Kızılcık

Kızılcık, çoğumuzun bildiği gibi yurdumuzda yetişen mayhoş bir meyve. Ama renkli gövdeli olanları yerli kızılcık değil. Bunlar son 15 senedir çoğaldılar; kolay üretildikleri ve hızlı geliştikleri için de oldukça çok satılıyorlar.

1 Cornus Nigra. Koyu kırmızı, hatta siyaha yakın bir tür. Huş (Betuia) gibi beyaz odunlu, gövdesi kışın soyulan bitkilerle gruplamalarda mükemmel duruyor.

2 Kırmızı Cornus’lar, üçdört senede bir ilkbaharda toprak seviyesinde budanırsa daha dallı ve renkli gelişir. Kesilen dallar köklendirme tozuna batırılıp dikilirse, yeni fideler üretilebilir. Bu kırmızı türler kendi tonlarıyla beraber ekilmelidir, görüntüsü daha etkileyici olur.

3 Sarı renkli Cornus Stolonifera ‘Flaviramea’, genelde büyük gruplar halinde dikilirse güzel görünür.

4 Kesilmiş Cornus Stolonnifera dalları evde bir vazoda, suyun içinde iki aya yakın bozulmadan kalabilir. Sıkılırsanız,

1015 cm.lik parçalar kesip, diğerinde olduğu gibi bunları da köklendirme tozuna batırıp çoğaltabilirsiniz.

Aşırı killi topraklarda Helleboruslar’la gruplanmış Cornus Alba türleri kışın renksiz günlerinde bahçenize neşe katar.

Çizim, Reader’s Digest,

A Garden for ali Seasons kitabından alınmıştır.

Cornus’ları dikmek için, bitkiyi kışın seyredebileceğiniz bir yerde, uygun bölümü seçin. Yazın kullandığınız havuz, yemek bölümü ya da oturma bölümlerine kızılcık dikmeyin.Evden kışın göreceğiniz yerler, yollar, giriş kapısı etrafı da ilginç olabilir.

Kızılcık, çoğumuzun bildiği gibi yurdumuzda yetişen mayhoş bir meyve. Ama renkli gövdeli olanları yerli kızılcık değil. Bunlar son 15 senedir çoğaldılar; kolay üretildikleri ve hızlı geliştikleri için de oldukça çok satılıyorlar. Kızılcığın Latincesi Cornus, türü ise Alba. Açıkkoyu, kırmızı, bordo, siyah, sarı, yeşil gövdelileri; düz yeşil ya da mavimor meyvelileri gibi değişik ve ilginç birçok türü var. Peyzaj uygulamalarında kızılcıkları, mutlaka 51020’li gruplar halinde (bahçenizin büyüklüğüne göre), renkleri karıştırmadan yoğun olarak dilemelisiniz. Iç içe geçmiş kızılcıklar zengin ve şık değil, zevksiz görünür. Bu meyve, Uzakdoğu kökenli. Gövdesi renkli olanların ve meyvesi yenenlerin dışında, ilk

baharda manolya gibi tipik bir çiçek açan bir başka tür de var: Bunlar Cornus Florida, C. Florida Rubra ya da C. Kousa olabiliyor. Renkli gövdelilerin, yaz dönemindeki yaprakları gibi, beyaz çiçekleri de fazla etkileyici değil. Cornuslar’ı dikmek için, bitkiyi kışın seyredebileceğiniz bir yerde, uygun bölümü seçin. Yazın kullandığınız havuz, yemek bölümü ya da oturma bölümlerine kızılcık dikmeyin. Evden kışın göreceğiniz yerler, yollar, giriş kapısı etrafı da ilginç olabilir. Dikenler ve çamlar kızılcıklarla çok şık olur; özellikle diken Ilex’in yeşili ya da bol kırmızı boncuklu çamlarında porsuk tipi ya da bodur olanları… Kışın karla kaplı bahçelerde kızılcıklar mükemmel durur. Kardelenler, ocakşubat aylarında kırmızı gövdeli kızılcıklarla iyi gelişir. Kardelen demişken, lütfen açmış çiçekleri kopartmayın. Tohumu ya da soğanı zedelersiniz. Sadece seyredin, bırakın kendi kendilerine çoğalsınlar… Kızılcıkların Türkiye’de ufak bir problemi var; işi iyi bilmeyen bahçıvanlar dallar çoğalsın diye, ya da çirkin duruyorlar düşüncesiyle kızılcıkları kafalarına göre buduyorlar. Halbuki bitki 34 yılda sadece bir kez, dipten 5 cm yukarıdan kesilir, işte o zaman çoğalarak büyür. En kırmızı renk yeni sürgündür. Aman yanlış budamayın! Kızılcıklar bol güneşten yarı gölgeye kadar her yerde yaşarlar. Rutubeti hatta balçık toprağı çok severler. Toprağınız kuruysa ve kumluysa, içine dikimde su tutan torf ilave edin. Helleboruslar, akanthuslar, nergisler,

hercai menekşeler Cornus’un renkli dallarıyla şık bir uyum içinde gelişir. Kafamı kurcalayan bir şey daha var; kimi Ingiliz botanik uzmanları her bitkiye olduğu gibi, bu bitkiye de, etrafım sarsın diye Clements sarmaşıklarını öneriyorlar. Ben denedim ve hiç beğenmedim, çorba gibi oldu. Kırmızı dallar çıplak ve netken çok daha iyi. Sakın sarmaşıkla denemeyin! Belki yazın çiçek açan türlerinde bu olabilir. Ama renkli gövdelilerde asla! Budamayı anlatırken üretiminden bahsetmeyi unuttum. Kestiğiniz dalları köklendirme tozuna batırıp dikin. Bir acaiplik yoksa, mutlaka tutarlar.

Boyları iki metreye ulaşan kesme kızılcık dallarını Nema Fidanlığı’nda bulabilirsiniz. Tel: (0 216) 311 16 90.

Yorum Yaz