YARATICI TASARIMLAR: DAMİR DOMA

İstnbul’d gerçekleşen Fshion Film Festivli kpst d şehre gelen yetenekli tsrımcı Dmir Dom’nın koleksiyonlrının lt metnini şu cümle oluşturuyor: “Bir şeyi yrım bırkmk onu dh ilginç hle getirir ve büyümeye, gelişmeye olnk tnır,” Bu cümle ynı zmnd tsrım felsefesini de nltıyor. 3K MODA: Alışılmışın dışınd bir güzellik nlyışınızın olduğunu görmek zor değil. Siz nsıl tnımlrsınız estetik nlyışınızı?

DAMİR DOMA: Aslınd bu şort bir ynıtı vr. Fkt bence estetik belli bir eğitim ve disiplinle gelişiyor. Tbii ki içten gelen bir kvrm m üstüne düşünür ve çlışırsnız, gözlerinizi ve lgınızı eğitirseniz belli bir estetik nlyış ship olbilirsiniz. Ben ylınlık ve do

ğllıktn hoşlnıyorum. Orgnik ve sde her şey bn ilhm verebiliyor.

3K MODA: Tsrım sürecinizi nltır mısınız?

D.D.: Önemli oln insnın içinden nsıl geldiği. Uzun zmndır ekip olrk duygulrdn bhsediyor ve duygulrı görselleştirmeye çlışıyoruz. Özellikle mimri ve snttn esinlenen bir moodbord’umuz.

3K MODA: Son zmnlrd hngi duygulrı görselleştirmeye çlıştınız?

D.D.: Kusur, hm, ylın, hem mskülen hem feminen gibi kelimelerden oluşn görseller oluşturmy bşldık. Snırım Jponlr söylemişti, “Bir şeyi yrım bırkmk onu dh ilginç hle getirir ve büyümeye, gelişmeye olnk tnır.” Bitmemiş gibillırvl sıllı tsrımcı Dnıir Donı, Miinilı ve Berlin’de tsrını eğitimi ldıktn sonr Antwerp’e gider. Kriyerinin dönüm noktsı olrk Rf durn ve her zmn gelişmeye müsit tsrımlrı koleksiyonlrımd bu nedenle kullnıyorum. Bu felsefeden yol çıkrk görselleri yrtıyor ve dh sonr onu koleksiyonlr donuştürüyoruz.

3K MODA: Hızlı mod hkkınd ne düşünüyorsunuz ve mrknızı bu sistemde nsıl konumlndırıyorsunuz?

D.D.: Hızlı mod gerçekten de hızlı girdi hytımız. Bir yndn gerçekten de demokrtik ve ulşılbilir bir düny yrttı. Diğer yndn tsrımcılrın yrtıcı ynlrın sygı duyulmyn bir sistem oluştu. Kişisel olrk desteklediğim bir durum değil m sistemin nsıl bu kdr bşrılı olduğunu nlybiliyorum. Mrk olrk bizi etkilemesine izin vermiyoruz, çünkü niş bir pzrımız vr, seri üretim ypmıyoruz. Hızlı mod kvrmının tm krşısınd yer ln bir mrkyız.

YARATICILIK KAZANDIRIYOR

3K MODA: Yrtıcı olmk ve pr kznmk rsındki dengeyi nsıl kuruyorsunuz?

D.D.: Ben yrtıcı ve özgün olduğunuzd bir şekilde pr kznbileceğinize innıyorum. Sdece yrtıcılıkl hytt klbiliriz, çünkü müşterilerimize “hızlı mod” üreten mrklrd bulmycğı prçlr sunuyoruz. Bizi güçlü kıln bu.

3K MODA: Tsrlrken nsıl bir kdın vrdı klınızd?

D.D.: Her zmn özgür ve sofistike kdınlrdn ilhm lıyorum. Belli konud güç shibi oln, doğllığı bünyesinde brındırn, vhşi kdınlr oluyor klımd.

3K MODA: Büyük modevlerinde yşnn koltuk svşlrı hkkınd ne duşunuyorsunuz? Özellikle de Dior’dn yrıln Rf Simons’l birlikte çlışmış biri olrk düşünceleri.

D.D.: Bsın en koly ve bsit çıklmyı istiyor m işin gerçeği çok bşk. Tüm değişimlerin ynı zmn denk gelmesi ilginç, hepsi birbirinden lksız ols d bir noktd kesiştiklerini düşünüyorum. Genel olrk düşüncem, mod sektöründe çlışn insnlrın üstünde çok fzl bskı olduğu ve bunun d insnlrı ekstrem krrlr ittiği yönünde. Birkç ydır olnlrı nck bu şekilde çıklybiliyorum.

3K MODA: Kretif çıkmz girdiğinizde neler ypıyor

3K MODA: Sizce mod filmleri de ynı etkiyi yrtbilir mi?

D.D.: Mod filmlerine byılıyorum. Bir süre önce defilemi, bir mod filmiyle değiştirmeye çlıştım. Fkt snırım bunun için henüz doğru zmn değil. Defileler hl çok güçlü ve insnlr bunu devm ettirmek konusund hl ısrrcı. Çünkü bence editörler bir şekilde kendilerini dh özel hissediyorlr. Mod filmleri dh demokrtik, herkese gösterebiliyorsunuz. Defilelerse sdece belli bir kitleye sunuluyor. Mod filmlerinin gücü bu demokrtik felsefenin ltınd ytıyor.

3K MODA: İstnbul Fshion Film Festivli’nin de prçsıydınız. En etkilendiğiniz film hngisi oldu?

D.D.: Dries vn Noten’ın filmini çok beğendim. însn duygulrın değinen işlerden etkileniyorum.

den rd bir uzklşıp resmin geneline bkmnın önemli olduğunu düşünüyorum. Bzen de kıs zmnlı değil, uzun vdeli krrlr ve çözümler lmk gerektiğine innıyorum.

3K MODA: Sosyl medynın mod sektörü üzerindeki etkisi hkkınd ne duşunuyorsunuz?

D.D.: Uzun süredir klsik yöntemlerle iletişim kurn mod sektörünü bşk bir boyut tşıdı. Bğımsız mrklrın iletişim sğlmsı için önemli bir knl oldu. Özellikle bsılı yyınlr, reklm verenler trfındn domine edildiği için herkes gerçekten kendi kitlesiyle sğlıklı iletişim kurmy bşldı. En güzel ynıys sdece kıyfetleri değil, kendi lgınızı ve dünynızı ynsıtmk için hrik bir yol d olmsı.

Sinıons’l çlışın fırstını yklr.

Mod eleştirmen ve yzrlrı tsrımlrını ‘modern Armoni” diye yorumluyor. Ünlüler dünysındn Rlhnn, Knye West, lenny I Krvitz, Leigh Lezork, Jred Leto ve Nelly Furtdo gibi isimler sıkı tkipçisi, insn ntomisinin proporsiyonlrım ve duygulrın krmşsındn etkilenerek modunu belirleyen, bunlrı snt ve mimrinin prmetrelerini kullnrk koleksiyon dönüştüren Dmir Dom için rtık “yükselen tsrım’ demek onun yeteneğine hoksızlık olur. O, 2000’lerin İkinci onluğunun yeni yıldızı.

[gllery ids=""]

Yorum Yaz