Çocuk Beslenmesi konusunda önemli kurallar

Çocuk bir yşındn sonr, iyi beslenme syesinde özgür bir kişilik kzncktır. Kendisini nnesine bğlyn bğı koprdığı nd, bireysel özelliklerinden birini kznmış demektir. Bu özellik öncelikle çocuğun bir yemeği kbul edip etmemesi y d yemeği nsıl yiyeceğini belirlemesiyle olur. Bzı çocuklr sıvı yiyecekleri kbul etmezler; çünkü bu tür yiyecekler onlr yşlrı küçükken kendilerine verilen mmlrı nımstmktdır, bzı çocuklrs eski lışknlıklrın geri dönme eğilimindedirler ve sıvı yiyeceklerde .. bu lışknlıklrını gerçekleştirecekleri ortmı bulurlr. Her iki tutum d çık ve nlmlıdır. Anneler, gösterdikleri sevgi, ykınlık ve direnmeye krşı çocuğun yemeği kbul etmemesini, bir meydn okum, bir mızmızlnm biçiminde yorumlrlr; o zmn d sinirlenerek, kızrk tepki gösterirler ve bu tepkilerini, kbul etmediği yemeği çocuğ zorl yedirene kdr sürdürürler; çocuğun yemeği kbul etmesiyle, yeniden “brışılmış” olur.

Çocuğun gelişmesinin bu evresinde beslenme olyı “yrısıvı” yiyeceklerden (ezilmiş, sıkılmış, sulndırılmış) ktı yiyeceklere (uygun bir biçimde hzırlnn herhngi bir tür yiyecek) geçiştir. Beslenme rejiminin değişme döneminde bir tkım sorunlr çıkmsı doğldır. Çocuk bu yeniliğe krşı koyck, httâ bzen bu krşı koyuş çok sert olbilecektir.

Genel kurl, çocuğun kendisine sunuln yemekleri kbul etmemesi gibi bir sorunl krşı krşıy klınmdn, çözüm rmy belki de kendiliğinden ytışcktır. Çocuğun değişikliğe gerek duyduğu herkesçe bilinen bir şeydir;üstelik bu hkkındn ms bşınd yrrlnmmsı ynlış olur.

O hlde değişmeyen yemek listesine ve yetişkinlerin beslenme lışknlıklrının ktı kurllrın son verilmelidir. Öğünlerimizdeki yemek servisi düzeninin (önce et, sonr zeytinyğlılr, pilv, mkrn ve meyve, ttlı, vb.) bedensel ve doğl gereksinimlerden çok, bbdn oğul geçen geleneksel lışknlıklr üstüne kurulu olduğunu kıldn çıkrmmk gerekir. Belki de çocuk bizim kurllrımızı benimsemeyi kbul etmeyecek, sözgelimi, önce yemişle bşlyıp sonund et yemek isteyecektir. Bunu ypmsın izin vermenin büyük bir yrrı vrdır: Çocuğun lışknlıklrımız uyum sğlmsı isteniyors, ilk isteklerini gerçekleştirmek gerekir.

Çocuk bzı durumlrd önüne konuln her yemeği yemek istemez ve çeşitli biçimlerde onu oylyıp lokmlrı ğzın tıkıştırmkl beslenme sorunu çözülemez. Çok yygın oln söz konusu dvrnışlr, “olumsuz eğitimin” en belirgin örnekleri rsınd yer lırlr. Böyle dvrnmkl çocuğun dh işthsız ve kırılırlr. Nsıl ols dökülecekler diye diş doktorun göstermekten kçınmmk gerekir; çünkü diş çürüklerini hzırlyn mikroplr bütün beden için tehlike oluştururlr. Dökülen dişler y d süt dişleri sl çekilmemelidirler; çünkü yerlerine gelecek klıcı dişlere yol gösterici görevi yprlr. Dmğın doğuştn kusurlu olmsının yol çtığı doğuştn diş kusurlrı d çok önemlidir. Bu konud unuttflmmsı gereken şey, çocuğun ğzındki bozukluklrın ilk sorumlusunun “emzik” ve “bşprmk” olduğudur. Çocuğu emzikten lıkoymk ilke olrk kolydır, m prmğını emmesini engellemek güçtür: Çocuğ skin bir yşm sğlnır, özen ve sevgi gösterilirse,bütün kötü lışknlıklr yvş yvş silinip gidecektir. uyuşuk olmsın yol çılmış olur. Unutulmmsı gereken şey, çocuğun bütün kötü huylrının oluşmsın neden olnlr,yni ykın çevresine, bunu ödeteceğidir.Yemek yememesiyle doğn sorun önemliyse, en iyi çözüm bir çocuk doktorun bşvurmktır. Bir uzmn hekim, bu işthsızlığın rdındki nedenleri kolylıkl bulcktır.

Her konud olduğu gibi, yemek konusund d çocuğ özerklik tnınmlıdır. En zındn, belirli sınırlr içinde de ols,’ kendi istekleri doğrultusund yemek seçmesine izin verilmelidir. Çocuk, büyükleri ve onlrın yemek yeme biçimlerini tklit ederek kendini düzene koymyı öğrenecektir. Httâ zmnl kendi bşın yemek yemek isteyecek, dh doğrusu bu konud direnecektir. 1 yşındn sonr, çocuk birilerinin ğzın yemek tıkıştırmsını kbul etmeyebilir.Kşığını kendi kullnmyı y d elleriyle yemek yemeyi isteyebilir. Bu tür hklı isteklerini yok symktn büyük ynlış olmz. Kuşkusuz her şeyi kendi bşın ypmsın d olnk tnınmmlıdır, çünkü beslenmesi ksybilir; m eline bir şeyler tutuşturulrk hoşnut edilebilir. Çocuğu bir yndn yedirip, bir yndn kendi kendine yemesi için fırst vermek y d iyice doyduktn sonr eline k şığı verip istediğini ypmsın izin vermek, gerekli çözümlerdir. Toplu hlde ilece yemek yemenin önemi eskiden beri bilinir; m son yıllrd vrıln sonuçlr, bu konunun son derece gerekli olduğunu bilimsel çıdn orty koymuştur. Çocuk yemek yemenin krşılıklı konuşmk ve bir ry gelmek için bir fırst olduğunu görerek, tek bşın yedirilmeye krşı çıkmy bşlr. Hiç değilse, yemeğini yerken, mm iskemlesinin çevresinde bbsının, krdeşlerinin y d herhngi birilerinin bulunmsını ister. Çocuğun birlikte yemek isteğine ynşmmk, dh d kötüsü krşı çıkmk, “işthının kç
Çocuk Beslenme Kbı | Tchibo.com.tr 3KMod

[gllery ids=""]
[gllery ids=""]

Yorum Yaz