Şarkıların kraliçesi, güle güle…

TV&Magazin

Bzılrı öyle dolu bir ömür yşr, yşrken öyle güçlü izler bırkır ki, bedeni bu dünydn gittikten sonr bile vrlığını sürdürmeye devm eder. İşte onlrdn biri de Fikret Şeneş…

16 Şubt günü onu sonsuz yolculuğun uğurldık m o ‘Hykırck Nefesim Klms Bile’, ‘Bir Günh Gibi’, ‘Yeniden Bşlsın’, ‘Uykusuz Her Gece’, ‘Kimler Geldi Kimler Geçti’, ‘Hoş Gör Sen’ gibi unutulmz şrkılrıyl dünydki vrlığını sürdürmeye devm edecek.

TÜRK POP MÜZİĞİNİN İLK KADIN SÖZ YAZARI FİKRET ŞENEŞ, 1921 YILINDA, İSTANBUL’DA DÜNYAYA GELDİ.

Mutlu bir evlilik ypn ve yürüten nne-bbsı tm d bu yüzden Şeneş soydını kendileri seçti. Fikret Şeneş, İstnbul Amerikn Kız Koleji’nden mezun olduktn sonr müziğe oln ilgisi ve yeteneğiyle konservtuvnn şn bölümüne yzıldı. Anck 16 yşınd evlendiği için konservtuvrdn mezun olmdn yrılmk zorund kldı. Kendini şrkı sözü yzm konusund geliştiren Şeneş, ilk önceleri Erol Büyükburç’ İngilizce şrkı sözleri yzıyordu. İlk Türkçe şrkıyı, eşi Bedii Çp’dn yrıldıktn sonr 1960’lrın sonund yzdı. Bu şrkı, Tnju Okn’ın dinlettiği Frnk Sintr’nın ‘Strngers in the Night’ şrkısın yzdığı Türkçe sözlü İki Ybncı’ dlı prçydı. Piyno çlıp, İngilizce şrkılr söylemeye 12 yşınd bşlyn Fikret Şeneş’in, “40 yşındn sonr yzmy bşldım” dediği şrkı sözlerinin syısı 300’e ykın. Şeneş, bunlrdn 85’ini “Şrkılrımın en iyi vitrinidir” dediği Ajd Pekkn’ verdi. ‘Kpı Açık Arknı Dön ve Çık’, ‘Anlmzdın’, ‘Bir Günh Gibi’, ‘Yeniden Bşlsın. Bir Bşkdır Benim Memleketim, ‘Uykusuz Her Gece’ gibi Türk pop müziğine dmgsını vurmuş, hit olmuş ve dinlenirliğini hl koruyn şrkılrın sözlerini yzdı.

En son 1996 yılınd Ajd Pekkn için ‘Bir Ht’ dlı şrkıyı yzdı. Bşt Ajd Pekkn olmk üzere Semirmis Pekkn, Sevd Krc, Işıl Yücesoy, Zerrin Özer, Nilüfer, Semih Ynkı, Ayl Dikmen, Neco, Zlih, Tnju Okn, Sibel Egemen, Şeny Yüzbşıoğlu, Ayten Alpmn, Selçuk Url, Gönül Yzr gibi birçok önemli yorumcu Fikret Şeneş’in yzdığı şrkılrı plk yptı ve yüksek stış ornlrı ykldı.

16 yşındyken Bedii Çp ile evlenen Şeneş, bu evliliği tm 18 yıl sürdürdü. Anck eşinin Gönül Yzr ile berberliğini öğrenince 1955 yılınd boşndı. Bu evliliğinden 1945’te Ahmet Çp, 1954’te de Cell Çp dünyy geldi. Fikret Şeneş boşndıktn sonr, isminin Keml olduğu öğrenilen skeri bir pilot şık oldu. Evlilik hzırlıklrı yprken, sözlüsünün bir çpkınlık mevzusu kulğın geldi ve evlenmekten vzgeçti. Bu şkı klbine gömen Şeneş, iddilr göre yıllrc en güzel şrkılrının sözlerini hep bu şk için yzdı. Şeneş, şrkılrını seslendiren Ajd Pekkn’ı kızı gibi görüyordu ve bir röportjınd tnışm hikyelerini şöyle nltmıştı:

“Ben oğullrını bir nlmd bbsız büyüten bir kdın olrk prensip shibiyimdir. Gençliklerinde derdim ki, ‘Her kşm st 20.00’de evde olunck ve yemeğe oturulck.’ Bu olmzs olmz bir ritüeldi benim için ve oğullrım d her zmn bun riyet etti. Am bir kşm Ahmet gecikti. St sekizi 10 geçiyor yok, 20 geçiyor yok… Neyse bir süre sonr geldi bu. ‘Anne, rkdşın teknesiyle dy gitmiştik. Hv bozdu, zor geldik. O yüzden geciktik’ dedi. ‘Kimmiş o rkdşlrın?’ dedim.

Birkç isim sydı, rd Ajd’nın d dı geçti. Ben tnımıyorum Ajd’yı fln. Öyle sinirliyim ki, ‘Doğru odn geç!’ dedim. Am sinirim hd

sfhd. Arksındn gittim, odsınd gitrı vrdı. Gitrı ldığım gibi kfsın geçirdim. Sonr Ahmet’i İsviçre’ye yolldım bir r. O dönemde, zmnın ünlü müzik kulüplerinden Çtı’d İlhm Gencer’in orkestrsı çlıyor; onu dinlemeye gitmişiz rkdşlrl. Ynım genç, güzel bir kız geldi. ‘Ben Ahmet’in rkdşıyım, benim yüzümden sizden zr işitmiş, o Ajd benim’ dedi. Ahmet bun, benim söz yzdığımı söylemiş.

‘Ben de şrkı söylüyorum, bn d söz yzr mısınız?’ dedi. Ve bizim hikye bşldı…” Yzdığı tüm şrkılr kuşktn kuşğ ktrıln Fikret Şeneş için klıcı olmnın en önemli şrtı smimiyetti. 16 Şubt Pzrtesi günü, 94 yşınd hyt gözlerini yumn Fikret Şeneş, rdınd bırktığı eserleriyle unutulmzlr rsındki yerini ldı.

Yorum Yaz