NAKIŞLI GECELİK

GECELİK

Krşı syfd resmi görülen geceliğin ypılmsı kolydır: Ön ve rk, kollrl birlikte tek prç hlinde kesilmiştir.

Richelieu işiyle (bundn birz ilerde sözedeceğiz) ypılmış oln motif çok sdedir; çizgilerden oluşmuştur ve ypılmsınd hiçbir zorluk yoktur.

Bu n motifin yk kesilmeden önce ypılmsı önerilir, çünkü, kumş kenrın bu kdr ykınken, işi elde tutmk zor gelebilir.

Omuzlr, önle rknın birleşme çizgisi ve kol uçlrı boyunc, pikoyl süslenmiştir. Piko nkış işi büyük boşluklr oluşturur; bu yüzden, kenrlrı düz tutck çprz bğlntı çubuklrı gereklidir.

Pikoyl işlenen motifler klsik motiflerdir; prlel ve eşit rlıklrl birbirlerini izleyen çubuklr yüzünden, bu işe “merdiven işi” de denir. Bu durumd d n

kış, dolgu ve fisto işlenmesiyle çok iyi uyuşur.

Köşeli yk, geceliğin ve kollrın kenrı dlglı fisto işlemeyle bitirilmiştir.

Richelieu işi

Bu nkış işinin doğuşund nltmdn geçemeyeceğimiz ilgi çekici trihsel bir oly vrdır.

Krdinl Richelieu, XVIII. yüzyıld Frns’d çok kullnıln Venedik dntellerinin, gümrük vergileri yüzünden çok phlı olduklrını göz önünde tutrk, Venedik’ten stilistler ve örücüler getirtmiş, ucuz olmsı için Venedik dntelinin nkışl işlenmiş motiflerinin yerine fisto işiyle ypılıp kesilmiş kumş prçlrı kullndırmıştır.

Oys işin içinde, motif ile kumş rsınd, kendine özgü bğlntı çubuklrı klmıştır. Motifler de Venedik dntelindeki motiflere çok benzerler. Bunlrı dh stilize desenlerle değiştirmek tsrılrı sonuç vermemiş,böylece bu nkış işi belirli bir dönem ve nlyış sıkı sıkıy bğlı klmıştır.

Nkış işinin hzırlnmsı

Küçük motifler söz konusu olunc, sözgelimi trifini verdiğimiz gecelikte olduğu gibi, ypılmsı çok kolydır: Motifi bir bütün hlinde kumş üstüne geçirmek yeterlidir (ortdki motif ve çevresi). Her motif fisto işiyle ypılır; gene fisto işiyle ypıln bğlntı çubuklrı işlenir; sonr kumş kesilerek, ort motif “boşlukt” bırkılır. Ortdki motif kumşın üstünde ylnız gibi duruyors ve bğlntı çubuklrı lışılndn dh uzuns, nkış işi dh değişik bir biçimde hzırlnır. Ort motif kumşın üstüne çizilir (1. resim), sonr motifin yer ldığı lnın çevresi teyelle belirlenir. Bğlntı çubuklrının ypılcklrı noktlr d, düzenli rlıklrl çizilir. Bu bğlntılrın ypılmsı için kumş gerile= rek çlışılır; çünkü bğlntı çubuklrı uzun olduklrınd, kenrlrı fisto işlemeyle çevrilmeden önce, kumş sğlmc tutturulmlrı gerekir. Teyellerin y d resmin üstünden 2yd3 iplik (kullnıln kumşın klınlığın göre) tılrk geçilir; ylnızc kumşın üstünden geçmelerine dikkt edilir (2. resim); Kumşın ltındn d geçirilşeydi kumş fzllığıyl kesilmek zorund klınırdı. Bu bğlntı çubuklrı ypılırken kumş düzenli bir biçimde gergıin tutulur. Bğlntı çubuklrının rlrı kesildikten sonr kymlr olurs n motifin duruşu bozulur. Bğlntı çubuklrı fisto işiyle kplnır, dh sonr gerekliyse, kenr ve resim boyunc teyelleri de fisto işiyle kplnbilir iş bitince, kumş fzlsı ince uçlu bir mksl fisto işe dokunmmy dikkt edilerek kesilir (3. resim).

[gllery ids=""]
[gllery ids=""]

Yorum Yaz