Dünyanın en iyi bisikletçileri

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN TOUR DE FRANCE

Srı myo: Her etp sonund genel klsmn liderine, yni en düşük toplm zmn ship oln sporcuy verilir. Son etp oln Pris’te srı myoyu giyen TDF’i kznır.

Yeşil myo: En çok pun toplyn, bu myonun shibi olur. Yeni lider her etp sonund yeniden hesplnır. Genellikle “sprinter” özellikli, hızlı bisikletçiler bu myoyu tşır.

Kırmızı benekli myo: Yni “dğlrın krlı”. Adı üstünde, her etp sonund, tırmnış punlrı en fzl oln gider.

Beymyo: En bşrılı genç bisikletçinin myosu. Yrışt en iyi pozisyon ship 26 yş ltındki sporculr verilir.

Yeme içme noktlrı: Sürücüler yeme içme ihtiyçlrını yrışırken giderir. Bu ihtiycı tkımlr krşılr. Yrış rotsınd belirlenen bzı bölgelerde tkım temsilcileri ynlrındn geçen bisikletçilere su, çikolt, meyve vs. verir. Bisikletçiler tkım rçlrındn d bu yiyecek içecekleri temin edebilir.

Domestik: Bisiklet sporunun gerçek emektrlrı. Tkım liderlerinin önüne düşerek onu rüzgrdn korurlr. Lidere tktiksel destek verirler. Onu hızlndırırlr, iterler, çekerler, beslerler, beklerler… Htt gerektiğinde bisikletlerini bile lidere verirler. Onlr olmsydı dı bu sporun trihine kzınmış şnlı sporculr d olmzdı.

En renkli krvn: Gerek şehrin cddelerini bin bir emek hınc hınç doldurnlr, gerek dğ tepe demeden bisikletçilerin geçişini izlemek için pozisyon lnlr, bulunduklrı yerde sdece önlerinden hızl geçen birkç myo görmez. Bisikletçiler gelmeden önce “Krvn” gelir çünkü. 1930’d tur eklenen Krvn, yni sponsor firmlrın rç konvoyu, yrışın en renkli unsurlrındndır. 30 Ağustos geçit törenlerinde bzen meslek odlrı d geçer y, o hesp (hyl gücü dh geniş oln Rio Krnvlı’nı düşünsün)… Bzısı fntstik tsrlnıp döşenmiş, bzısı gyet dü200’e ykın rç, seyirciler rsındn geçerek şekerleme, çikoltlr, şpklr ve dh envi çeşit hediye dğıtır. Bu konvoy büyük ilgi görür (Bir rştırm seyircilerin yüzde 47’sinin öncelikle bu geçişi görmek için geldiğini orty çıkrmış).

Son büyük frk: 14 dkik 34 sniye. Frnsızlrın son şmpiyonu Bernrd Hinult’nun 1981’de ikinciyle rsın koyduğu bu frk, yrışın endüstrileştiği son dönemin en önemli frkı. Muhtemelen bu kdrın bir dh rstlnmyck.

ÇOCUK BİSİKLETİYLE FİNİŞE

Almn Jens Voigt,’d 16’ncı etptki bir inişte düştü ve toprlnn kdr epey zmn kybetti. Tkım rblrı çoktn geçmişti, yrışçının bisikletiyse güvenilecek gibi görünmüyordu. Yine de prtik bir Almn’d çreler tükenmez. Voigt, TDF’in rksındn ilerleyen Junior yrışındki bir çocuğun bisikletini ödünç ldı ve yklşık 20 km onu kullndı. Sonund tkımın kendisi için bırktığı bir bisiklete ulştı ve bu def d çılgın gibi onu sürmeye bşldı. Finişe, zmn sınırının nck birkç sniye üzerinde girmeyi bşrmıştı.

2003. 15’inci etp. Srı myodki Lnce Armstrong’un bisikleti, Luz-Ardiden’i çıkrken, genç bir seyircinin htır çntsın tkıldı ve bisikletçi yere çkıldı. Armstrong ord süre kybetse de toprlndı, rdındn yğı pedldn kydı ve “erkekliğini kybetme phsın” kdroy oturdu. Yine toprldı ve yrışı kzndı. Am bunun için herkesten çok, centilmenlik yprk yvşlyn Jn Ullrich’e teşekkür etmesi gerekir (Tbii doping yüzünden, her şey Armstrong’un elinden lındığı için şimdi tüm bu kznçlrın nlmı yok).

ADALETİN BU MU DÜNYA?

1985’te genç Ameriklı yrışçı Greg LeMond, on hem etbı hem de turu getirebilecek bir pozisyondydı. Bir Frnsıtkımınd (L Vie Clire) yrışıyordu ve yetkililer on geri dönerek tkım liderine, Frnsızlrın büyük şmpiyonu Bernrd Hinult’y yrdım etmesi gerektiğini emretti. “Gelecek sene de sen kznırsın” diye vutmyı d ihml etmediler. LeMond kendisine söyleneni yptı, döndü ve liderine yrdım etti. 1986’d iki yrışçı yine bşroldeydi. Am Hinult “Bu sene LeMond’un sırsı, ondn yrdımımı esirgemeyeyim” demeyip zirvelerde tk üzerine tk ypıyordu. Krşılıklı restleşmeyle geçen 17’nci etbı LeMond nihi ve son derece cımsıtğıyl Hinult’nun 3.5 dkik önünde tmmldı. Am hfızlr kzınck görüntü, ertesi gün Alpe d’Huez’de her şeyi belirleyecek kpışmnın finl metrelerinden geldi. Hinult ne kdr denediyse olmdı, LeMond’un gidonunu bükemedi. LeMond ve Hinult finişe ynı nd, yn yn, omuomuz girdiler. Yrışın sonundys srı myo Frns’d, bir Frnsıtkımınd, bir şmpiyon Frnsız’ krşı yrışn Ameriklı’nın oldu. Bir de küçük not: O gün bugün TDF’i kznn bir bşk Frnsıyrışçı çıkmdı.

Mevzu Greg LeMond olduğund olylr bitmez, sdece gelişir. Frns Bisiklet Turu’nu kznn ilk Ameriklı (Lnce Armstrong’un unvnlrının lınmsıyl d tek Ameriklı), 1987’de bir v sırsınd bir krbsı trfındn kzyl vuruldu. 25 yşındki LeMond için “kriyeri bitti, toprlymz” diyenler vrdı m o intçı çıktı, toprldı. Üstelik 1989’dki TDF’de de bir bşk efsne Frnsız’ın, yrışı dh önce iki def kznmış Lurent Fignon’un bşın bel oldu. Kpışm şöyle yşndı: LeMond’un nefesi zirvelerde kesiliyordu m “zmn krşılrd çok iyiydi. Yine de yetmedi. Son etp oln Versilles-Pris öncesindeki “zmn krşı”y Fignon, 50 sniye önce girdi. Bu, kpnmsı imknsıgörünen bir frktı. Frnsıgzeteleri, Pris öncesi Fignon’lu özel bskılrını hzırlmy girişmişti bile. Am LeMond yine ypılmdenen şeyi yptı, “zmn krşı”yı Fignon’un 58 sniye önünde bitirdi (ki Fignon d o etpt hiç kötü değildi; üçüncü olmuştu). Sonuç: Fignon için bir formliteye dönecek Versilles-Pris etbı, LeMond için formlite oldu. Frnsızlrın hevesi yine kursğınd kldı. O heves hlen de ord, kursklrınd duruyor.

BARIŞTA ŞAMPİYON, SAVAŞTA KAHRAMAN

İkinci Düny Svşı bitti m svşn trflrın birbirlerine duyduğu nefret öyle çbuk bitmedi. En zındn Frns Turu’nd. 1950’de Col d’Aspin’de Frnsıizleyiciler yrışın fvorilerinden, turu dh önce iki def kznmış (1938 ve 1948) İtlyn Gino Brtli’yi yumruklyrk bisikletinden düşürdüler. Brtli toprlnıp yrış devm ettiyse de dh sonr “bir izleyicinin kendisini bıçkl tehdit ettiğini” söyleyerek yrıştn çekildi. Şmpiyonun bstırmsıyl, o nd srı myoyu tşıyn, bir diğer İtlyn Fiorenzo Mgni dhil olmk üzere Brtli’nin tüm vtndşlrı d ynı yolu izlemek zorund kldı (Mgni dh sonr bu krr için çok kızck ve Brtli’yi “kendisinden bşk bir İtlyn’ın kznmsın thmmül edememekle” suçlycktı). Oly kıs sürede Frns’yl İtly rsınd siysi bir krize dönüşünce, Frns Dışişleri Bknı, İtlyn meslektşındn özür diledi. Brtli’nin İkinci Düny Svşı’nd Yhudilere yrdım ederek hytlrını kurtrdığı, nck 2000’deki ölümünden sonr orty çıktı. Şmpiyon bisikletçi svş zmnınd rnn Yhudileri evinin mhzeninde sklmış, İtlyn Direniş hreketine kuryelik ypmıştı. Üzerinde ismi yzn myosuyl Umbri, Toskn, Florns htt Rom rsınd gidip gelirken hem hber hem de Yhudileri kurtrmk için hzırlnn shte dokümnlrı tşımıştı. Mussolini’nin kuvvetleriyle Nziler, huzursuzluk çıkmmsı için onu tutuklmktn kçınmıştı. Yine de çok def bu uğurd ölümden döndü. Brtli bu konulr hkkınd ölene dek konuşmdı. Ykınlrın d konuşmyı yskldı. Oğlu Andre, onun ölümünden sonr, bbsıyl yptığı bir sohbeti şöyle ktrcktı: “Bbm bu yşdıklrını neden kimseye nltmdığını sorduğumd bn ‘İyilik yptığınd bundn bhsetmemen gerekir’ demişti, ‘Anltırsn kendi çıkrın için bşklrının tlihsizliklerini sömürmüş olursun’.”

TREN KADAR DAKİK

Belçiklı Romin Mes’in 1935 turunu kznmsının en büyük sebebi, ilk etpt sğldığı vntjdı. Mes, bir demiryolu geçidine herkesten önce girdi. Diğer tüm yrışçılr trenin geçmesini beklerken, Mes kilometrelerce pedl bsmıştı bile. 1935 yrışını kzndı, emekli olduktn sonr d Srı Myod (In de Gele Trui) isimli bir br çtı.

DONDURMA DÜŞKÜNÜ KARTAL

On “Toledo Krtlı” d diyorlrdı. Tour de Frnce’ı (TDF) kznn ilk İspnyol oydu (1959). Üç büyük yrışt d Dğlrın Krlı unvnını ln ilk yrışçıydı (Kolombiylı Luis Herrer bunu bşrn ikinci kişi oldu). Çok efsnevi yrışı vr m Federico Bhmontes’i kıllr ess kzıyn, 1954’teki TDF’de, Col de Romeyere’de tk ypıp rksındkilere frk ttıktn sonr, dğın tepesinde oturup dondurm yemesiydi. O günden sonr sdece iyi bir sporcu olrk bilinmekle klmdı; “deli” olduğund d krr kılındı.

EN DRAMATİK YARIŞ

Boşun bisiklet konuşmuyoruz, dh epik nlrın yşndığı bir spor dlı bulmzsınız. Frnsıbisikletçi Rene Vietto’nun 1934’te yşdıklrın bkın. 20 yşındki Vietto, 1931’in şmpiyonu Antonin Mgne’nin lider olduğu tkımd domestikti. Yni işi on yrdım etmekti. Görevini fzlsıyl yptı m Alpler’e gelindiğinde, henütnınmyn yrışçının çok iyi bir tırmnışçı olduğu d orty çıkmıştı. Sonuncusu bir zmnlr kpıcılık yptığı ksb ykınlrınd olmk üzere dört etp kznrk, genel klsmnd üçüncülüğe yükseldi. Mgne’yi iyiden iyiye tehdit ediyordu ve tkımın lideri hiç hoşnut değildi. Pireneler’e gelindiğinde herkes nefesini tutmuştu, zten ne olduys ord oldu. Col de l’Hospitlet inişinde Mgne düştü ve tekerleği prçlndı. Ykınlrd bir tkım rcı görünmüyordu. Rene Vietto kendi tekerini çıkrıp verdi. Sonr oturup bekledi, umudunu koruyordu. Ertesi gün, Col de Porte inişinde Mgne bu kelstik ptlttı. Vietto öndeydi m liderinin bğırdığını duydu. Çoktn indiği tepeyi yeniden tırmndı ve yine bir tekerini Mgne’ye verdi. Sonr yolun kenrındki tş korkuluğ oturup ğldı. Beşinciliğe düşmüştü. Rene Vietto, Frns Bisiklet Turu’nu hiç kznmdı.

YOL BİTER, yrIş BİTMEZ

2003 yrışının dokuzuncu etbı. Lnce Armstrong’un hemen önündeki Joseb Beloki birden düşüverince, Armstrong çok düşünmedi. Yerdeki Beloki’den ve bisikletinden sıyrıldı, yoldn yrıldı ve trlnın içinden geçerek grub tekrr ktıldı. Modern zmnlrd bir bisikletçinin yolu kullnmdığı bir bşk örnek yok.

1956’d FrnsıRoger Wl-kowik, tkımı trfındn Frns Bisiklet Turu’n, bir bşksının yerine, son dkikd çğrılm-sydı muhtemelen kimse onu tnımycktı. Am çğrıldı. O d TDF’i kzndı!

ESRARENGİBİR ölüm

Ottvio Bottecchi. Turu 1924 ve 1925’te iki def kznn İtlyn, ilk şmpiyonluğundn sonr Milno’y kdr üçüncü mevkide gitti. Birpr biriktirmek istiyordu! Yrışçı, İtly’d kıs sürede efsne oldu m onu tlihsibir son bekliyordu. 1927’de krdeşinin bir otomobil kzsın kurbn gittiğini hber lmsıyl Frns’dn evine döndü. 11 gün sonr, ykınlrı onu bir yol kenrınd kftsı çtlmış ve kemikleri kırılmış olrk buldulr. Bisikletine bir şey olmmıştı! Soruşturm hemen kptıldı. Hlen bilinmemekle berber bugün bu vkdn Mussolini rejimi sorumlu tutuluyor. Avrup yıllrınd bisiklet sporun “izleyici” olrk merk srn Amerikn yzr Ernest Hemingwy, Güneş de Doğr isimli romnınd Bottecchi’dn d bhsediyordu. Bir not: Hemingwy bir r bisikletle o kdr ilgileniyordu ki, tüm yrışçılrı ve isttistikleri ezbere biliyordu.

HEPİNİKATİLSİNİZ!

1910’d Pirene etplrı ilk def yrış eklendi. Böylece bisikletçiler benim diyen şmpiyonlrın kbusu oln Col du Tourmlet’nin de ilk def tdın bktı. Ord ilk def yrışnlr o kdr yılmıştı ki, Frnsıbisikletçi Octve Lpize, tur direktörlerine “Hepiniktilsiniz” diye bğırdı.

Tüm zmnlrın en iyi bisikletçisi kbul edilen ve 1975’e dek TDF’i beş def kznn Eddy Merckx, o sene ltıncı zfere de muhtemelen uzncktı. Bir seyirci, 14’üncü etbın sonun doğru, klblıktn fırlyıp onu yumruklmsydı! Böbreği hsr gören şmpiyon, tur sırsınd sl tm olrk iyileşemedi. Meseleyi mhkemeye tşıdığınd, sökonusu seyirci, rksındkiler trfındn itildiğini, dengesini sğlymdığındn elini öne doğru slldığını söyledi. Mhkeme onu 1 frnklık cezy mhkum etti.

Alberto Contdor

Sktlığın rğmen bu sene İtly Bisiklet Turu’nun (Giro) en görkemli ismiydi ve hk ederek kzndı. Şimdi, en son 1998’de Mrco Pntni’nin gerçekleştirdiği Giro-Tour dublesi peşinde.

Vincenzo Nibli

Son şmpiyonlr her zmn bir sonrki Frns Turu için doğl fvoridir. O d Contdor gibi “eski tip” bir yrışçı. Geçen sene henüikinci etpt yptığı müthiş cesur tkl büyük beğeni toplmıştı. Bu sene çok yrış ypmdığı için yorgun olmycktır. En büyük iki fvoriden biri.

Chris Froome

ve’te müthiş güçlü bir Chris Froome görmüştük. O Froome’u bu yıl Criterium du Duphine’de yeniden görmek mümkündü. Geçen yıl göre Frns Turu’n çok dh iyi hzırlndığını düşünüyorum.

KIRMIZI BENEKLİ Joquim Rodriguez

Kırmızı benekli myo için direkt bir thmin çok zor. Genelde yrışın gidiştın göre hyl kırıklığı yşyn genel klsmncılr vey kçış grubunun güçlü tırmnışçılrı, bu myo için en büyük dylr. Ben yine de Joquim Rodrigueismini söylemiş olyım.

Jen-Christophe Perud

Perud geçen yılı tur podyumund tmmlmıştı. 38 yşındki tecrübeli bisikletçi, slınd kökenden bir dğ bisikletçisi. Yol bisikleti için geç syılbilecek bir yşt, 33 yşınd yol bisikletine geçtiğini düşünecek olursk beş yıl sonr gelen tur podyumu hem Perud hem de Frnsızlr için müthiş bir Rocky Blbo nıydı belki de.

Bu yıl bir noktd podyum şnsını kybederse, puntiye myonun büyük dylrındn olcğını düşünüyorum.

YEŞİL

Mrk Cvendish

Geçen yıl kendi toprklrındn bşlyn Frns Turu ilk etbınd düşüp yrışı bırkmk zorund kln Cvendish, bu seneki tek yeşil myo dyım. Bu yıl Dubi Tur, Türkiye Bisiklet Turu ve Kliforniy Bisiklet Turu’nd görkemli etp glibiyetleri ln Cv, bu glibiyetlerin ynı sır tek günlük Belçik yrı klsiği Kuurne-Brussel-Kuurne’yi de kriyerinde ikinci def kzndı. Mrcel Kittel’in kyıplrd olduğu, Peter Sgn’ın d kendisini tşımyı ikinci, belki de üçüncü pln tcğı genel klsmncı bir tkım ve bskı ltınd gideceği turd, sorun yşmdığı tkdirde Cvendish’in yeşil myoyu rht kzncğını düşünüyorum.

BEYAZ

Niro Quintn

Quintn slınd srı myonun d en büyük dylrındn biri. Anck bu sene, hem srı hem de beymyo için iddilı olbileceği son sene (25 yşını henübitirmedi). Dolyısıyl srı myoyu üç hft sonund bir şekilde kznırs beymyoyu d otomtik olrk kznck.

Bu seneyi çok iyi geçirmedi m bütün progrmını bu yrış göre yptı.’te şmpiyon olurken çok üstündü m snki rkipleri bu sürede on yklştılr. Geçen sene yrışın ilk hftsınd bir sürü sıkıntı yşmıştı, ynı tip etplr bu sene de vr. İlk hftyı sğ slim ve zmn kybetmeden tltırs yrışın bir numrlı fvorisi Froome bence.

Vincenzo Nibli

Son şmpiyon. Bu sene o d formunu yvş yvş ^uluyor. Geçen sene Froome ve Contdor’un yokluğund yrışı kzndığı için birküçümseniyor olbilir m onlr bırkn kdr zten ciddi bir zmn frkı çmyı bşr-n ıştı. Üstelik Astn tkımı müthiş kuvvetli ve Nibli’yi sonun kdr koruycklrdır. Bu İtlyn’ı Froome’dn sonrki fvori olrk görüyorum.

Niro Quintn

Kolombiylıyı üç numry koymmın nedeni, iki bşlı bir tkıml geliyor olmsı. Movistr’ın Alejndro Vlverde’den bir türlü vzgeçmemesi, onun d hâlâ tkım lideri rolünü bırkmy ynşmmsı, ister istemetkımın gücünü bölecek. Eğer son hftdki dğ etplrındn önce Quintn, Vlverde’den sıyrılmışs srı myo için şnsı çoğlır.

Alberto Contdor

Bu sene mcı hem Giro hem de Tour’u kznmktı. Giro’yu lmyı bşrdı m son günle rde çok yorulmuştu. Bund tkımı Tinkoff-Sxo’nun on yeterince destek olmmsı d etken oldu. Contdor’un mcı 4 Temmuz’ kdr dinlenmek, Giro yorgunluğunu i tmk ve Utrecht’e tekrr form tutmy bşlmış olrk gelı ek olck. Son Giro-Tour dut lesi 1998’de doping syesinde ypılmıştı. Yni işi çok zor m yprs d Contdor ypr. Trihe tnıklık etmek için Tour’u kznmsını isterim m çok zor olck.

[gllery ids=""]

Yorum Yaz