Bebek ne kadar uyumalıdır?

Uyku orgnizmnın sğlığı için en önemli etmenlerden biridir. Uyku sırsınd bedenimiz dh düşük bir tempoyl d ols işlevini sürdürür, tm nlmıyl hreketsiz değildir; gün boyu dokulrd birikmiş oln rtıklrdn ve zehirlerden kendini kurtrır ve yklşık bütün gün sürecek etkinliği sğlyck dengeyi yeniden kurr.Kıscsı, ylın bir söyleyişle uyku sırsınd, bedenimiz kendi bkımını ypr. Uyku sinir sistemi için son derece yrrlıdır ve bu, özellikle çocuklr için geçerlidir. Bir çocuk gerektiği kdr uyumlıdır. Ylnız “gerektiği kdr”ın bireyden bireye değiştiğini unutmmk gerekir. Demek ki bzı nbblr çocuklrının çok z uyuduklrındn ykındıklrınd çoğunlukl hksızdırlr. Bebek y d çocuk, bir tkım dış etmenler trfındn rhtsız edilmeden uyumuşs, ne eksik ne fzl, kendisine gerektiği kdr uyumuş demektir. Uyku süresini belirlemek için yeni doğmuş bir bebeği ele lrk işe bşlycğız. Yeni doğmuş bir bebeğin sürekli uyuduğu söylenebilir. Gerçekten, mmsını yediğinde de, herhngi bir nedenle ğldığınd d, çevresine bkınırken de uyumsını sürdürür. Ylnızc yeni doğmuş bebeklerdeki uyku özel bir durumdur.

Bebeğin uykusu

Bebek bir ylık olduktn sonr, nbblr çocuklrının ne kdr uyumk zorund olduğunu düşünmeye bşlrlr. Bunun ynıtını en bşt vermiştik: Ne kdr gerekiyors o kdr. Bununl birlikte, değişik yşlrdki bir bebeğin y d çocuğun uyuyrk geçirdiği süreyi yklşık syılrl verebiliriz: 16 ylık bebek günde 15 st; 612 ylık bebek 14 st 1218 ylık bebek 13,5 st; 18 y2 yş rsı çocuk 13 st; 23 yş rsı çocuk 13 st; 34 yş rsı çocuk 12 st; 45 yş rsı çocuk 11,5 st; 56 yş rsı çocuk 11 st; 613 yş rsı çocuk 1011 st.

Kuşkusuz bütün bu syılr yklşıktır. Sözgelimi 2 yşınd çocuklr ısınd tm 13 st uyuynı bulmk çok zordur.

Ytğ ytm sti

Bir noktd şğı yukrı bütün nbblr ynı düşüncededirler: Küçük y d büyük çocuklr, geceleri çok geç stlerde ytıyorlr. Gerçekten birkç ylık oln bebekler dışınd, çocuklrın çoğunluğu ellerinden geldiğince dh geç stlerde uyumk isterler ve bunu bşrırlr. Böylesine yygın oln bu dvrnışın nedenleri çoktur: Gece uyku sti, çocuğun ilgilendiği birçok şeyi yrıd kesen sttir: Oyun biter; ylnızlık, krnlık ve sessizlik bşlr. Üstelik yetişkinlerin yşdığı gece hytının giz dolu bir ynı vrdır; çocuklr bunu tnımk, t>ilmek ister;m hep dışınd tutulurlr.

Belirli bir düzen gerekir

Kuşkusuz çocuklrın elden geldiğince erken ytırılmlrı çok yrrlıdır. Çok yrrlıdır m, sl değişmeyen uyku stleriyle evi kışly çevirmek, uzlşmz bir tvır lıp bzı durumlrd çok sert dvrnmk demek değildir. Göz önüne lınmsı gereken üç nokt vrdır: Çocuk kendine gerektiği kdr uyumlıdır; çocuk gününü dilediğince değerlendirebilmen, evden dışrı çıkbilmeli, gezip oynmlı, bir prç temiz hv lmlı, birz güneş görmeli ve çok geç yttığı gecelerin ertesi günü öğlene kdr uyuybilmelidir; uykunun d beslenme y d orgnizmsını ilgilendiren bşk

Şilte yumuşk olmmlıdır

Ystık kullnılıyors çok yüksek ve çok yumuşk olmmlıdır çısındn büyük önemi vrdır. Bu çıklm önemsiz bir vrsyım gibi görünüyors, o zmn üstünde dur dur şöyle söyleyelim: İster süt bebeği, ister bebek, ister çocuk giyiminin temelinde, moddn çok rhtlık yer lmlıdır. Giysinin görevi öncelikle bedeni korumktır (sözgelimi bir soğuk lgınlığın, küçük çpt çrpmlr ve vurmlr krşı); çocuğun giysilerinin bu doğrultud seçilmesi gerekirken genellikle modnın çekiciliğine kpı11nır ve giysinin gerçek işlevini görmekten uzklşılır.

Yeni doğmuş y d birkç ylık bir bebeğin giydirilişi çoğunlukl olumsuz etkilerden, geleneklerden kynklnır. Eskiler hâlâ kl ve sğlığ uygun olmyn kundk bezi, bşlık, vb. giysileri kullndırmyı kbul ettirmeye çlışırlr. Dtı büyük bebeklerdeyse, bu kez mod devreye girer. Oys nbblr yol gösterecek giyim nlyışındki ilke, çocuğun hreketlerine özgürlük sğlmlı, rhtlık getirmelidir; çocuk giysilerinin mody uygun olmsıyl ilgili splntılr kpılmmk gerekir.
Bebeğin Sğlıklı Uyumsı – Annem Bitnem 3KMod

[gllery ids=""]
[gllery ids=""]

Bebeğin Kendi Bşın Uyumsı 3KMod

Yorum Yaz