VOGUE VE HARPER’S BAZAAR

VOGUE VE HARPER’S BAZAAR

Küçük yşt ilesiyle birlikte İrlnd’dn New York’ tşmn Crmel dh sonr nnesinin New York’t çtığı TMJ Fox dlı butiğinde modyl hşır neşir olck, stili ve gustosuyl müşterilere ilhm verecek; Consuelo Vnderbilt, Mrs Stuyvesnt gibi isimlere mod dnışmnlığı ypcktır. Ardındn TMJ Fox’un müşterisi oln Edn Chse’in dikktini çeker ve Vogue mcersı bşlr. 1921 yılınd bşlyn serüven Crmel’in 1933’de Hr-per’s Bzr’m yönetimini ele lmsıyl son bulur.

BENZERSİZ BİR STİL, CÜRETKAR BİR KADIN

Yseult Willims, Crmel Snovun Hrper’s Bzr’dki günlerini şöyle yzıy dökmüş: “43 yşınd Hrper’s Bzr’m bşın geçen Crmel benzersiz şıklığıyl dikkt çeker. Gün boyu hiç çıkrmdığı şpksı, broşlr iliştirdiği tyyörleri, topuklu ykkbılrı ve zümrüt yüzüğü, imzsı hline gelen stilinin vzgeçilmez prçlnndndır. Hrper’s Bzr’ı tıpkı kendisi gibi dh cüretkr ypn Crmel, 1933 yılınd ilk def dışnd ve hreket hlindeki modelleri kpğın tşıyrk 30’lu yıllrın güzellik nlyışın yeni bir soluk getirir. Sğlıklı, sportif vücutlu kızlrl yptığı çekimlerle ‘college girls’ kvrmını ve ‘Preppy’ stilini vurgulr. Alexey Brodo-vitch’i ekibe dhil eder, Dine Vreelnd’ı ve Richrd Avedon’u keşfeder. Crmel Snow, Brodovitch ve Vreelnd, en yrtıcı ‘trio’ (üçlü) olrk mod trihine isimlerini yzdırırken derginin önlenemez yükselişinde önemli rol oynrlr.
[gllery ids="103309,103310,103311,103312,103313,103314,103315,103316,103317,"]
Kimse y sonlrını getiremeyen, çresizce iş ryn 38’indeki Edn Woolmn Chse’in 1895 yılınd bir rkdşının vsıtsıyl sdece beş hft çlışmk üzere bone servisinden içeri girdiği Vogue dergisinin bir gün ptroniçesi olbileceğini thmin edemezdi. Yseult Willims, kitbınd 1892 yılınd Arthur Tumure trfındn kuruln derginin ismini ilk Yyın Yönetmeni Josep-hine Redding’e borçlu olduğunu, Redding’in Century Dictio-nry’yi krıştırırken, “trihin her frklı dönemine dmg vurn stil” nlmın gelen “Vogue” ismini bulduğunu nltır.

Edn çlışm zmi ve dinmeyen enerjisiyle Vogue’un bone servisinde büyük bşrı elde eder, dergiye yeni okuyuculr kzndırır ve böylece beş hftlık kontrtı uzr. Yseult Willims’in kleminden tkip edelim: “İlk günlerdeki sessiz sedsız Ed-n’nın yerini güçlü bir genç kız lmıştır. Mod servisindekileri çok iyi gözlemleyen Edn, iyi giyinme kurllrını ve dvrnış kodlrını öğrenmeye bşlmıştır. O rtık ‘Vogue kızlrı’ndn frksız fkt doğup büyüdüğü ve rtık çoktn ev kdınlığı rolünü seçmiş çocukluk rkdşlrındn oldukç frklıdır.”

Abone servisindeki bşrılrını reklm bölümünde de sürdürür. Ardındn derginin dikiş ptronlrı servisini yürütür. 1896’d New York Mod Hf-tsı’nın trih öncesi versiyonu olrk dlndırıln mumy bebeklerin sergisinde önemli rol oynr.

Edn Chse’in Vogue dergisindeki önlenemez yükselişini Yseult Wil-lims’dn dinlemeye devm edelim:

“Abone servisindeki ilk gününden 10 yıl sonr Edn personel şefi olmuştur.

O sdece kendi ykln üzerinde durbilen bir iş kdını değil, Vogue’un d en eski çlışnlrındndır. Derginin kurucusu Arthur Turnure’ün ölümünden sonr Vo-gue’u stın ln Conde Nst, Edn’y sonsuz güven beslemekte, dergiyle ilgili önemli krrlrı onunl lmktdır. Şubt 1914’te Edn Chse, Vogue’un resmi ptronu olur. İlk işlerinden biri dergideki çy sti uygulmsın son vererek ekibinden dh verimli mesi istemesi olcktır.”

İLK AMERİKAN DEFİLESİNİ ORGANİZE ETTİ

Klbi 60 yıldn fzl, Willims’ın deyimiyle, “gyriresmi çocuğu Vogue” için çrpn Edn Chse’in Vogue iktidrı boyunc imz ttığı en önemli bşrılrdn biri, 4 Ksım 1914’te trihteki ilk Amerikn defilesini düzenlemek, Frnsız couture’ünün uluslrrsı hkimiyetini Ameriklı tsrımcılr destek vererek kırmk olcktır. İllüstrsyondn öte fotoğrfın gerçekliğine ve önemine innn Chse; Horst P. Horst, Meyer ve Cedi Beton gibi zmnın genç fotoğrfçılrın şns verecek, svş yıllrınd dergiyi bşrıyl yönetecektir. “1952 yılınd Vogue yönetiminden çekildiğinde rtık bir kurum, bir mittir. Dergideki genç kızlr bu beyz sçlı kdını bir krliçeyi selmlr gibi selmlmktdır” sözleriyle ved ediyor Willims, kitbınd Edn Chse’e.

Yorum Yaz