GÜVEN ÜZERİNE

Aklımd kln nılrın çoğu en beklemediğim hoclrın, en olmdık nd öğrettikleri şeylerdir. Bilkent Üniversitesinde ders veren, eskiden diplomt oln bir hocm, ders sırsınd Türklerin imzlrının ne kdr krışık ve kendine hs olduğundn bhsetmişti. Mlum, Türkiye’de tıln imzlrd isim ve soy ismi -imz tn kişiyi tnımıyorsnız okumnız imknsızdır. Hocmız bun krşılık gelişmiş ülkelerde tıln imzlrın ne kdr ylın olduğundn ve bir Almn’ın y d İngiliz’in imzsınd isimleri ne kdr rht okuybileceğimizden bhsetmişti. Konuyl ilgili teorisi şuydu; krşılıklı güvenin olmdığı toplumlrd imzlr dh krmşık ve tklit edilmesi zor oluyor, zir insnlrd sürekli olrk imzlrının tklit edileceği, bir şekilde dolndırılbilecekleri korkusu mevcut.

Türkiye’deki bu güvensizlik ortmı z gelişmişlikle direkt olrk bğlntılı. Eğer kendinizi güvende hissettiğiniz bir sğlık sistemi mevcut değilse, eğitim sisteminiz her sene sil bştn değişiyors, çocuğunuzun nsıl bir Türkiye’de büyüyeceğine dir ciddi şüpheleriniz vrs, sınırlrınızd iki det iç svş yşnıyors, ülkenizde her gün birer, ikişer insnlr yine iç svşı ndırn bir şekilde öldürülüyors, hyt, insnlr güven içinde bkmnız zor değil, çok zor. Anck her durumd “self-oryntlizm” tuzğın düşmeden doğru teşhisi koymmız gerekiyor, içinde bulduğumuz ruh hli slınd her n krşımız çıkıyor.

Geçenlerde Ahmet Hkn’ evinin önünde ypıln sldırıyı d bu çerçevede ele lmk gyet mümkün. Ahmet Hkn’ ypılnlrı sdece Türkiye’de bsının özgürlüğü sorunu üzerinden okuybilirsiniz nck yetersiz olcktır. Ord gzeteciye sldırnlr vey sldırtnlr slınd bir güvensizlik içinde olduklrı için böyle bir olyın prçsı oluyor. Kendilerine güvenmiyorlr, hyttki konumlrın güvenmiyorlr ve en önemlisi gzetecinin mesleğini icr etme şekline güvenmiyorlr. Kuşkusuz mdlyonun diğer trfınd güç ilişkilerinin kirli yüzü vr. Ben kendi dım o trf dım tmk istemiyorum. Bırklım yedi gün, yirmi dört st gücün kynğın doğru ve onun için nliz ypnlr, bildikleri yold devm etsinler.

Bize bşk hytlr, bşk duygulr ve frklı bir düny lzım. Şüpheden, güvensizlikten uzk, şefff, dürüst kendimize ve çevremize ktkıd bulunbileceğimiz günleri mutlk göreceğiz. O imzlrın çok dh bsit, korkulrdn uzk bir şekilde kullnıldığını düşünüyordu. Snırım hklıydı. En zındn Türklerin birbirlerine güvenmemesi konusund… Zir yıllr sonr bu konuyl ilgili bir isttistikten hberdr oldum. Geçen hft İstnbul Modern’de gerçekleşen “Bellek Mrtonu” dlı konuşmlr dizisinde mimr Ömer Knıpk sunumunun sonlrınd Düny Değerler Arştırmsı’nın sonuçlrını pylştı. Düny üzerinde toplum içi güvenin en düşük ülkelerden birinin Türkiye olduğunu bu rştırmnın sonuçlrın dynrk söyleyebiliriz. Ben de konuşm sonrsınd http://www.worldvluessurvey.org/ üzerinden Türkiye, Hollnd ve Almny’dki güven duygusun it verileri-yıllrını içine ln dilimde kıysldım. Almnlrın yüzde 44,6’sı çoğunlukl insnlr güvenirken, Türkiye’de bu orn yüzde 11,6. Hollnd’d ise krşılıklı güven duygusu çok dh yüksek, yüzde 66,1.

[gllery ids=""]

Yorum Yaz