Gül Şehri Isparta

Geçtiğimiz Myıs sonund, Nr Gourmet, Yemek Sntlrı Merkezi (YESAM) ve Bor Jet’in ktkılrıyl düzenlenen gurme lezzet turlrının ilk durğı oln İsprt’dydım. Gül kokusunun peşinde hem birçok lezzet tttım, hem de bu özel çiçeği dh ykındn tnıdım.

Bn nnennemin kokusunu htırltn gül, en sevdiğim çiçeklerden biri. Fvori prfümlerimden birinin klp notsı gül, cildime her gece uyguldığım temel bkım gül yğı, en sevdiğim reçellerden biri gül reçeli… Gülün hytımd hep bir şekilde yeri vrdı m onunl hiç bu kdr ykınlşmmışım. Mesel bir gül trlsın dlıp gül toplmyı hiç klımdn geçirmemiş, onlrın içinde yuvrlnmyı hyl bile etmemiştim.

Gül şehri İsprt’nın kültürel ve trihi dokusunu tnıtmk mcı ile düzenlenen “Aşkın Sembolü Gül’e Uznmk” konulu kültür turu, 29-31 Myıs trihleri rsınd düzenlendi. Hvnın buz kestiği, snki Hzirn değil de Ekim geliyormuş gibi hissettiren o günlerde… Bu sene geciken yzın pyı olduğu kdr, çıktığımız yüksekliklerdeki yyl hvsının d etkisi vrdı bu soğukt. Neyse ki seyhtin son stlerinde de ols güneş yüzünü gösterdi.

Yolculuğumuz Türkiye’nin ilk ve tek özel bölgesel hvcılık şirketi oln Borjet’in Antly seferiyle bşldı. Konforlu bir seyhtin rdındn, klcğımız otelin bulunduğu, Burdur’ bğlı doğ hriksı Ağlsun’ ulştık. Otelimiz Sglssos Lodge&Sp, Toros Dğlrı’nın yemyeşil doğsın tm tepeden bkıyor ve hepimize “bury kimseye hber vermeden kçıp günlerce klmlı” hylleri kurduruyordu.

Bugüne dek hiç Burdur’d ttil ypmyı düşünmemiş olbilirsin; m yemyeşil bir doğnın ortsınd güzelce dinlenmek ve oksijen depolmk istiyorsn, bu konforlu oteli lterntiflerin rsın lmnı öneririm. Uzun yürüyüş prkurund gezintiye çıkbilir, dğ bisikletiyle civr köyleri ve pzrlrı gezebilir, otelin ücretsiz servisiyle Sglssos Antik Kenti’ni keşfedebilirsin.

Mutfğındki yerel ve sğlıklı lezzetler bir bşk mutluluk sebebi, iki kişilik kçmklr için de idel! (Sglssoslodge.com)

GÜLÜN İZİNDE… Ağlsun’un yedi kilometre kuzeyinde yer ln Sglssos, Türkiye’nin en iyi korunmuş ntik kentlerinden biri. Şehrin bin yıllık trihini nltn eserlerle dolu Yukrı Agor (meydn)’d yürüdüğünde, trihe de bir yolculuk ediyor ve burd yşyn eski insnlrın nsıl bir hytı olduğunu hyl ediyorsun. Buryı 300 yıl önce keşfeden Frnsız gezgin Lucs’ın neden bölgeye hyrn kldığını nlmk zor değil.

Gelelim bölgenin sembolü hâline gelen ve sdece burd yetiştirilen Dmsk(Ros Dmscen) güllerine: Gzeteci ve Yemek Kültürü

Arştırmcısı Aylin Öney Tn’ın rehberliğinde, bu müthiş çiçeğin hytımızdki yerini dh iyi nldım. Frklı üretim yöntemleri uygulyn dört yrı gül fbriksını gezdiğimiz tur boyunc, gül yğı ve gül suyu ypımını izleyip bilgi ldıktn sonr, geceleri kokusunu içime çekerek cildime uyguldığım gül yğının her bir dmlsın duyduğum şk rttı. Gül bhçesinde, güllerin kokusunun doruk noktd olduğu sbh stlerinde yptığımız gül hştı ise innılmz bir deneyimdi. Topldığım gül yprklrı, İstnbul’ dönüşümde (onlr hiç kıymsm d!) reçele dönüştü. insnlık trihi kdr eski bir geçmişi bulunn gül, gerçekten de tüm çiçeklerden frklı olrk, biz kdınlrın hytınd trendlerle sınırlı olmyck bir yere ship. Kullndığımız birçok kozmetikte, prfümde, cilt bkım ürününde onun yrı bir yeri vr. Tedvi edici özellikleri olduğu isebir sır değil. Btı dünysının Andolu’dn tnıdığı Dmsk gülleri syesinde,

Türkiye gül yğının en önemli üreticilerinden birisi hâline gelmiş durumd. 19. yüzyılın sonlrındn beri gül yetiştirilen İsprt’d üretilen gül reçeli, gül yprklı lokum, gül yğı, gül suyu ve çeşitli kozmetik ürünleri yurt dışın d ihrç ediliyor.

Khvltılrımız lezzet ktn gül reçellerinde ise Nr Gourmet’in imzsı vrdı. Bu nefis reçel, özel olrk reçellik yetiştirilen İsprt güllerinin iç çıcı, yoğun kokusunu tşıyor. Tmmen geleneksel yöntemlerle, güllerin nrin yprklrı incitilmeden toplnıyor ve yine geleneksel yöntemlerle reçele dönüştürülüyor. (Nrgourmet.com)

Gerek trihi gerekse mutfk kültürü çısındn zengin Andolu coğrfysın devm edecek YESAM kültür turlrınd sırd, Ekim yınd düzenlenecek Sfrnbolu turu vr. Detylı bilgi için 444 4 287 numrlı telefonu rybilir vey Yemeksn tlri.org dresinden bilgi lbilirsin.
[gllery ids=""]

Yorum Yaz