Ferrari’nin Hikayesi Enzo Ferrari

YİNE SAVAŞ, YİNE KURBAN

Ailesi bir doğumu dh kutldı. Enzo Ferrri bb olmuştu. Zmn zmn deneme sürüşlerinde piste çıkrk mühendislerine geri bildirimler veren Enzo, oğlunun doğumund sonr bir dh sl pilot koltuğun oturmdı. Dino’nun doğumuyl birlikte ev ilk def huzur bulduğu bir yer hline geldi. Kyınvlidesinin evden tşınmsı, kocsının evine bğlı bir eşe dönüşmesi Lur Ferrri’nin on senelik evliliğinde ilk def yüzünün gülmesine neden olmuştu.

Anck bu mutluluk fzl uzun sürmeyecekti. Dino, krnlrı gibi yürüyemiyor, koşmıyor, merdiven çıkmıyordu, yere düştüğünde yğ klkmıyordu. Doktorlr genetik bir hstlığı olduğunu, en iyi koşullrd 20’li yşlrın kdr vücudundki tüm kslrın eriyeceğini söylediler. Kıscık ömrü boyunc her günü bir öncekinden dh zor geçecek, sürekli bkım ve ykın ilgiye ihtiycı olcktı. Ülkenin en ünlü doktorlrındn hstlığın tedvisinin olmdığını duymk, Enzo’nun umudunu kesmesi için yeterli değildi. Günün birinde hstlığın tedvisi bulunduğund, oğlunun o tedviyi lm şnsın erişecek ilk çocuk olmsı için gerekli pryı hzırlmsı gerektiğine inndırdı kendini. Ofisinin ışığının gece boyunc kpnmdığı günlere geri döndü. T ki 2. Düny Svşı bşlyn kdr.

İtly’nın svş girmesi, hızl popülerliğini rtırmy bşlyn otomobil yrışlrının süresiz olrk ysklnmsı nlmın geliyordu. Alf Romeo, Ferrri’yle nlşmsını bu mücbir sebeple feshetti. Ülke ekonomisinin hızl çöküşe geçtiği dönemde, Enzo’nun Ulusl Fşist Prti’yle işbirliği ypmyı kbul etmekten bşk çresi klmmıştı. Yrış otomobili üretimini durdurdu, şirketini svş mlzemeleri üreten bir fbriky dönüştürdü. Bsınd çıkn ve rdı rksı kesilmeyen iddilr rğmen, o dönemde fbriksınd ne ürettiği devlet sırrı olrk kldı. Anck her ne üretiyors değerli olduğu kesindi. Öyle ki, bir gece yrısı prtiden gelen ziyretçileri, cilen fbriksını dh güvenli bir yere tşımsını tembihlediğinde, iki gün içinde koc fbrik Moden’dn Mrnello’y nkledilmişti.

Gino, 13 yşındydı ve sğlık durumu giderek kötüleşiyordu. İnsnlrın birbirini öldürme derdinde olduğu bir zmn diliminde, kimsenin ölümcül hstlıklr tedvi bulmk gibi bir önceliği yoktu. Birincisi bbsını ve bisini ln svşın ikincisi oğlun göz dikmişti. Enzo Ferrri, onu neyin beklediğinin frkın vrmy bşlmıştı. Bu, yüzleşebileceği bir gerçek değildi. Oğlunun bkımı ve rht ettirilmesi için her türlü imknı sunuyor, krısın destek olck hemşire ve bkıcılr gece gündüz hzır bekliyordu m kendisi ev hytındn uzklşmy bşlmıştı. Fbrikyı kimseye emnet edemeyeceğini öne sürerek hft içi Mrnello’d klıyor, sdece hft sonlrı Moden’y, ilesinin ynın dönüyordu.

İKİNCİ BAHAR

Lin Lrdi, böyle krmşık bir dönemde girdi Enzo Ferrri’nin hytın. Mrnello’d yşyn bu genç ve zrif hnımefendiye ilk görüşte âşık oldu.

Lin, tnışmlrındn çok kıs bir süre sonr hmile kldı. Çocuğu doğurmk istediğini m Enzo’nun ilesine oln düşkünlüğünü bildiği için ondn herhngi bir beklentisi olmdığını söyledi. Enzo Ferrri, onun bu sleti krşısınd dh d büyülendi. Lin’y Dino’nun nnesin-

Scuderi Ferrri Grnd Prix motor yrışlrı tkımının kurucusu Enzo, Mrnello’dki ofisinde, 1985 (üstte) ve kendi otomobillerinden birinin direksiyonund (ltt).

DUYDUNUZ MU?

Enzo’nun veftındn önce ony verdiği son tsrım, 1987’de Ferrri’nin 40’ıncı yıldönümü nısın üretilen F40 modeliydi. 320 km/st sınırını şn ilk ysl rç unvnı shibi oln bu model, 400 bin dolr stış fiytıyl d o güne kdr stış çıkn en phlı yol otomobili olmuş ve sınırlı syıd üretilmişti. Slt performns hedeflendiği için gövdesi tmmen krbon fiberden ypılmış ve ğırlığ sebep olck hiçbir lüks ksesur kullnılmmıştı. Bu efsne model için Enzo Ferrri’nin kpısını çln ilk isim Npoli kulübü bşknı Corrdo Ferlino olmuştu. Ferlino, ezeli rkibi AC Miln’ın stronomik trnsfer teklifi krşısınd, futbol trihinin en büyük futbolculrındn biri oln Diego Mrdon’yı tkımınd tutbilmek için Ferrri’den yrdım istedi. Mrdon tkımd klm krrının tmmen duygusl olduğunu söylese de, hiç şüphesiz bu duygusllık kendisine Ferrri trfındn o güne kdr üretilen ilk siyh modelin hediye edilmesini de içeriyordu. Ünlü futbolcu İtly’dn yrılırken, sdece 20 bin 200 km yol yptığı bu snt eserini otomobil koleksiyonu ypn bir İspnyol’ stmış. Gerçek bir Ferrri tutkunu ve sğlm bir Mrdon hyrnıysnız, kenrd köşede de 250 milyon euro’nuz vrs, rç yeniden stış çıkrıldı, hberiniz olsun!

GEZDİNİZ Mİ?

Enzo Ferrri, ilk yrış otomobilini lbilmek için doğduğu evi sttı. Yıllr sonr prnın stın lbileceği her şeye ship olduğu dönemde deflrc o evi geri lmy çlıştıys d bşrmdı. Oğlu Piero, bbsın en zındn yeni shipleriyle bir yemek yiyerek, evde birkç st vkit geçirmeyi teklif ettiğinde “Benim olmyck bir evi, içinde bşklrı yşrken görmeye thmmül edemem” cevbını ldı. Piero belki hiçbir zmn bbsını çocukluk nılrın kvuşturmdı m uzun yıllr süren uğrşlrın rdındn devlet yetkililerini evi müzeye dönüştürmeye
ikn edebildi. Ypımı beş yıl süren ve 43 milyon liry ml oln Museo Cs Enzo Ferrri, 5 bin 500 metrekrelik bir ln yyılıyor ve sdece Enzo’nun doğduğu evi değil, srı lüminyum çtısıyl bir Ferrri kputu gibi tsrlnmış 3 bin metrekrelik yeni bir binyı d içeriyor. Evin bitişiğinde Enzo’nun İtlyn demiryolund tmirci olrk çlışmış oln bbsının tölyesi vr. Müzede sdece otomobiller değil, ileye it kişisel eşylr, belgeler ve fotoğrflr d sergileniyor. Olur d yolunuz orlr düşerse, görmeden dönmeyin.

Ömrünün sonun kdr boşnmycğını söyledi m evltlrı rsınd hiçbir yrım ypmycğın yemin etti. Bu söz Lin için bir imzdn çok dh kıymetliydi.

Enzo, Lin için Mrnello’dki fbriksının ykınınd bir ev stın ldı. Piero Ferrri bu evde dünyy geldi. Enzo hft içi Piero’nun neşe içinde büyümesine, hft sonlrıys Dino’nun gözü önünde eriyip gidişine tnıklık ediyordu. Dino ölene kdr, kimsenin ne bu ilişkiden, ne de Ferrri’nin bir vârisi dh olduğundn hberi oldu.

otomobillerinin olduğu hiçbir yrış gitmedi. Hiçbir pilotun ykın dvrnmdı, sl duygusl bğ kurmdı. Gzete mnşetlerinde gencecik çocuklrı ölüme iten cnvr olrk gösterildi. Çok syıd pilotun ve pistten çıkn otomobilleri yüzünden ölen yüzlerce izleyicinin ilelerinin çtığı dvlrd yrgılndı.

Üretim deprtmnın hrcdığı yüklü bütçeler nedeniyle 1967’de iflsın eşiğine geldiğinde, yolcu otomobillerinin hklrını ezeli rkibi Fit’ sttı. Ne kdr zor günler yşrs yşsın, oğlun verdiği sözü tutmktn vzgeçmedi.

Mühendisleriyle yptığı her toplntıyı “hızlı, dh hızlı, en hızlı” diyerek bitirdi. Bu syede otomobil sektörünün en prestijli mrksını yrttı. Sdece m sdece, oğlunun öldüğü yıl ürettiği modele, prestijli mrksının sembolünü koymk yerine oğlunun dını yzdırdı. 32 yıl boyunc her sbh oğlunun mezrını ziyret etti. Cenze töreninde tktığı güneş gözlüklerini, son nefesine kdr hiç çıkrmdı ve bunu krizmtik görünmek için yptığın innmmızı istedi. Oys dünynın en güçlü dmı, en büyük zyıflığının gözlerinden okunmsındn korkuyordu.

Enzo Ferrri, 30 Hzirn 1956’d son nefesini verdi. 24 yşındydı. Bbsı, svşın son ermesinin rdındn İtlyn mfysındn ldığı iddi edilen yüklü miktrdki borç syesinde fbriksını yeniden yrış otomobili üretir hle getirmiş ve dünynın en hızlılrın imz tmy bşlmıştı. Yrış endüstrisi yeniden şekilleniyor, dünynın dört ynındn insnlr Enzo Ferrri’nin sınır tnımz mkinelerini görmek için çıldırıyordu. Enzo, üzerinde çlıştığı her modeli Dino’y nltmış, zr zor konuşn oğlunun heyecn içinde “hızlı, dh hızlı, en hızlı” demesi onu her seferinde dh d hırslndırmıştı. Ürettiği hiçbir modeli yeterince hızlı bulmuyor, kznıln hiçbir yrıştn ttmin olmuyordu. Anck bir yndn dh hızlı modeller üretmeye çlışmnın, diğer yndn bunlrı uluslrrsı yrışlrd sergilemenin bedeli ğırdı. 1940’lrın sonlrın doğru eski iş rkdşlrındn birinin Amerik pzrınd lüks yolcu otomobili üretmek için Ferrri’nin tsrımlrını ve isim hkkını kullnmsın izin verdi. Modellerin son hli onyın sunuluyor ve kbul etmediği hiçbir şey üretime geçmiyordu m işin gerçeği, yrış pisti dışınd kullnıln hiçbir otomobile ilgi duymuyordu. Tek derdi, o pzrdn gelecek bütçeyle dünynın en hızlı yrış otomobillerini ypmy devm edebilmekti.

Hytını hız kelimesinin tnımını yeniden yzmy dmış oln bir dm, oğlunun ytğ mhkum edilişinin intikmını pistlerde ldı. Oğlu yşındki pilotlrı ölümle burun burun getirdiğini bildiği için hytı boyunc

Yönetim Kurulu Bşkn Yrdımcısı Piero Ferrri, bbsının müze olrk düzenlenen evi Museo Cs Enzo Ferrri’nin çılışınd, 9 Mrt, Moden.

BABASININ TAHTINDA: PIERO FERRARI

Dino’nun bbsının hytındki yeri trtışmsız ols d Enzo Ferrri, Lin Lrdi’den oln oğlu Piero’yu d hiç sevgisinden mhrum bırkmdı. Lur Ferrri’nin veftının rdındn nnesiyle Ferrri mliknesine tşınn Piero, 20 yşınd evlenip bbsının ynınd çlışmy bşldı.

Onun işi devrlmsını destekleyen isimlerin bşınd bbnnesi Adlgis geliyordu.

90 yşın kdr her sbh şirkete uğryrk çlışnlrl sohbet eden Adlgis’y duyuln hürmetin, torununun kurumsl olrk kbul görmesinde büyük etkisi olduğu söyleniyor. Bbsının svşçı ypısının ksine, uzlşmcı bir krktere ship oln Piero, kıs sürede kendini knıtldı. Enzo torunu Antonell’yı kucğın ldığı gün, oğlunu genel müdürlük titriyle onurlndırdı. Anck yşlı dm böbrekleri ifls edip ytktn klkmz hle gelene kdr emekli olmyı reddetti. Rkmlr, isttistikler ve nlizler konusund tm bir fenomendi, son günlerinde bile etrfındki genç işdmlrını sulu götürüp susuz getirdi. Piero Ferrri, bbsının ölümü sonrsı tht oturn isim oldu.

[gllery ids=""]

Yorum Yaz