C vitamini vücudun su içeren bölümlerini koruyan su bazlı bir antioksidan iken, E vitamini hücre zarları ve yapısal yağları koruyan yağ bazlı bir antioksidandır. Finlandiya’da 10 yıldan uzun bir süre boyunca 21.172 erkek üzerinde yapılan bir çalışmaya göre; kanınızdaki E vitamininin düşük seviyede olması sigara kullanımıyla alakalı olan kanserlerin ve diğer kanser türlerinin görülme riskini arttırmaktadır.38 E vitamininin kanser karşısındaki güçlü koruyucu rolüne dair kanıtlar aynı zamanda 59 klinik çalışmanın analizinde de gösterilmektedir. Araştırmacılar vitamin takviyelerinden sağlanan korumanın “ne az, ne çok olduğunu’ bulmuştur; en tutarlı ilişki ise E vitamini takviyelerinin alımı ile kanser riskinin azalması arasında kurulmuştur.
Düşük seviyede E vitamini ve meme kanseri
E vitamini eksikliği en kuvvetli olarak meme kanseri riskinin artmasıyla ilişkilidir. Londra St. Bartholomew’s Hastanesinde Dr. Wald tarafından 1984 yılında yapılan bir araştırmada, ‘en düşük E vitamini seviyelerine sahip kişilerin en yüksek meme kanseri riskine sahip olduğu’ bulunmuştur.401996 yılında 2.569 meme kanseri hastası kadınla yapılan bir çalışmada ‘Özellikle betakaroten, E vitamini ve kalsiyum olmak üzere çeşitli mikro besinler açısından zengin bir beslenmenin meme kanseri karşısında koruyucu olabileceği’ sonucuna varılmıştır.41 Bunlar; meme kanseri ve düşük E vitamini düzeyi ile, meme kanserinin engellenmesi ve E vitamini aliminin arttırılması arasmda bağ olduğunu gösteren çok sayıda çalışmadan yalnızca birkaçıdır.
Kimyasal aile bağları
E vitamininin tek başma meme kanserinin engellenmesinde antioksidan rol alabileceğini gösteren çok sayıda kanıt olsa da, 1998 yılında yapılan bir çalışma E vitamini ile aynı kimyasal ‘aileden’ olan tokotrienollerden de benzer faydalar alınabileceğini doğrulamıştır. Tokotrienollerin insanlardaki meme kanseri hücrelerinin gelişimini engellemede E vitamini ile birlikte çalıştığı tespit edilmiştir. Hurma yağı, arpa özü ve pirinç yağmda büyük konsantrasyonlarda bulunmaktadırlar.
Prostat kanseri
E vitamini takviyesinin prostat kanserinden korunmaya yardımcı olduğu da gösterilmiştir. Ulusal Kanser Enstitüsü Dergisi’nde yayımlananve FinlandiyalI erkekler üzerinde yapılan bir çalışma, E vitamini takviyesi alımmda prostat kanserinden ölüm oranının yüzde 41 daha az olduğunu göstermiştir. Beş ila sekiz yıl arası bir süre boyunca her gün 50 mg E vitamini alan erkekler, takviye almayan erkeklere kıyasla yüzde 32 daha düşük semptomatik prostat kanseri oranı göstermiştir. E vitamininin antioksidan özelliklerinin oksidanlarla savaşarak ve bağışıklık sistemini güçlendirerek prostat kanserinin giderilmesine yardımcı olabileceğine inanan, Helsinki Üniversitesi’nden Dr. Olli Heinonen “bu etkileyici gözlemin, E vitamininin Kuzey Amerika ve Avrupa halklarında en sık görülen kötü huylu tümörlerden birini engelleme potansiyeli bulunduğuna işaret ettiğini’ yazmıştır.
Takviyeler ve beslenme
Kanserin önlenmesi için ideal takviye miktarı, E vitamini açısından zengin gıdaların tüketilmesine (aşağıda verilmektedir) ek olarak, günlük 270 540 mg arasmdadır.
Hangi gıdalar E vitamini açısından zengin?
Aşağıda kalori başma en fazla E vitamini içeren gıdalar liste lenmiştir. Parantez içindeki rakamlar, ortalama olarak bir bardak ya da porsiyona eşit olan 100 gr içindeki E vitamini miktarlarıdır.
Soğuk baskı tohum yağı (83 mg) Fasulye (7,7 mg)
Ayçiçeği
tohumu (52,6 mg) Ton balığı (6,3 mg)
Buğday
tohumu (27,5 mg) Tatlı patates (4,0 mg)
Badem (24,5 mg) Bezelye (2,3 mg)
Susam (22,7 mg) Esmer pirinç (2,0 mg)
Pekan cevizi Ceviz Yer fıstığı Kaju fıstığı
Kanser riskinin azaltılması ve kanser hastaları için daha iyi sonuçlar
Antioksidan açıdan zengin beslenmeyen kişilerin betakaro ten, E vitamini ve selenyum kombinasyonuyla takviye yapmasının, söz konusu riski yüzde 13 oranında azalttığı gösterilmiştir.44 Yapılacak en iyi şey tek başma antioksidan almak yerine, antioksidan açısından zengin şekilde beslenmek ve kapsamlı bir antioksidan takviyesi almaktır.