Bebek bekleyen annelere yararlı bilgiler

Kilo lm. Gebeliğin sonund lınck idel kilo toplmı 1012 kg’dır. İlk iki yd lınn kilo önemsizdir; 3. ydn bşlyrk 7. y kdr kilo her hft 250 gr rtr; 7. ydn sonr hftlık kilo rtışı 500 gr’ ulşır.

Aykkbılr. Gebe kdınlrın klın ve kıs topuklu ykkbılr giymesi gerekir. Ortopedik tbnlı topuksuz ykkbılr son derece yrrlıdır.

Sçlr. Fön çektirilebi lir, meç yptırılbilir, m sçlrı boytmktn ve perm yptırmktn kçınılmlıdır.

Bilekler (bileklerde şişlik). Düzenli biçimde idrr thlili yptırılmlıdır; böylece her şey yolund gidecektir. Bileklerde şişlikten kçınmk için esnek çorplr giyilmeli, fırst buldukç ltın bir ystık koyrk yklr yüksekte tutulmlıdır. Tuz çok z kullnılmlı, gerekiyors bütünüyle tuzsuz rejim izlenmelidir. Uzun süre ykt klmmy özen gösterilmeli, hreket edilmeli, hfif sporlr ypılmlıdır.

Dişler. Gebelik süresince diş çürümesine ve diş eti hstlıklrın çok sık rslnır. Bu nedenle sürekli dişçiye gitmek ve ğız bkımın özen göstermek gerekir.

Sbh iyi bir khvltı etmek çok önemlidir; ikindi khvltısı bfif olmlıdır. Mideyi ğırlştırmmk için, sık m z yemek yenmelidir.

Röntgen çektirmek.

Özellikle gebeliğin ilk ylrınd röntgen çektirmekten skınmk gerekir.

RH fktörü. İlk gebelik testinden sonr, Rh fktörünü ölçtürmek için kn thlili yptırılmlıdır; eşler rsınd kn uyuşmzlığı bulunmsı (kocnın Rh pozitif, kdının Rh negtif olmsı), sonrki gebeliklerde ciddi sonuçlr verebilir.

Sigr. En iyisi sigr içmeyi bütünüyle bırkmk, bırkılmıyors, hiç değilse gebeliğin ilk ve son ylrınd zltmktır.

Beden hreketleri. Doğum hzırlık olrk, olnklr elverdiğince, doktor gözetiminde beden hreketleri ypılmzdır (gebeliğin 3. y d 4. yınd bu hreketlere bşlnbilinir).

Temizlik. Ilık suyl sık sık bnyo y d duş ypılmlıdır. Gebeliğin son döneminde, ylnızc duş ypmk dh iyi olur.

Çlışm. Kimysl y d fiziksel çıdn zehirli etkileri oln yorucu, bedensel etkinlik isteyen işler ypılmmlıdır. Bunlr dışındki işlerin gebeliğin ilk 67 yınd ypılmsı tehlikeli değildir.

Gebelik lekeleri. Bzı gebeliklerde görülen srımsı khverengi gebelik lekeleri, özel kremlerle giderilir. Doğumdn sonr bütünüyle kyboln bu lekeler, güneş bnyosuyl d giderilebilir.

Hstlıklr. Özellikle kızmık hstlığındn, dikktle korunmk gerekir. Anne gebeliğin ilk üç yınd kızmığ yklnırs, çocukt ciddi etkiler görülebilir. Genel olrk bütün hstlıklrdn skınmk için şu kurllr uymk gerekir: Herhngi bir hstlığı oln kişilerle ilişkide bulunmmkjmeyve ve sebzeleri iyice yıkndıktn sonr yemek; klblık yerlerde bulunmktn kçınmk; odlrı sık sık hvlndırmk ve mikroptn rındırmk; çiğ et yememek;sütü kyntıldıktn sonr içmek; çiğ yumurt içmemek.

İlçlr. Gebelik süresince doktor’dnışılmdn ilç lınmmlıdır.

Mide bulntısı. Genellikle birinci yd bşlr ve 4. y kdr sürer. Doktorun vereceği ilçlrl önlenebilir.

Cinsel ilişkiler. Norml bir gebelikte eşlerin 7. y kdr cinsel ilişkide bulunmsının herhngi bir skıncsı yoktur. Ylnız, cinsel ilişkide bulunmk cı veriyors, vzgeçilmelidir.

Göğüsler. Gebelik dönemi boyunc sütyen tkıİmlı, sütyen çok sıkı olmmlı,m göğsü iyice srmlıdır. Göğüsler yumuşk tutulmlı, her gün ılık suyl yıknıp özel kremlerle msj ypılmlıdır (ylnız, göğüs uçlrın msj ypılmdığını unutmmk gerekir).

Deride çtlklr. Göğüslerde, bldırlrd ve krınd oluşurlr. A ve E vitmini lmkl ve özel kremlerle msj ypmkl giderilirler.

Spor. At binme, kyk ypm, koşm ve bisiklete binmekten kçınılmlıdır.

Yüzme (tlmdn) ve yürüyüş çok yrrlıdır.

Kbızlık. Kbızlık giderici ilçlr lmktn skınıİmlı, en z yrım st süren günlük yörüyüşler ypılmlı, sık sık meyve (üzüm, erik, incir), bl (özellikle şeker yerine) ve yoğurt yenilmelidir.

Vris. Vristen skın mnın en iyi yolu özel çorplr kullnmktır.

Yolculuk. Özellikle otomobille uzun yolculuklrdn kçınılmlı; uzun yolculuk ypmk zorund klındığınd tren yeğlenmelidir. Gebeliğin ilk iki , yınd ve 8. yındn sonr, uçkl yolculuktn d kçınılmlıdır.

Doğum öncesi ve doğum sonrsı için bzı beden hreketleri

Gebelik döneminde beden ğırlığındki değişme, özellikle tşıdığı yük rtn omurgd, bzı bozukluklr yol çbilir. Bu yüzden beden esnekliğini korumk mcıyl bzı hreketler ypmk çok yrrlıdır.

1 numrn nrenet boyun, gövde ve kol kslrını çlıştırmk için ypılır.

2 numrlı hreket sırt kslrını geliştirir.

3. hreketle hem bck kslrının, hem pışrsı kslrının etkinliği rtırılır. Bu beden hreketlerinin tümünde loşlrın çlıştırılmsı ve gevşetilmesi, belirli bir düzenle rt rd ypılmlıdır; çünkü bu hreketlerin mcı, kslrı ylnızc çlıştırmk değil, hem ksılm, hem de gevşeme durumund elden geldiğince denetim ltın lbilmektir. Ylnız bu tür beden hreketlerinin, ne kdr skınılrk ypılırlrs ypılsınlr, hep bir kdın hstlıklrı uzmnın sorulrk sürdürülmesi gerekir.
Çocuğunuz İçin Fydlı Bilgiler | Anneler İçin Bebek Eğitimi ve … 3KMod

[gllery ids=""]

Çocuğunuz İçin Fydlı Bilgiler | Anneler İçin Bebek Eğitimi ve … 3KMod

Yorum Yaz