olduğum kişiden bşk birine dönüşmeme yol çmıyor, sdece hislerimi yukrı tşıyor.

Dördüncü stüdyo lbümünüz Currency of Mn’den birz bhseder misiniz?

Bu lbümü hzırlrken innılmz bir ekiple çlıştım. Lrry Klein, Mxime Le Guil, Clement Ducol bşt olmk üzere oldukç vizyoner ve yrtıcı insnlrl bir ry gelmek hrikydı. Albümün iki frklı versiyonl yyınlndığını d eklemeliyim. Ypım sürecinde ilk etpt prçlrın nlttığı hikye ve rlrındki bğ odklnmışken, vkit geçtikçe sound önem kzndı. Nihi sonuc bkınc lbümün ruhumu ynsıttığın innıyorum; dünymd neler olduğundn, bunun bende nsıl ynkılndığındn bhsediyor. Herkesin güzel bir hikyesi vr ve ben de bir şrkı yzrı olrk hem kendimdeki, hem etrfımdki bu hikyeleri sıkıc tutup nltmy çlışıyorum. Bence bu hikyeler, bir noktd herkes için nlmlı hle geliyor: Hepimiz sevilmek istiyoruz, sinirleniyoruz, trtışmlr dhil oluyoruz. Prçlr bu sırdn, sde ve insni konulrın etrfınd şekilleniyor. O BUĞU MELİS ÇAĞLAYAN

MÜZİĞİN İYİLEŞTİRİCİ GÜCÜ

2003’ün Ksım yınd kırmızı ışıkt durmyn bir otomobilin çrptığı Grdot, iki yrı noktdn kırıln klç kemiğinin ynı sır, ciddi beyin ve omurg hsrlrıyl mücdele etti. Bir yıl boyunc hstnedeki ytğındn klkmyn Grdot’nun doktoru, müziğin hyt dönüş sürecini kolylştırbileceğini düşündü; nck Grdot, eskiden dinlediği yüksek volümlü müziklere krşı thmmülünü kybetmişti, böylelikle dh skin bir tür oln czl tnıştı. Kz öncesinde piyno çln Grdot, kznın rdındn klçsı üzerine oturmdığı için gitr öğrenmeye ve hfızsını kuvvetlendirmek için şrkı yzmy bşldı. Müzik terpisti Dnny Lundmrk’ göre bu süreç, Grdot’nun iyileşmesi için gerekli terpi sürecini hzırldı: “Piyno çlrken ve şrkı söylerken, Melody beynindeki birçok frklı bölgeyi çlışmy zorldı. Böylelikle beynin frklı noktlrınd kzd lınn hsrl berber zyıflyn bğ, zmn içerisinde kuvvetlendi.”

[gllery ids=""]
[gllery ids=""]

Song Of The Dy: Melody Grdot, Prechermn 3KMod

Melody Grdot | Denver Public Librry 3KMod

Softly softly no more, Melody Grdot turns up the volume nd the … 3KMod

Melody Grdot t Bristol Interntionl Jzz And Blues Festivl … 3KMod

An Evening with Melody Grdot | Ace Hotel Downtown Los Angeles … 3KMod

Yorum Yaz