Bebek doğar doğmaz ilk oyuncakları alınır. Oyuncaklar, bebeğin öğrenmek, tanımak ve deneyimini artırmak için kullanacağı araçlardır.
Çocuğa doğum armağanı olarak oyuncak almak isteyenler, hangi yaşlarda hangi oyuncaklarla oynandığını bilmezlerse, genellikle “büyüdüğü zaman” oynayacağı oyuncak almış olurlar. Bu gibi durumlarda oyuncaklar, bebek onlarla oynayacak yaşa gelene kadar odanın bir köşesinde dururlar. Bu
durum, bir erişkinin kendini apansızın oyuncakçı dükkânında bulmasıyla, bir anlamda çocukluğuna dönerek,aslında kendinin hoşuna giden oyuncaklar seçmesinin sonucudur. Bazı ucuz oyuncaklarda, “güvenlilik” hesaba katılmamıştır. Göz, düğme, far gibi sökülüp takılabilen parçalar, oyuncağı daha ilginç kılar ama, bebek açısından tehlikeyi artırırlar. Küçük bebek bu parçaları yutabilir.Sert, sivri, keskin parçaları olan metal oyuncaklar küçük çocukların elinde büyük bir tehlikedir. Sert plastikten oyuncaklar da kolayca kırılıp, keskin yüzeyler ve
sivrilikler oluşturdukları için tehlikelidirler. Dolayisiyle oyuncak alımında anababaya düşen bazı görevler vardır. Oyuncaklar çocuğun yaşına uygun olmalıdırlar; çocuğa çok oyuncak alınmamalı, oyuncak alınırken de dayanıklı olanlar yeğlenmelidir (böylece bu oyuncakları doğacak kardeşleri de kullanabilirler).
Oyuncakçılarda oyun ve eğlence aracılığıyla çocuğun bir şeyler öğrenmesini sağlamak için yapılmış birçok öğretici oyuncak arasında, çok güzel, yaşına çok uygun parçalar bulunabilir ve rahatlıkla çocuğa verilebilir.
Özellikle yaşamının ilk aylarında günün çoğunu yatağında geçiren bebeğin pek çok ve değişik görsel, hattâ sessel uyarmalara gereksinimi vardır. Bebeğin •uykudan uyanmasıyla birlikte dikkatini çekecek bir şeyler yapılmalıdır; başlangıçta içgüdüsel davranışlarda bulunsa bile, zamanla dikkatini kendisini çevreleyen eşyalara bilerek, anlayarak yöneltecektir. Sözgelimi karyolasının ya da beşiğinin uygun biryerine, hafif, havada sallanan, kâğıttan, yapılmış, rengârenk balık, fil, vb. resimler asılabilir. Bu resimlerin yerine tahta toplar da konulabilir (top
Oyuncakların da kendilerine göre önemleri vardır. Oyuncakları seçerken, çocuğun yaşına uygun olmalarına dikkat etmek gerekir. Çocuk diş çıkarmaya başladığında, ısırması ve emmesi için girintili çıkıntılı plastik top ya da benzeri bir oyuncak verilir. Yürümeyi öğrenirken çocuğa yardımcı olacak, destek olacak bir oyuncak alınır. Kendi kendine güven duygusu geliştiğinde, ayaklarıyla iterek yürüteceği pedalsız üç ları boyarken zehirli boya kullanılmamalıdır). Daha sonraları bebek, eşyaları tutmaya başladığında gene yatağının üstüne doğal tahtadan ya da renkli plastikten, yaşına uygun çıngıraklar, oyuncaklar asılabilir. Bu seçimde genellikle tahtadan olanlar yeğ tekerlekli bisiklet alınabilir. Küpler, .çocukların en güzel oyuncakları arasında yer alır. Bu tür oyuncaklarla çocukların ilk yaratıcılıkları başlar.Piramitler, kuleler, vb. yapımı. Daha sonra, içinde bir araya getirilerek çeşitli şekiller yapılabilecek parçalar bulunan kutular alınabilir. Ses çıkaran çan, renkli şekillerden oluşan hareketli bir top ve saat, çocukların çok sevdiği oyuncaklardandır. lenmelidir; çünkü tahta, oldukça hafif, tehlikesi olmayan bir malzemedir.
Dişleri çıkmaya başladığında bebek herhangi bir şeyi ısırmak (böylece, kaşınan dişetlerini kaşımış olur) için dayanılmaz bir istek duyar. Ayrıca ağzı eşyaları tanımak için kullandığı tek organıdır. Diş dünyayla kurduğu bu ilişkiden büyük zevk duyar. Bu durumda bebeğe, üstü girintili çıkıntılı, lastik bir top verilmelidir (topu hem ısırabilecek hem de emebilecektir). Ayrıca, plastikten yapılmış diş yuvalarına benzer girintileri olan yuvarlak diş kaşlyıcıları da yararlıdır.
Bebeklerin en çok sevdiği oyuncaklardan tahta küpler, ilk kuleleri, şatoları yapmalarını, ilk kez somut biçimler gerçekleştirmelerini sağlar. Çocuklar bunları bazen bir arada, bazen dağınık olarak kullanırlar; sağa sola fırlatıp yeniden toparlayarak sonu gelmez oyunlar yaratırlar. Hele bu küpler renkli, yıkanabilir, yumuşak kumaştan olursa büsbütün hoşlarına gider. Bebeklerin sevdikleri daha pek çok oyuncak vardır. Müzikli oyuncaklar;suda kullanılabilen oyuncaklar; hacıyatmaz türünden oyuncaklar;
şarkı söyleyip ağlayan ya da gülen bebekler; vb.
Çocuk çevresinde gördüğü her şeyi eline almak ve tutmak istediği için, sıkınca ses çıkaran plastik bir hayvan, renkli topaç, ses çıkararak yürüyen ördek, akrep ve yelkovanını dilediğince oynatacağı bir saat, vb. vermek onu son derece mutlu edecektir. Çocuk oyuncaklarla hem eğlenir, hem de dikkatini çekecek birçok şey bulunduğunu anlar. Ayrıca, söz könusu oyuncaklar bebeklerin sesleri ve hareketleri ayırt etme yeteneklerini geliştirir.
Çocuklar için en güzel oyuncaklardan biri de, bahçede ve ev içinde gezinebilecekleri üç (ya da dört) tekerlekli bisiklettir; kolay kırılıp bozulmayan bu oyuncak, çocukta hem araç kullanma, yön bulma ve dikkat toplama yete , neklerini geliştirir, hem de hoşça vakit geçirmesini sağlar.
1 yaş öncesi bebeklerde oyun kavramı | Anne Yaşam Rehberi | Anne … 3KModa
1 Yaşına kadar bebeklerde oyun Resimleri

0-1 Yaş Bebeklere Oyun ve Oyuncak Önerileri – Sevimli Anne 3KModa