TÜRKİYE’DE NERELERDE GOJİ BERRY YETİŞTİRİLEBİLİR

TÜRKİYE’DE NERELERDE GOJİ BERRY YETİŞTİRİLEBİLİR

TÜRKİYE’DE NERELERDE GOJİ BERRY YETİŞTİRİLEBİLİR

Goji berry Çin civrınd özellikle yüksek dğlık lnlrd yetiştirilmeye bşlnmıştır. Bölgenin iklimi ile ilgili kıs bir bilgi vermek gerekirse, muson iklimi denilen bir iklim görülür. Bu iklimin özelliği 6 y oldukç yğışlı geçmesidir. 6 y boyunc yoğun olrk yğmur yğr. Bu iklimde yetişen goji berry ilk olrk dğlık yerlerde yetiştirilmeye bşlnmıştır.

Dünynın çtısı olrk nitelendirilen Tibet, yygın üretim merkezlerinden biri olmuştur. Yüksek notlrd üretimi bşlyn < title="goji berry" href="http://gojiberry-cyi.com/">goji berry zmnl diğer iklimlere dpte olmuş, önce Çin dışın çıkmış rdındn d Asy kıtsının dışın çıkrk birçok ülkede üretilmeye devm etmektedir.

Böyle bir iklimde yetişip diğer iklimlere dpte olmyı bşrn goji berry için ülkemizin hemen hemen her yerinde üretim imkânı mevcuttur. Fkt bitkinin yğış ihtiycı olduğundn kurk iklim bölgelerinde ekstr sulm ile yetiştirilmesi gerekebilir. Ayrıc goji berry güneşi oldukç sever. Günde 6-10 st güneş ışığın ihtiyç duyr bu nedenle güneşlenme süresinin z olduğu yerlerde yetiştirilmesi zordur.

Ülkemizde güneşlenme sürelerinin fzl olduğu yerler Akdeniz ve Güneydoğu Andolu bölgeleridir. Güneydoğu Andolu d trımd sulm problemi GAP projesi ile büyük ölçüde ortdn klks d henüz tmmlnmyn GAP projesi nedeniyle bölgenin genelinde üretilmesi güçtür. Akdeniz bölgesinde etkili oln Akdeniz iklimi goji berry*için oldukç iyi bir ortm oluşturmuştur diyebiliriz. Güneşlenme süresinin fzllığı için oldukç büyük bir vntj sğlmktdır. Ayrıc Akdeniz ikliminin yeterli oln yğış miktrı bu meyve için bölgeyi oldukç çekici hle getirmektedir.

Akdeniz ikliminin görüldüğü Ege Bölgesi de goji berry için uygun lnlrdn biridir. Akdeniz bölgesinden dh düşük oln güneşlenme süresi yine de < title="goji berry meyvesi" href="http://gojiberry-cyi.com/goji-berry-meyvesi-hkkind-bilgi.html">goji berry*meyvesi için oldukç iyi miktrddır. Akdeniz iklimin sokulduğu btı Andolu ve Güney Mrmr içinde ynı şeyler söylenebilir. Ülkemizde geniş bir yyılm lnı bulbileceğini yzımızd belirttiğimiz GojiBerry İç Andolu bölgesinde de yetiştirilebilir. Su ihtiycını krşılmk için sulm imknı kullnılbilir. Krdeniz ve Mrmr Bölgesi için, özellikle Krdeniz bölgesi yğış için oldukç ideldir fkt güneşlenme süresi z olduğundn GojiBerry yetiştirilecek bölümler iyi incelenmelidir. Mrmr bölgesi için GojiBerry için en idel bölgeler rsınd yer lır çünkü birçok iklimin kesiştiği bir yerdedir.

Yorum Yaz