Bu besinlerle güneşin zararlı etkilerine savaş açabilirsiniz

Lekelerin yiyecek ve içeceklerle doğrudan bir bağlantısı yok. Fakat likopen içeren domates ve benzeri kırmızı renkli sebze ve meyveler, beta karoten içeren havuç, kayısı ve kavun, C vitamini bakımından zengin olan turunçgiller güneşin zararlı etkilerini dolaylı yoldan azaltabiliyor. Cilt lekeleri konusunda öncelikli amaç lekelerin oluşumunu önlemek. Lekelerden korunabilmek için bu besinler tüketilebilir. Fakat oluşan cilt lekeleri için mutlaka bir dermatoloji uzmanından yardım alınmalı.

Soğan Suyu ve Elma Sirkesi :

Orta boy soğanı rendeleyin ve süzgeçten geçirin. Yaklaşık 3 ya da 4 yemek kaşığı kadar çıkan bu suyu bir kaseye alın. İçine yarım çay bardağı kadar elma sirkesi koyun ve iyice karıştırın. Bu karışımda, yüz temizleme pamuğunu sulu kalmayacak ıslatın ve lekeli bölgelere 5 dakika kadar, iyice yedirerek sürün. Yarım saat sonra cildinizi soğuk su ile yıkayın.

Yoğurt ve Karbonat :

Bir tatlı kaşığı süzme yoğurt ile bir çay kaşığı karbonatı iyice karıştırın. Lekeli bölgelere iyice yedirerek sürün. Cildinizde bir saat bekletin ve ovarak çıkarın. Daha sonra cildinizi ılık su ile yıkayın. Eğer çok kuru ve hassas bir cilde sahipseniz karbonatı yarım çay kaşığı kullanabilirsiniz. Yoğurt da tabi az olmalı.

Mısır unu ve Kil :

Eşit miktarlarda (mesela, bir çorba kaşığı) mısır unu, ıslatılmış kil, el kremi ve suyu karıştırın. Bu karışım ile lekeli bölgeleri ovun. Bu uygulama ile cildinizdeki ölü deriye veda edip, porselen gibi bir cilde sahip olabilirsiniz. ♦

Ülkemizin bitkisel ürünlerle cilt bakımı yapan ilk bitki bilim ve güzellik uzmanı olan Suna Dumankaya’ysa cilt lekeleri için şöyle doğal bakım önerilerinde bulunuyor:

Hazırlanan bitkisel ilaçlar cilde sürülmeden önce kaşınan yer ılık su ile pansuman yapılmalıdır.

* Nişadır bal ile karıştırılarak krem kıvamına getirildikten sonra hazırlanan bu karışımdan günde iki defa ve tedavi süresince leke olan yere sürülür.

* Yumurta akı ve rendelenmiş limon kabuğu krem kıvamına gelinceye kadar karıştırılarak yoğurulur. Hazırlanan bu kremden, banyodan bir saat önce masaj yapılarak cilde sürülür

* Eşit miktarda elma suyu ile limon suyu karıştırılır. Hazırlanan bu karışıma zeytinyağı ve süt ilave edilerek kaynatılır Elde edilen bu karışım soğuduktan sonra cilde masaj yapılarak sürülür Rendelenen havuçtan elde edilen suyu, killi toprak ile karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı zeytinyağı ile karıştırarak merhem kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Bu karışımı tedavi süresince, gün aşırı lekeli cildinize sürün

Yaz bitti maalesef. Tatil, deniz, havuz, kum, güneş derken ne kadar korumaya çalışsak da yaz hatırası lekeler yüzümüzde belirdi. Yaz rehavetinin üzerimizden kalkması ile birlikte hazır havalar da serinlemeye başlıyorken artık şu lekeler için bişeyler yapmaya başlayalım değil mi? Peki ne yapalım, nereden başlayalım?

Öncelikle lekelerimizin değerlendirilmesi, uygun tedavilerin programlanması açısından mutlaka uzman hekim, dermatolog görüşü alalım. Lekelerin derinliği, yaygınlığı, kanser riski olup olmadığı belirlensin ki uygun tedavi ona göre belirlensin.

Leke tedavilerinde ne seçenekler var, bu tedavi süreçlerinde kişiyi neler bekliyor, bunlardan kısaca bahsetmeden önce leke tedavisinin uzun ve tekrarlanabilecek bir süreç olduğunu belirtmek gerekiyor. Maalesef lekeler kısa sürede oluşabiliyor ama tedavileri uzun sürüyor. Tedavilerde hedefin lekeyi oluşturan pigmentlerin dokudan uzaklaştırılması olduğu kadar dokuyu koruma ve güçlendirme de olduğu unutulmamalı bunun yanı sıra olmazsa olmazımız güneşten etkili şekilde korumaya da devam edilmelidir.

Bu besinlerle güneşin zararlı etkilerine savaş açabilirsiniz Resimleri




Bu besinlerle güneşin zararlı etkilerine savaş açabilirsiniz_3.jpg

Yorum Yaz