Özel dedektiflik mesleği

SHERLOCK HOLMES en tik ve ileri görüşlü dedektifi şöyle diyor: “Benim dım Sherlock Holmes. işim diğer insnlrın bilmediklerini bilmek!” Peki y Agth Christie’nin kendinden son derece emin olmsının verdiği çokbilmişlikle, her olyı mkul sonuc ulştırn Hercule Poirot? Hngimiz elleri kollrı durmyn Müfettiş Gdget’ı unutbilir? Üstlerinde trençkotlrı, ellerinde büyüteçleriyle en gizli kln sırlrı bile çığ çıkrn bu özel dedektiflerin mcerlrını her zmn merkl okuduk ve izledik. Bir olyı çözmek konusund, gözümüzde polisten dh frklı ve gizemli bir yerleri olduğu kesin. Kdınlrın içinde bulunn doğl dedektiflik içgüdüleri bizi bu mesleğe dh d ykınlştırıyor, onlr dh fzl sempti duyuyoruz. Bzen öyle durumlrl krşı krşıy geliyoruz ki, içimizde gün geçtikçe biriken şüphe kırıntılrı bizi yiyip bitiriyor.

İşte bu durumd bize âdet yrdım eli uztn özel dedektifler, son zmnlrın en revçt oln mesleğine shipler.

Hızl rtn özel dedektiflik bürolrı, görmezden gelinmeyecek bir boyut ulştı. Henüz özel bir yslrı yok. O yüzden kynklr ulşm imkânlrı kısıtlı fkt bu içlerindeki rştırm içgüdüsünü törpülemiyor; koşullr ne olurs olsun tkiplerine devm ediyorlr. Thmin edebileceğiniz gibi en revçt oln konu ise eş ldtmlrı. Aldtıldığını düşünen kdınlr, kendi üstlerine düşen rştırmyı yptıktn sonr gerisini özel dedektiflere bırkıyorlr. Geçmişini emniyet müdürlüğünde geçirmiş vey korumlık ypmış kişiler yollrın, yurt dışınd oldukç yygın oln bu sektörde devm ediyor. Dolyısıyl, bktıklrı olylrd d pek sınır tnımıyorlr. Cinyet, boşnm, velyet, şirket ortklığı, personel rştırmsı, byii tkibi, shte ürün üretimi gibi pek çok olyın tkibini ypıyorlr. Donnımlrı bir hyli fzl oln dedektiflerin bzılrı tek, bzılrı d ekip hâlinde rştırm ypıyor. Yslr gereği sdece, umum çık ve kplı lnlrd dinleme ypmıyorlr. Tbii polis kdr kpsmlı kynklrı yok fkt onlrdn dh fzl zmnlrı bulunuyor. Bu d tüm odk noktlrını size yoğunlştırmlrım mümkün kılıyor. Sdece kdınlr değil, erkekler de şüphelendikleri eşlerinin peşine düşmesi için dedektiflere büyük prlr hrcıyor. Peki, neden özel dedektif tutrız? Birzdn röportjını okuycğınız özel dedektif Murt Uznl’ın d söylediği üzere bir özel dedektifin size sğlycğı deliller (video görüntüleri, fotoğrflr vb.) çcğınız dvlrd mhkemede vntj sğlıyor. Durumun mnevi boyutu ise trtışılır. UznFın nlttıklrını okuyunc kendinize de dersler çıkrcksınız m bşvurmdn önce bir kez dh düşünün; gerçekleri bilmek sizi mutlu edecek mi?

Sizin dedektiflik hikâyeniz nsıl bşldı, bun ne vesile oldu?

Ben slınd eski bir ykın korumyım. Ord edindiğim soğukknlılık, dikktli olm ve konsntrsyon lışknlıklrı bn oldukç yrdımcı oldu. Korum görevinde hytınızı tmmen ory dıyorsunuz. Stresi de oldukç yüksek oln bir iş. Etrfımd özel dedektiflik işi ypn birkç kişi vrdı. Ben de hu konudki çığı gördüm ve ynı zmnd tek bşım d çlışmk istiyordum. Gerekli niteliklerin kendimde olduğunu düşündüm ve böylece gerisi geldi.

Özel dedektiflikle ilgili belirli bir ysnız yok snırım…

Bir ys tslğımız vr m henüz yürürlüğü girmedi. Yurt dışındki yslr bizde de ols çlışm şrtlrımız dh iyi olck. Mesel yptığımız tek iş boşnm dvlrı değil, şirketler için de çlışıyoruz. Aynı zmnd cinyet ve hırsızlık vklrın d bkıyoruz m bu şrtlrd sonuc ilerlememiz zorlşıyor çünkü biz polisin ship olduğu detylr ship olmıyoruz. Yslr bize umum çık yerlerde tkip şrtı koşuyor. Telefon dinleyemiyoruz, kplı lnlrd görüntü lmıyoruz. Mesel ev gibi umum kplı lnlrd gizli kmer suç teşkil ediyor. Aynı şekilde eşler de birbirine bu konud dv çm hkkın ship. Yürürlüğe girecek ys syesinde polisle işbirliği ypbileceğiz ve ellerindeki bzı dosylrı inceleyebileceğiz. Oly yerinde rştırm yprken kimsenin işimize krışm gibi bir ihtimli klmyck. Ayrıc mhkemede çıkıp şhitlik ypbilme imkânımız d olck. Artık biz de ysnın bir n önce çıkmsını bekliyoruz.

AVUKAT BEYZA ŞERMET, ÖZEL DEDEKTİFLİĞİ HUKUKİ ACIDAN DEĞERLENDİRİYOR…

“Günümüzde boşnm dvlnnd, özellikle zin sebebiyle eş, somut delil elde etmek mcıyl özel dedektif hizmetinden yrrlnmy ihtiyç duybiliyor. Hukuki çıdn boşnm dvlrınd, özel dedektiften lınn bilgilerin kullnılmsı, özel hytın gizliliği ihllini oluştunnuyors delil olrk kullnılbilir. Örneğin, sosyl ğ ortmınd pylşıln gönderiler, mesj vey e-post çıktılrı, toplum içerisinde görüntülenen video vey fotoğrflr gibi… Belirtilen somut deliller syesinde dvnın hklılığı knıtlnbilmektedir. Anck şhsi konutt elde edilen bilgiler, kmer vey fotoğrf görüntüleri elde edilmesi yönünden özel hytın gizliliğine ykın syılmktdır. Bu deliller, usulsüz ve hukuk ykırı olrk elde edilmiş delil niteliği tşıycğındn ispt vsıtsı olrk kullnılmycktır. Dolyısıyl, özel dedektif hizmetinden yrrlnılmsı konusund, özel hytın gizliliğini ihll etmeyecek nitelikte elde edilmiş deliller hukuki nlmd fyd sğlmktdır.”

Kç kişilik bir ekipsiniz?

Şehir dışı tkiplere dört kişiden oluşn ekibimiz bkıyor. Bir dört kişilik ekip de İstnbul’d vr. Bu konud vsıflı elemn bulmk zor oluyor. Ben bu işte genellikle emekli emniyet görevlileriyle çlıştım. Çlışck kişinin sbırlı ve soğukknlı olmsı gerekiyor çünkü öyle olmzs işi btırm olsılığı yüksek. Bizim yptığımız işi Emniyet Müdürlüğünde yirmi kişi ypıyor, o yüzden bizim için bzı şrtlr kısıtlı oluyor. Ekipte ynı zmnd motosiklet kullnn elemnlrımız dvr. Kullndığımız frklı teknikte cihzlrımız d bulunuyor.

Peki, tkipleri sonuçlndırmnız ne kdr sürüyor?

Biz müşteriye hftlık çlışmyı öneriyoruz. Tbii bu gelen vky göre de değişiyor. Mesel, yurtdışındn rynlr vr. “Eşimin progrmı bu m ben etrfındkilere güvenmiyorum, neler yptığındn emin olmk istiyorum” diyor. Kıscsı ldtm durumlrınd mutlk bir hftd kesin sonuç lıyoruz.

Sizin bu süreçte elde ettiğiniz bilgiler müşteriye ne tip kolylıklr sğlıyor?

Açcğı boşnm dvsınd belirli vntjlr elde ediyorlr. Mhkemede, ikinci derecede de ols delil olrk geçiyor. Özellikle smimi görüntüler vrs bu dh d etkili oluyor. Ortd pylşılck bir ml vrs, krşı trfın vuktıyl mhkemede krşı krşıy gelmeden önce bir nlşm yolun gidiliyor ve bir protokol imzlnıyor. Krşı trfın kusurlu olduğunu kbul etmesiyle ldtıln eş ml pylşımı, tzmint, çocuk vrs velyet konulrınd mğdur oln trf direkt vntjlı durum geçiyor. Yeni knun göre; ldtıln kişinin, eşinin kendisini ldttığı kişiye de tzmint dvsı çm gibi bir hkkı vr.

Hiç gelen müşterileri reddettiğiniz oluyor mu?

Bir trfın diğer trf rt niyeti vrs kesinlikle kbul etmiyoruz. Mesel müşteri gelip; “Kız rkdşıml yrıldık m ben bşk birisiyle görüştüğünden şüpheleniyorum ve tkip edilmesini istiyorum” dediğinde reddediyoruz. Çünkü bu kişinin krşı trf zrr verme ihtimli yüksek. Bzen çlışmsı zor yerler ols d biz şrtln zorluyoruz. Burd en önemli nokt, işin ypılbilirlik yüzdesini müşteriye iyi nltmk. Benim bu işten sonuç lmmın nelere bğlı olcğını, hngi şrtlr olms dh iyi sonuç lbileceğimi bşt izh ediyorum.

Kbul ediyors, tkibe devm ediyoruz. O zmn gelelim bir tkibin krşı trf mliyetine…

Bu d durum göre değişiyor fkt fiyt rlığı hftlık olrk 4.000 il 7.000 TL oluyor, ilk hft sonuç çıkmzs ve müşteri yine de devm etmemizi isterse, fiyt on göre değişiyor tbii. Tkibi uztm kısmını müşteriye bırkıyoruz. Hiç sizden şüphelenen biri oldu mu y d birine yklndınız mı?

Yklnm olmdı çünkü o durum kdr getirmiyoruz işi. Bktık şüphelendi, hemen geri çekiliyoruz. Tbii şüphelenen olmdı değil. Bunun için de önlemlerimiz vr. Durum göre kıyfet y d görevli kişiyi değiştiriyoruz. Çok fzl şüphelendiyse birkç gün r veriyoruz. Am bu durum sık oln bir şey değil.

Eş tkiplerinde en çok kdınlr mı geliyor yoks erkekler mi?

Kdınlr geliyor. Onlrl çlışırken hep şunu gözlemledim; kdınlr hissediyor. Ayrıntılrı gözlemleme konusund erkeklerden dh zekiler. Kdınlrdn gelen şüpheli durumlr genellikle boş çıkmıyor. (Gülüyor…)

O hlde; ‘Kdınlr boş yere şüphelenmez’diyebiliriz. Sizden kdın ve erkekler rsındki ilişkileri nliz etmenizi istesem…

Şöyle nltyım… On yıl önce evlenmiş bir çifti düşünelim; erkek belirli bir yştn sonr frklı çevreye giriyor fkt kdın eviyle ve çocuklrıyl ilgileniyor. Erkeğin gözü dh çık oluyor. Hele bir de güzel pr kznıyors, ilk önce rbsını dh sonr ortmını ve kıyfetlerini değiştiriyor. Bir süre sonr; “Yşlnıyorum, kendime bkmm lzım!” diyerek spor ypmy bşlıyor. Durum böyle olunc mutlk erkeğin
çevresindeki kdın nüfusu d rtıyor fkt gözlemlediğim kdrıyl krşı trfın ilgilendiği sdece pr ve rb oluyor. Kdınlrd ise bn göre krşı trfın ilgisizliği ve sevgisizliği en büyük neden. Kdın tkdir edilmeyi, beğenilmeyi ve bunlrı duymyı sever. Bunu eşi yerine bşk birisi ypıyors o kişiye yöneliyor. Bir kdın müşterim gelmişti. Ort yşlı fkt şu n kdr gördüğüm en bkımlı kdınlrdn biriydi. Şşırdım çünkü gelen kdınlrın çoğu kendine bkn kdınlr olmuyor. Eşinin gençliğini yşymdığını, prsl durumunun çok iyi olduğunu ve şimdi de bunun tdını çıkrdığını söyledi. Fkt boşnmdn hysiyetine leke gelsin istemiyordu. Birkç kere mesjlrını yklmış ve ldığı cevps; “Durum böyle, işine geliyors!” olmuş. Burdn sonucu çıkrın işte.

Tnınn müşterileriniz vr mı?

Tbii vr m isim veremem şu n. Bhsedeceğim kişi ünlü değil m bşımdn şöyle bir oly geçmişti; bir erkek müşterim eşinden şüpheleniyordu. Uç gün prtmnlrının önünde bekledim fkt herhngi bir olğn dışı hreket yoktu. Bşvurn kişi eşinin evden çıktığını söylüyordu m bir türlü çıkışını yklymıyorduk. Dh sonr berber kmer kyıtlrını inceledik.

ÜNLÜ DEDEKTİF KARAKTERLER

DICK TRACY

Sinemd VVrren Betty trfındn cnlndırıln çizgi romn krkteri Dick Trcy en krizmtik dedektiflerden.

MÜFETTİŞ CLOUSEAU

Nm-ı diğer Pembe Pnter,

Peter Sellers’ı sinem trihinin unutulmzlrı rsın kttı.

TENTEN

Hepimiz keskin zekâsı ile olylrı çözen Tenten ve köpeği Rin Tin Tin’in mcerlrıyl büyümedik mi?

ADRIAN MONK

Televizyon ekrnln ondn dh tkıntılı bir krkterle krşılşmdı. Türkçe meli ise Glip Derviş diyebiliriz.

Aprtmndn söylediği zmnlrd bşörtülü bir kdın çıkıyordu. En sonund bu kişinin eşi olduğunu tespit ettik. Adm kendi eşini tnımmıştı. Meğer kdın evden çıkmdn kendini bu şekilde kmufle ediyormuş.

Bu konud kdınlr dh zeki dvrnıyor nldığım kdrıyl… Kesinlikle! Bhsettiğim kdın beni üç gün boyunc kpının önünde bekletmişti. Kdınlr bu konud çok zeki dvrnıyor, erkeklerse dh koly vlnıyor. Kdınlr Cem Yılmz’m d dediği gibi gerçekten dh zeki. Mesel erkekler hft sonu şirketin bir orgnizsyonu için şehir dışın çıkcklrını söylüyor. Am bilmiyorlr ki eşleri bunu doğrulmk için oteli ryck. Bir de genellikle gittikleri yerde rk mslrı tercih ediyorlr. Tkip ediliyorsnız her türlü görülüyorsunuz, bundn kçmzsınız. Hukuki nlmd bir tvsiyeniz vr mı? Şu tvsiyeyi verebilirim; eğer yptığımız çlışm sonrsınd mhkemeye gideceklerse vuktlrının delilleri son n kdr tutmsını öneriyoruz. Mhkemeye eşe ittsizlikten bşvurduğunuzd, krşı trf bunu inkâr edecek ve bu durumd siz o sırd elinizdeki knıtlrınızı suncksınız. Hâkim bu delilleri görmezden gelemez. Siz kendinize ders çıkrıyor musunuz tüm bunlrdn?

Ben eşime krşı dürüstüm, her şeyi olduğu gibi nltırım. Sıkıntılı bir durum vrs beni ilgilendiren kısmındn bhsederim. O d dürüstlüğümü biliyor ve tkdir ediyor zten. Tbii, işimden dolyı; “Eve ne zmn uğrmyı düşünüyorsun?” dediği zmnlr olmuyor değil. Köpeğimin bile bu konud ynı şeyi hissettiğini düşünüyorum. Anlycğınız üzere işimizin stleri hiç belli olmuyor.

“iki kdın bize bşvurud bulundu.

Biri eşinin kendini ldttığını söyledi, diğeri ise onun ykın rkdşıydı. Kendisinden olyl ilgili yrıntılrı nltmsını istedim. Kişinin ykın rkdşı d konuy oldukç ilgiliydi. Nsıl ypıldığını, ne kdr sürede sonuc ulşcğımızı, rştırm sonucu ne tür bilgiler elde edeceğimizi sordu. Biz de tüm bilgileri ldıktn sonr tkibe bşldık. Tkip ettiğimiz kişide şüphe duyulck hiçbir şey yok, her şey rutin gidiyor, bn nltıln rutinin dışınd ypıln şeylerin hiçbiri ypılmıyordu. Biz tbii bu rd tüm tkibi kyıt ltın lıyor, girdiği süpermrkete kdr tüm detylrı rporluyorduk. Bir hft sonund bşvurud bulunn kişiye bir sonuç lmdığımızı söyledik fkt kendisi bir hft dh rştırmmızı istedi. İkinci hft yine şüphe edilecek bir duruml krşılşmdık. Bu rd kişinin ykın rkdşı d benim numrmı lmış, zmn zmn ryıp bir gelişme olup olmdığın dir benden bilgi lıyordu fkt elimizde somut bir sonuç olmyınc işi sonlndırdık. Kişinin ykın rkdşının bu kdr ilgili olmsı beni şüphelendirdi. İşi bitirdiğimiz hâlde birz dh üzerinde çlışmy krr verdim. İki gün geçmesine rğmen herhngi bir hreketlilik yoktu. Üçüncü gün, şüpheli eş şehir dışın çıktı. Hemen tkibe ldık ve bir süre sonr şüpheli eşin bulunduğu yere, bize bşvurn kişinin ykın rkdşı geldi. Çok izole görüştükleri her hâllerinden belliydi. Elimizdeki görüntüleri mğdur kişiye teslim ettik. Meğer ykın rkdşı eşinden yeni boşnmış ve uzun süredir kişinin eşiyle görüşüyormuş.” tir bktik ki cmln siliyor!’

“Bir erkek müşterimiz geldi. Eşinin kendisini ldttığını düşünüyordu. Biz bilgileri ldıktn sonr tkibe bşldık. Üç, dört gün her şey rutin gitti. Bu rd ilenin son derece vrlıklı olduğu detyını d verelim çünkü dh sonr şüpheli, yşm trzındn ötürü hiç gitmeyeceği bir mhllede bulunn bir prtmn girdi. Kçıncı kt girdiğini nlymdık m bir süre prtmnı gözlemledik. Kdının pencereye çıkmsıyl girdiği direnin zemin ktt olduğunu nldık. Bşt o olup olmdığı konusund krrsız klmıştık çünkü üzerinde frklı kıyfetler vrdı. Gerçekten o olduğun emin olduğumuz sırd kdın, pencere cmlrını silmeye bşldı. Şşırdık çünkü evde hizmetçileri oln, her gün lışveriş merkezlerinde uzun vkitler geçiren bir kdındı. Evi gözlemlerken içeride genç bir çocuğun olduğunu gördük. Bu bize gizlediği bir oğlu olduğunu düşündürdü. Çocuğu tkibe ldığımızd, özel bir üniversitede okuduğunu tespit ettik. Mğdur oln trf bize her gün eşinin nerelere gittiğinin bilgisini veriyordu ve htt evdeki yrdımcı kdındn bile bilgi lıyorduk. Bir süre sonr kdın çocukl berber Polonezköy’e gitti. Ord smimi görüntülerini lınc, gerçek çığ çıktı. Mğdur trf bunlrı ilettiğimizde ilk önce innmdı çünkü eşinin evde hiçbir işe el sürmediğini, htt çy dhi demlemediğini söyledi. Aldtıln eş önlemlerini ldıktn sonr boşnm dvsı çtı ve mddi olrk çok z bir kyıpl eşinden boşndı.” 3k
En heyecnlı meslek: Özel dedektiflik 3KMod

[gllery ids=""]

Yorum Yaz