Evde Saksıda Yetiştirilebilecek Sebzeler

Bordürün virgül y d yğ lekesi biçiminde olmsı isteniyors, ynı teknik uygulnır: Toprğ istenilen şeklin çizgilerini oluşturck kzıklr çkılır y d şekil, gerçek boyutlrd kâğıt üstüne çıkrılıp,sonr kzmnın yrdımıyl otlrın üstüne bordürün biçimi işretlenir. Soğn köklü bitkiler, her yıl çiçek ve yprk çıkrn, toprkltınd sürekli yşyn bir orgnı bulunn bitkilerdir. Çok değişik tipte ve ypıd olbilen bu orgn, söz konusu bitkilerin ekim kurllrını, ekilme zmnlrını, vb. koşullndırır.

Virgül biçiminde bordür

Bhçede çiçek öbekleri, çiçek trhlrı, bordürler ypmk için soğn köklü, yıllık y d çokyıllık bitkilerin yetiştirilmesi öğrenilmelidir

Soğn genel olrk, kü-re-yumurt biçimindedir ve n tomurcuğu srn, koruyn bir kbuğun bulunduğu etli, meşin gibi, “disk” dı verilen bir temelden oluşmuştur. Çeşitli biçim ve renklerde olbilir.

Zrlı soğn – Norml soğn benzer (sözgelimi, sümbül soğnı).

Kbuklu soğn – Srml bir biçimde yerleştirilmiş kbuklrı vrdır (sözgelimi zmbk soğnı).

Renkli soğn – Soğnı srn kuru kbuklr khverengi, mor y d erguvn kırmızısı rengindedir (sözgelimi nergis ve lle soğnlrı).

Yumru-soğn – Norml soğn çok benzer; m norml soğn biçim ve hcim değişikliği olmdn yıldn yıl kbuk değiştirerek kendini yenilerken, yumru-soğn yştkn çevrim süresinde kendini bütünüyle yeniden oluşturur ve eski yumru-soğn diski ylnızc kuru bir disk olrk klır. Yumru-soğnın üst üste kbuklrı değil, etli ve sık bir bedeni vrdır; tipik örneği güzçiğdemi çiçeğidir.

Köksp: Toprk ltınd bulunn gerçek bir sptır; çok çeşitli biçimlerde olbilir; ön bölümünde çiçek ve yprklrın tomurcuklrını tşır. Köksp sürekli y d geçici kökler oluşturur; herhngi bir bölümü, n köksptn yrı olrk yeni bir bitki çıkrbilecek düzeydedir. Tipik örnekleri şekerkmışı (çiçek), mni-s llesi ve lmn süseni y d norml süsen çiçeğidir. Yumru: Bitkinin tomurcuklrı splrdn, yprklrdn ve çiçeklerden toplyn, toprk ltınd bulunn orgnıdır. Çeşitli biçimlerde olbilir. Genellikle, yüzeyinde tomurcuklrın birbirlerinden yrılmsı durumund yeni bitkilerin oluşmsını sğlyn çeşitli küçük prçcıklrl bğlıdır.
Soğnlr üç öbekte toplnbilir:

— Sonbhrd ekilen ve ilkbhrd yeşeren, çiçek çn sçğnlr;

— ilkbhrd ekilen ve yz süresince y d sonbhrd yeşerip çiçek çn soğnlr:

— Yetişmesi ve olgunlşmsı “hızlndırılmış” özel soğnlr (norml olrk ilkbhrd yeşerip çiçek çck yerde, bu soğn tçlrı yklşık yıl sonun doğru çrlr ve sonbhrd ekilmeleri gerekir).

[gllery ids=""]

Yorum Yaz