Taşıyıcı annelik nedir ve kimler Taşıyıcı anne olabilir?

Blog

YURT DIŞINDA YAPILDIĞINI HEP DUYDUĞUMUZ AMA ÜLKEMİZDE SADECE DİZİLERDE GÖRDÜĞÜMÜZ TAŞIYICI ANNELİK KAVRAMI, ÖZCAN DENİZİN BAŞROLÜNDE YER ALDIĞI ‘KADERİMİN YAZILDIĞI GÜN’ DİZİSİNDE YİNE KARŞIMIZDA. TAŞIYICI ANNELİK KONUSUNUN AYRINTILARINI VE TÜRKİYE’DEKİ YERİNİ, YENİ BİR HAYAT GENEL MÜDÜRÜ ŞEVKİ AKAYDIN’DAN ÖĞRENDİK.

TAŞIYICI ANNELİK KAVRAMIYLA İLK KEZ YILINDA ÖZGÜ NAMAL VE DOLUNAY SOYSERT’İN BAŞROLLERİNİ PAYLAŞTIĞI ‘BEBEĞİM’ DİZİSİ SAYESİNDE TANIŞTIK. BUGÜNLERDE ÖZCAN DENİZ’İN BAŞROLÜNDE YER ALDIĞI ‘KADERİMİN YAZILDIĞI GÜN’ DİZİSİYLE BU KAVRAM YENİDEN KARŞIMIZA ÇIKTI. DİZİDE ÖZCAN DENİZ’İN CANLANDIRDIĞI KAHRAMAN YÖRÜKHAN KARAKTERİ VE EŞİ DEFNE ROLÜNDE BEGÜM KÜTÜK YAŞAROĞLU’NUN YANI SIRA ÇOCUKLARI OLMAYAN AİLEYE TAŞIYICI ANNELİK YAPAN HATİCE ŞENDİL DE ELİF KARAKTERİYLE KARŞIMIZDA. YURT DIŞI YAŞAM, SAĞLIK VE EĞİTİM MERKEZİ OLAN YENİ BİR HAYAT’IN KURUCUSU VE GENEL MÜDÜRÜ ŞEVKİ A KAYDIN, TAŞIYICI ANNELİK KONUSUNDA SORULARIMIZI YANITLADI…

Tşıyıcı nnelik nedir ve neden tşıyıcı nnelik ypılm gereği duyuluyor?

Tşıyıcı nnelik doğuştn rhmi olmyn, sonrdn hstlık sebebiyle rhmini kybeden, çeşitli sebeplerle rhmi gebeliği tşıymyn, hmilelikleri sürekli olrk düşükle sonuçlnn vey diğer sğlık sebepleri ile hmile klmsı riskli oln kdınlr trfındn tercih edilen bir yöntemdir. Anne ve bbdn oluşturuln embriyo bir bşk kdm trfındn dokuz y boyunc tşınmkt ve doğum gerçekleşmektedir. Tşıyıcı nnelik sık sık yumurt donsyonu ile krıştırılır. Eğer çiftler sğlıklı bir yumurt ve sperme ship nck sdece hmilelikte sıkıntı yşıyorlrs, bebeğin biyolojik nne ve bbsı değişmeyecektir. Bu tür durumlrd tşıyıcı nne, bebeğin biyolojik nnesi değildir. Tşıyıcı nne sdece hmilelik boyunc bebeği tşımkt, doğum sonrsınd bebeği gerçek nne ve bbsın vermektedir.

Türkiye’den ABD’ye tşıyıcı nnelik dnışmnlığı ile ilgili kısc bilgi verebilir misiniz?

Tşıyıcı nnelik son derece hsss dımlrdn oluşn ve dikktle plnlmsı gereken bir süreçtir. Teni Bir Hyt olrk ABD’de tşıyıcı nnelik yöntemi ile nne-bb olmk isteyen ilelerin ordki tşıyıcı nne kurumln, tüp bebek merkezleri ve süreçteki ysl destekleri için dnışmnlık hizmeti sunuyoruz.

Kontrol nsıl oluyor?

Tşıyıcı nne ile ile rsınd vuktlr nezdinde ysl bir sözleşme ypılıyor. Bu sözleşmede hmilelik öncesi, hmilelik ve doğum sonrsı tüm dımlr tek tek sırlnmktdır. Böylece tşıyıcı nnelik uygulmsı ysl bir sözleşme ile denetim ltın lınmktdır. Ek olrk tşıyıcı nne tüm hmilelik süresince düzenli olrk doktor kontrolünden geçmektedir.

Peki, doğum nsıl oluyor?

Doğum ABD’de gerçekleşiyor. Böylece ilenin çocuğu d Amerikn vtndşlığını elde ediyor. Doğumdn hemen sonr bebek gerçek nne ve bbsın teslim ediliyor. Doğum sertifiksı ve ABD psportu d çıkrıldıktn sonr, ile bebeği ile Türkiye’ye dönüş ypıyor.

Prosedürler neler?

Öncelikle ile kpsmlı bir değerlendirmeye tbi oluyor; beklentileri, nsıl bir tşıyıcı nne istedikleri gibi sorulrdn oluşn profilleri hzırlnıyor. Sonrsınd profil ile ABD’de tşıyıcı nnelerin bğlı olduğu kurumlrl iletişime geçiliyor. Ailenin istedikleri özelliklerde tşıyıcı nnelerin bilgileri ABD’den geliyor ve bu bilgiler ileyle pylşılıyor. Aile kendileri için en uygun tşıyıcı nneyi seçiyor. Aileyle tşıyıcı nne rsınd gerekli sözleşmeler ABD’deki vuktlrımız nezdinde hzırlnıp imzlnıyor. Dh sonr hem tşıyıcı nne hem de ile, tüp bebek uygulmsı için ilç tedvisi oluyor. Tedvinin bitiminde ile ABD ye gidiyor ve tüp bebek yöntemiyle tşıyıcı nne hmile klıyor. Doğum için ile tekrr ABD’ye gidiyor ve doğumdn sonr ise bebekleriyle Türkiye’ye dönüyorlr.

ANNE SEÇMEK, HAMİLELİK SÜRECİ VE YASALAR

Tşıyıcı nnelik krrınd nelere dikkt etmek gerekir?

Tşıyıcı nnelik konusund krr verirken üç önemli nokty dikkt etmek gerekir: Birincisi, tşıyıcı nne seçimi… Tşıyıcı nneyle bebek shibi olmk isteyen çiftlerin en dikkt etmesi gereken hususlrdn birisi fiziksel ve psikolojik olrk sğlıklı bir tşıyıcı nne seçimidir. Tşıyıcı nnenin kpsmlı bir sğlık trmsındn geçmesi, heptit, AIDS gibi bulşıcı hstlıklrı tşımmsı, lkol, sigr ve uyuşturucu gibi bğımlılıklrın olmmsı, sğlıklı bir beslenme ve hyt trzını benimsemesi çok önemlidir. Ayrıc tşıyıcı nne olmdn önce ve hmilelik süresince psikolojik testlerden geçmesi, düzenli olrk doktor gözetiminde olmsı d çok önemli bir husustur.

Böylece tşıyıcı nnenin doğum sonrsınd bebeği gerçek nne ve bbsın sorunsuz olrk vermesi ve sonrki dönemde de potnsiyel problemlerin doğmmsı sğlnır. İkincisi ise hmilelik sürecidir. Çiftlerden lmn yumurt ve spermle oluşturuln embriyonun tşıyıcı nneye tüp bebek yöntemiyle nklinden sonr hmilelik süreci bşlmktdır. Hmilelik boyunc tşıyıcı nnenin düzenli doktor gözetiminde olmsı, sigr ve lkol gibi mddeleri kullnmmsı, beslenmesine dikkt etmesi çok önemlidir. Sğlıklı bir bebeğe nck sğlıklı bir hmilelik sonucund ship olunbilir.

Üçüncü olrk d işin ysl boyutu vr. Tşıyıcı nnelik krrı ile bşlyn ve doğum sonrsın kdr süren bir hukuki süreç bulunuyor. Hmilelik süresince krşılşılbilecek sorunlrd nsıl krr verileceği; tıbbi sebeplere dynn çoğul hmileliğin zltılmsı, yine tıbbi sebeplerle bebeğin lınmsı gibi önemli krrlrın hmilelik öncesinde çok detylı olrk ysl bir metne dyndırılmsı gerekir. Ayrıc doğum sonrsınd d bebeğin nüfus işlemlerinde gerçek nne ve bbsının isimlerinin yer lmsı gibi çok önemli konulrın d hukuki olrk ele lınmsı gereklidir.

Tşıyıcı nnelik knuni mi?

Tşıyıcı nnelik Kıbrıs, Girit ve bzı Türki cumhuriyetlerinde ypılıyor nck bu loksyonlrd ysl boşluklrın olmsı, sürecin devlet trfındn denetlememesi, tşıyıcı nne seçiminde ABD’deki gibi yüksek kriterlerin olmmsı gibi sorunlr bulunuyor. Bir diğer ifdeyle tıbbi ve ysl olrk çok ciddi riskler bulunuyor. ABD’de tşıyıcı nnelik uzun yıllrdır uygulnmkt ve çok sıkı olrk denetlenmektedir. Çoğul hmileliğin zltılmsı, hmilelik sürecinde bebekte oluşbilecek bir hstlıkt kürtj kimin krr verebileceği, tşıyıcı nne kürtj istemezse ne olcğı, tşıyıcı nne doğumdn sonr bebeği vermek istemezse ne olcğı gibi pek çok konu ABD’de yslrl netleştirilmiş. Risksiz bir sürecin olmsı; nne-bbnın ve bebeğin tüm hklrı yslrl korum ltınddır.

‘DİZİLER GERÇEĞİ PEK YANSITMIYOR’

Özcn Deniz’in dizisi ‘Kderimin Yzıldığı Gün’de işlenen tşıyıcı nnelik, gerçeğini ynsıtıyor mu sizce?

Amerik’dki uygulmlrl krşılştırıldığınd gerçeği ynsıttığını söyleyemem. Öncelikle tşıyıcı nne dyının tıbbi ve psikolojik testler sonrsınd sptnmsı gerekir. Gerek ilenin, gerekse tşıyıcı nnenin

süreç içindeki tüm dımlrl ilgili olrk önceden mutbık klmlrı ve bunu vuktlrı rcılığıyl ysl bir sözleşmeye dökmeleri de önemli. Hmilelik süresince tşıyıcı nnenin tıbbi ve psikolojik olrk gözetim ltınd olmsı, doğumdn sonr bebeği ileye teslim etmesi ve tüm resmi kyıtlrd bebeğin gerçek nnesinin isminin olmsı ‘(hstne kyıtlrı, doktor kyıtlrı, doğum belgesi gibi) Amerik’dki tşıyıcı nnelik uygulmsının bir prçsıdır.

Türkiye’de tşıyıcı nneliğe ilgi ve tlep vr mı?

Elbette, çeşitli sebeplerle bebek shibi olmyn ileler doğl olrk ilgi gösteriyorlr. Civr ülkelerde de merkezlerin türemesinin nedeni de bu tlebin vrlığı.

Türkiye’de tşıyıcı nnelik ypn vr mı?

Türkiye’de bu lnd ysl düzenleme olmdığı için ypılmıyor. Internet üzerinde forumlrd konuşulduğunu görüyorum. Anck tşıdığı risklerden dolyı kesinlikle ilelere önermiyorum.

Yorum Yaz