Kilo alma. Gebeliğin sonunda alınacak ideal kilo toplamı 1012 kg’dır. İlk iki ayda alınan kilo önemsizdir; 3. aydan başlayarak 7. aya kadar kilo her hafta 250 gr artar; 7. aydan sonra haftalık kilo artışı 500 gr’a ulaşır.
Ayakkabılar. Gebe kadınların kalın ve kısa topuklu ayakkabılar giymesi gerekir. Ortopedik tabanlı topuksuz ayakkabılar son derece yararlıdır.
Saçlar. Fön çektirilebi lir, meç yaptırılabilir, ama saçları boyatmaktan ve perma yaptırmaktan kaçınılmalıdır.
Bilekler (bileklerde şişlik). Düzenli biçimde idrar tahlili yaptırılmalıdır; böylece her şey yolunda gidecektir. Bileklerde şişlikten kaçınmak için esnek çoraplar giyilmeli, fırsat buldukça altına bir yastık koyarak ayaklar yüksekte tutulmalıdır. Tuz çok az kullanılmalı, gerekiyorsa bütünüyle tuzsuz rejim izlenmelidir. Uzun süre ayakta kalmamaya özen gösterilmeli, hareket edilmeli, hafif sporlar yapılmalıdır.
Dişler. Gebelik süresince diş çürümesine ve diş eti hastalıklarına çok sık raslanır. Bu nedenle sürekli dişçiye gitmek ve ağız bakımına özen göstermek gerekir.
Sabah iyi bir kahvaltı etmek çok önemlidir; ikindi kahvaltısı bafif olmalıdır. Mideyi ağırlaştırmamak için, sık ama az yemek yenmelidir.
Röntgen çektirmek.
Özellikle gebeliğin ilk aylarında röntgen çektirmekten sakınmak gerekir.
RH faktörü. İlk gebelik testinden sonra, Rh faktörünü ölçtürmek için kan tahlili yaptırılmalıdır; eşler arasında kan uyuşmazlığı bulunması (kocanın Rh pozitif, kadının Rh negatif olması), sonraki gebeliklerde ciddi sonuçlar verebilir.
Sigara. En iyisi sigara içmeyi bütünüyle bırakmak, bırakılamıyorsa, hiç değilse gebeliğin ilk ve son aylarında azaltmaktır.
Beden hareketleri. Doğuma hazırlık olarak, olanaklar elverdiğince, doktor gözetiminde beden hareketleri yapılmazdır (gebeliğin 3. ya da 4. ayında bu hareketlere başlanabilinir).
Temizlik. Ilık suyla sık sık banyo ya da duş yapılmalıdır. Gebeliğin son döneminde, yalnızca duş yapmak daha iyi olur.
Çalışma. Kimyasal ya da fiziksel açıdan zehirli etkileri olan yorucu, bedensel etkinlik isteyen işler yapılmamalıdır. Bunlar dışındaki işlerin gebeliğin ilk 67 ayında yapılması tehlikeli değildir.
Gebelik lekeleri. Bazı gebeliklerde görülen sarımsı kahverengi gebelik lekeleri, özel kremlerle giderilir. Doğumdan sonra bütünüyle kaybolan bu lekeler, güneş banyosuyla da giderilebilir.
Hastalıklar. Özellikle kızamık hastalığından, dikkatle korunmak gerekir. Anne gebeliğin ilk üç ayında kızamığa yakalanırsa, çocukta ciddi etkiler görülebilir. Genel olarak bütün hastalıklardan sakınmak için şu kurallara uymak gerekir: Herhangi bir hastalığı olan kişilerle ilişkide bulunmamakjmeyve ve sebzeleri iyice yıkandıktan sonra yemek; kalabalık yerlerde bulunmaktan kaçınmak; odaları sık sık havalandırmak ve mikroptan arındırmak; çiğ et yememek;sütü kaynatıldıktan sonra içmek; çiğ yumurta içmemek.
İlaçlar. Gebelik süresince doktora’danışılmadan ilaç alınmamalıdır.
Mide bulantısı. Genellikle birinci ayda başlar ve 4. aya kadar sürer. Doktorun vereceği ilaçlarla önlenebilir.
Cinsel ilişkiler. Normal bir gebelikte eşlerin 7. aya kadar cinsel ilişkide bulunmasının herhangi bir sakıncası yoktur. Yalnız, cinsel ilişkide bulunmak acı veriyorsa, vazgeçilmelidir.
Göğüsler. Gebelik dönemi boyunca sütyen takıİmalı, sütyen çok sıkı olmamalı,ama göğsü iyice sarmalıdır. Göğüsler yumuşak tutulmalı, her gün ılık suyla yıkanıp özel kremlerle masaj yapılmalıdır (yalnız, göğüs uçlarına masaj yapılmadığını unutmamak gerekir).
Deride çatlaklar. Göğüslerde, baldırlarda ve karında oluşurlar. A ve E vitamini almakla ve özel kremlerle masaj yapmakla giderilirler.
Spor. Ata binme, kayak yapma, koşma ve bisiklete binmekten kaçınılmalıdır.
Yüzme (atlamadan) ve yürüyüş çok yararlıdır.
Kabızlık. Kabızlık giderici ilaçlar almaktan sakınıİmalı, en az yarım saat süren günlük yörüyüşler yapılmalı, sık sık meyve (üzüm, erik, incir), bal (özellikle şeker yerine) ve yoğurt yenilmelidir.
Varis. Varisten sakın manın en iyi yolu özel çoraplar kullanmaktır.
Yolculuk. Özellikle otomobille uzun yolculuklardan kaçınılmalı; uzun yolculuk yapmak zorunda kalındığında tren yeğlenmelidir. Gebeliğin ilk iki , ayında ve 8. ayından sonra, uçakla yolculuktan da kaçınılmalıdır.
Doğum öncesi ve doğum sonrası için bazı beden hareketleri
Gebelik döneminde beden ağırlığındaki değişme, özellikle taşıdığı yük artan omurgada, bazı bozukluklara yol açabilir. Bu yüzden beden esnekliğini korumak amacıyla bazı hareketler yapmak çok yararlıdır.
1 numaran narenet boyun, gövde ve kol kaslarını çalıştırmak için yapılır.
2 numaralı hareket sırt kaslarını geliştirir.
3. hareketle hem bacak kaslarının, hem apışarası kaslarının etkinliği artırılır. Bu beden hareketlerinin tümünde loşların çalıştırılması ve gevşetilmesi, belirli bir düzenle art arda yapılmalıdır; çünkü bu hareketlerin amacı, kasları yalnızca çalıştırmak değil, hem kasılma, hem de gevşeme durumunda elden geldiğince denetim altına alabilmektir. Yalnız bu tür beden hareketlerinin, ne kadar sakınılarak yapılırlarsa yapılsınlar, hep bir kadın hastalıkları uzmanına sorularak sürdürülmesi gerekir.
Çocuğunuz İçin Faydalı Bilgiler | Anneler İçin Bebek Eğitimi ve … 3KModa
Bebek bekleyen annelere yararlı bilgiler Resimleri

Çocuğunuz İçin Faydalı Bilgiler | Anneler İçin Bebek Eğitimi ve … 3KModa