Yürüyüş bantlı ofis masaları

Syısız rştırm, biyolojik olrk ykt durmy ve ktif olmy progrmlndığımız hlde, günlerimizi stlerce oturrk geçirmenin sğlığımızı tehlikeye ttığını orty koyuyor. 3K Mod Türkiye, oturduğumuz yerden nsıl ömrümüzü kıslttığımızı rştırdı.

İtirf edelim, oturmyı seven, rhtın düşkün bir milletiz. Ne de ols hepimiz sndlyeyi kpıp oturnın kzndığı, oturmynın disklifiye olduğu bir oyunl büyüdük. Metronun rhtsız sndlyelerinde yer bulbilmek için en strtejik vgonu seçmek, eve gelir gelmez kendimizi en rht koltuğ tmk, ofiste çlışırken tuvlete gitmeye bile üşenmek, herhngi bir yerde beklerken ykt klmy sinirlenmek birçoğumuzun günlük hytındn şin olduğu enstntneler. Televizyonun önündeki knepede stlerde çkılı klmyı symıyorum bile. Y, X, Z gibi hrfler bir yn, şu nd düny üzerinde bulunn herkesi “oturmjenersyonu” dı ltınd toplmk çok d ynlış olmz. Bşk bir deyişle de, oturduğu yerden ömrünü kısltn insnlrın jenersyonu.

“Sitting is the new smoking” yni “oturmk yeni sigr içmek” lfın dh önce rstlmış, bunun dikkt çekmeye çlışn tipik internet mklesi klişelerinden olduğunu düşünmüş olbilirsiniz.

Şhsen ben öyle düşündüm. Anck konuyu inceleyip birkç rştırmy göz tmnın, sizi kıs sürede yklndırcğını söyleyeyim. Fzl değil, 90 sniyelik oturmnın sonucund hücreleriniz yvşlyrk insülin üretimini düşürüyor, böylece şekeri sindirmeniz zorlşıyor. 30 dkik sonr ise trigliseridiniz yükseliyor, metbolizmnız yvşlıyor. Bunlr size yeterince cydırıcı gelmediyse, dh korkutucu olgulr geçelim: Günün büyük bir kısmını oturrk geçirenlerin, ktif olnlr ornl şeker hstlığın yklnm ihtimli yüzde 90 dh fzl. Klp hstlıklrın yklnm riski ise yüzde 18 rtıyor. Journl of the Ntionl Cncer Institute’un 70 bin knser hstsı üzerinde yptığı rştırmy göre, knsere sebebiyet veren fktörler rsın yklşık yüzde 15’lik rtış ile oturmyı d eklemek mümkün. Sndlyeye ypışık yşmk thmin edebileceğiniz üzere obeziteye de sebebiyet veriyor. En ilginç bulgulrdn biri ise uzun süreli oturmnın tm nlmıyl modumuzu düşürmesi. Kn dolşımımızın yvşlmsı, bize kendimizi iyi hissettiren hormonlrın reseptörlere ulşmsını engelliyor ve depresyon riskimiz rtıyor. Bu durum, dolylı olrk ofiste verimi de düşürüyor. Sürekli kendini yorgun hissetmenin sebebi sdece klitesiz uyku değil, uzun stler oturmk olbilir. Rochester, Minnesot’d bir ilkokuld ypıln deneyde, öğrencilerin ders boyunc sürekli hreket hlinde olmlrını gerektiren mobil öğrenim istsyonlrı kuruldu. İki ylık deneyin sonund, öğrencilerin gün sonund dh enerjik olduklrı ve okull ilgili streslerinin zldığı gözlemlendi. Her ne kdr, ilk bkışt oturmk dh dinlendirici tercih gibi gelse de, ykt durmk zinde klmk için doğru tercih.

İşin kötüsü, ne kdr sık ve ne kdr düzenli spor ypıyor olduğunuzun bu konuyl hiç ilgisi yok. Geçtiğimiz ylrd Annls of Internl Medicine’d yyınlnn bir rştırm, sbh işe gitmeden çok yoğun spor yps d, günün büyük bir kısmını ms bşınd geçiren bir kişinin, ynı egzersizi ypıp gün içinde ktif oln bir kişiyle krşılştırıldığınd çok dh dezvntjlı olduğunu gösteriyor. Yni hftd 5 gün spinning’de ter dökseniz de ve çok fit bir vücud ship olsnız d, bu sizi oturmnın bşınız çtıklrındn kurtrmy yetmiyor. Move Little, Lose Lot kitbının yzrı oln ve oturmy krşı çtığı svşl ünlenen Arizon Myo Clinic’ten Dr. Jmes Levine, bizi spord yktıklrımızdn dh frklı bir klori ykm türü oln NEAT konseptiyle tnıştırıyor. Açılımı “non-exercise ctivity thermogenesis” oln bu olgu, gün içinde yptığımız ve spor dhil olmyn hreket syesinde yktığımız kloriler nlmın geliyor. Aykt kuyrukt beklemek, yemek ypmk, çmşırlrı smk, ofisteki birine e-mil tmk yerine odsın gitmek de NEAT’in kpsmın giren ktivitelerden. Dr. Levine, ofiste oturmk yerine günün çoğunluğunu ykt geçirmenin ekstr 500-1000 klori hrcmyı sğldığını söylüyor. Sndlyesini, son pket sigrsını çöpe tn bir tiryki edsıyl ofisten dışrı tn Time yzrı Kty Steinmetz de, 3 y içerisinde özellikle bcklrının ve poposunun sıkılştığını söylüyor.

Okuduklrınızdn sonr ms bşındki işinizden istif etmeye krr verip, profesyonel tletlik kriyerini düşünmeye bşlmnız hiç gerek yok. Oturmnın verdiği zrrlrı zltmnın irili ufklı yollrı vr. Victori Beckhm’m, geçtiğimiz ylrd Conde Nst College of Fshion nd Design’ uğrdığınd deneyip Twitter’ındn “Her ofiste bunlrdn bir tne olmlı” notuyl pylştığı yürüyüş bntlı ofis mslrı bunlrdn bir tnesi. Henüz Türkiye’de stılmyn tredmill desk’leri yurtdışındn ısmrlmnız vey bir mrngoz yrdımıyl kendiniz ypmnız d mümkün. Bşk opsiyonlr ise tekerlekli ofis sndlyenizi tekerleksiz olnlrl değiştirip küçük çplı mslr rsı yolculuklrınızı yürüyerek ypmnız. Google gibi çlışn mutluluğun önem veren şirketler bu seçenekleri sunuyor. En kolyı, her st bşınd yerinizden klkıp ofiste küçük bir tur tmnız. Arkdşlrınızı ryın, iş rkdşlrınızl hv lmy çıkın. Htt ikili toplntılrı yürüyerek ypın. Ben şhsen bu yzıyı yzrken ömrümün kıslmmsı için ry 3 ofis turu sıkıştırdım.

[gllery ids=""]
[gllery ids=""]

Yorum Yaz