Volkswagen Dizel Araçlarında “defeat device”

ABD Çevre Korum Ajnsı (EPA) yptığı çıklmd Volkswgen Grubu’nun dizel rçlrınd “defet device” denilen bir yzılım hilesiyle gz emisyonu tesderinin mnipüle edildiğini ve bu nedenle şirketin 18 milyr dolr kdr pr cezsı lbileceğini çıklmıştı. Gündemimize bu vesileyle hızlı bir giriş ypn emisyon, bir rcın yrttığı hv kirliliğini tnımlmk için kullnıln bir terim. Yzılım hilesi sebebiyle rçlr teste tbi tutulduğund veriler norml çıkıyor, oys gerçekte rçlrın zot oksit slınımı, yni çevreye verdiği zrr üst sınırlrın kt kt üzerinde. Olyın ptlk vermesinin rdındn Volkswgen Grubu’nun CEO’su Mrtin Winterkorn istifsını sundu. Krizin, pdk verdiği ndn bugüne kdr şirkete ftursının ise 50 milyr dolrı ştığı söyleniyor.

Avrup ve Amerik kıtlrını srsn skndlin, Volkswgen mrksını şrk dizel ykıtın geleceğine dir muhtemel etkileriyse çoktn trtışılmy bşlndı. Volkswgen’in hisseleri, dizel emisyon testlerinin mnipüle edildiğinin çıklndığı 18 Eylül trihinden bugüne yklşık %40 düşerken, BMW, Dimler AG, PSA Peugeot Citroen ve Renult gibi Frns ve Almny merkezli firmlr d krizin rüzgrındn pylrın düşeni ldılr. Btı Avrup ülkelerinde bugün dizel rçlrın pzr pyı %50 ve bu firmlrın çoğu dizel teknolojisinin gelişmesine milyrlrc euro hrcyrk bu nokty geldiler. Bun krşılık kmuoyu nezdinde dizel ykıtın çevreye etkilerine krşı bilinç yükseliyor ve otomotiv sektörüne, lterntif teknolojiler üzerine çlışmlrını yoğunlştırmlrı yönünde bskı rtıyor. Greenpece’in olyın üzerinden çok kıs bir süre geçmesine rğmen Volkswgen’in efsnevi “Yıldız Svşlrı” göndermeli reklmını değiştirerek Volkswgen’i krnlık trft gösteren reklmı bu örneklerden ylnızc biri. Çevre kurumln trfındn uzun zmndır çevreye ve insn sğlığın zrrlrı trtışıln dizel, bu skndlin rdındn Avrup’dki lider konumunu muhfz edebilecek mi, bunu zmn gösterecek.

Öte yndn Almny’nın ikonik mrklrındn Volkswgen’in imz ttığı bu globl ölçekte skndl, Almny ve “Almn mlı” imjın dir bşk bir trtışmyı d tetikledi. Son ltı y içinde önce Germnwings’ it bir yolcu uçğının çkılrk 150 kişinin ölümüne neden olmsı, rdındn Volksvvgen’in Bosch’un d yzılım desteğiyle içinde olduğu emisyon krizinde bşrolü üstlenmesi Almny’nın yüzyıllrdır muhfz ettiği istikrrlı ve güvenilir kimliğinin sorgulnmsın sebep oldu. Üstelik konu ylnızc Almny y d Almn mllrıyl d sınırlı değil. New York Times’ın hberinde Londr’d bulunn CMC Mrkets nlisti Michel Hevvson, “Ylnızc Almny kötü görünmekle klmdı, Almny’nın Avrup’nın geri klnının ekonomik kriz ve Avrup’nın diğer sorunlrı gibi konulrd ydsınmz bir gücü vr” diyor.

Günümüzde Almny Avrup Birliği’nin gerek Yunnistn’ın içinde bulunduğu ekonomik krize krşı, gerekse Suriyeli sığınmcılr yönelik politiklrınd öncü bir rol üstleniyor. Almny’nın ve özellikle Almny Bşbknı Angel Merkel’in son yıllrd kzndığı gücün ynı sır Avrup kıtsı ile Almny’nın trih boyunc süren inişli çıkışlı ilişkisi göz önünde bulundurulduğund, Avrup içi dengelerde bu krizin etkilerinin uzun vdeli olcğını kestirmek zor değil. ABD ve Birleşik Krllık bsınınd güvenin, gücün ve istikrrın sembolü Almny’nın Volksvvgen kriziyle tepetklk olmsının kimi çevrelerde Almnc’d “schdenfreude” denilen, bşksının içinde bulunduğu kötü durumdn zevk lm nlmın gelen hlet-i ruhiyeyi yrttığın, m bu krizin uzun vdede tüm Avrup’yı olumsuz etkileyeceğine dir yorumlr ypılıyor. Ne olurs olsun, Volksvvgen özelinde Almny, son yıllrın en büyük skndllrındn biriyle sınnıyor.
[gllery ids=""]

Yorum Yaz