HAYAL SOFRALARI

Günlük problemlerden uzklşıp, birz hyle dlmk istiyorsmz, trihi dekoru igindeki Aly Koşkü nde, rfine bir zevkin ve kültür degerlerini korum gblnnin ürünu ziyfet sofrlri sizi bekliyor.

Altt sold. Klyli bkir Osmnli shnlr, eüşj ytk ortusu, pdish grvürü, hindistncevizi ve kemik kfiklr.
Sold ortd. Kdin httt verilmi? bir iczetnme, terrcott kdin heykeli, ku?lu Frnsiz porselen shn, tekke şmdn,
Sold. XVüI. yy. Osmnli sryind elcilere verilen ziyret sofrsi grvürü. Sgd en ustte.

Osmnli snti uzmni S. Gulgün. Sgd ustte. XVüI. yüzyil Osmnli seccde, lhn formund Meissen porselen shn, Merzifonlu Kr Mustf Pf’nm ygliboy tblosu, XVüI. yuzyil Osmnli fmdn ve gümuş gulbdnlr. Sgd. Tekke işi bir tuijr, Frnsiz porselen shn, Küthy sürhi, el dokumsi Hereke ortu, Osmnli şmdnlr.

Istnbul’d giln grmofon sergisi, gelecegin müzik letleri müzesinin de dncülügünu ypiyor. Teknolojiye yenik düşen grmofonlr bugün ntik degerinde…

TAşPLAGIN GRAMOFONLA DANSI
Grmofon, tş plk, fonogrf ve kovnlr, cişiri sick, şin soguk, rutubetli, tozlu ve kirliyerlerde klmmlidir. Grmofonun zemberegini, kullnilm soz konusu oldugund kurun. Aksi tkdirde boşlmiş olrk sklym. Grmofonunuzu 2-3 yd bir kuru vey gok hfif nemli bezle temizleyin ve glis tirin. Alti yd bir ince mkineygi ile yglyin. Yglm igin doner tblyi gikrin, tbl miliynmdn ve gozle tespit edeceginiz yg gonderme deliklerinderi ygdnhkl birkg dml dmltm. Fren koselesini yglmyi unutmyin. Tblnin gok yumuşk frenlenmesi gerekir. Kfmn bgli oldugu kolun oynk bglntdnm, igneyi tşiyn mnüplenin kfy ytklnm yerlerini hfif şekilde ince yg ile yglyin.

Zemberegi kurrkeri tblyi frende birkmyin. Tbl donerken kurm kolunu gevirin, kol sertleşince gevirmeyi birkip, fren yptirrk tblyi durdurun. Plgi koyun, plgi kendi ozel firgsi ile her defsmd temizleyin. Tbl 7 0 clevir dondükten sonr igne ucunu plgin diş kenrmdki düz shy terns ettiriri ve kfyi birkin, tirrik ucu ile kfyi hfifge ses izine dogru itin. Kfyi ses izi üzerine indirmeyin.

Istnbul gegtigimiz y yogun bir nostljiye shne oldu. Ypi ve Kredi Bnksi trfindn Ypi Kredi Vedt Nedim Tor Müzesi nde giln ‘Grmo-fon ve l s Plk Sergisi”; sesin ve nnizigin kydedil-mesi ve tekrr dinlenebilmesi igin 1878’de ABD’de T. A. Edison ile bşlyip, A. Grhm Bell ve Emil Berliner ile devm eden, Türkiye’de ise 1900 yilind Yeni Cmi önünde ypiln bir kyitl lis lv rk kis sürede tüm ülkeyi et-kisi ltin ln bir serüveni n-ltmyi mghyordu.

1. Mehmet Oztekin ypimi grmofon, boru kf ile birlikte hreket ediyor; Mehmet Ust koleksiyonu.
2. Ltern plgi. Necip Ps’nm ü. Abdülhmit Hn Mrşi; Fruk Tun koleksiyonu.
3. Qeşitli tipte grmofon kflri; Mehmet Ust koleksiyonu.
4. Mrksi bilinmeyen kir grmofonu;
Sertc Kyserilioglu koleksiyonu.
5. Yrim slon grmofonu; Shibinin Sesi; Mummer Krbey koleksiyonu.
GRAMOFONUN BAKIMI VE KORUNMASI
Grmofonlr. ilk yillrd plk yerine kullniln “kovn”lr, grmofon igneleri, ltemlr, fonogrf-lr. yerli ve vbnci ilnlr, o donemin bsin hber-leri ve ts plklr gibi birbirinden kiymetli koleksiyon prcln: ‘Ceml Unlü, Alttin lznedroglu, Aylin Aktr. Bhri Yüzlüer, Rurck Evren. Cengiz şhin Fnik Tun. Goklin Akgur. Ismil A kry. Mehmet Akgül gibi koleksiyonerlerin ktkilnyl bir ry ririlmisti. Bu chşmlr ypihiken, tş plklrdn se-cilen. donemin tipik eserleri. stüdyolrd gunümüzün modern teknolojisi kullmlrk dinlenilebilir hle geti-rildi, operetler ve gzellerden oluşn iki yn CM) hzirlndi. Sergi myis yind d izlenebilir.

1. Columbi (22×32.5 cm.) qnt grmofon; Fruk Tun koleksiyonu.
2. Tş plk. Fvorite Record; Tmburi Cemil Bey; Mummer Krbey koleksiyonu.
3. Shibinin Sesi mrk grmofon; Fruk Tun koleksiyonu.
4. Fonogrf ve kovnlri; Metin Belgin koleksiyonu. 5. Qefitli dilde HMV; Shibinin Sesi plklri; Ceml Unlü koleksiyonu.

TAş PLAKLARIN BAKIMI VE SAKLANMASI
Plklriruzi mumkünse ozel lbümleri iginde vey zrf iginde sklyin. Dikey olrk yri yri dizerek dolp irini yerleştiriri. Serin ve kuru yerde muhfz edin. Kirli bir ls plgi temizlemek igin 20 “C sickliktki musluk suyu He islttiginiz sungeri sburil kopurtüp, hjif bstirrk plgi sbunlyin. Duruldiktn sonr lily birkmyn bir bezle kurulyin.

Asi deterjn y d ispirto gibi
mlzemeler kullnmyin.

Mozzrelllı Fesleğenli Sndviç Selin KutuculrSelin Kutuculr

tnıtım Alterntif Mutfk Pge 3

Bernrdo ile dvet sofrlrı

Yorum Yaz