Tek çocuğun aile içindeki durumu

Tek çocuğun ile içindeki durumu ve tek çocuk olmnın yrttığı ruhsl sorun

Geleneksel nlyış göre, tek çocuk bir mutsuzluk kynğı olrk görülür: Ailenin çocuk için ypck bir şeyi yoktur; kçınılmz olrk büyük bir mutsuzluğ sürüklenecektir. Uzun bir dönem, doktorlrın, eğitimcilerin ve pedgoglrın oluşturduğu çocuk bkımı nlyışınd, bu durum ısrrl vurgulnmış, httâ ykın döneme kdr, resmî yyınlrd tek çocuğun hstlıklrını ele ln konulr işlenmiş, yklnbileceği çeşitli ruhsl, httâ bedensel rhtsızlıklr yrıntılı biçimde incelenmiştir.

Ailesinin tek çocuğu oln bir çocuğun nerdeyse bütün rhtsızlıklrı, tek çocuk olmsın bğlnmıştır: İşthsızlık y d şırı işthlılık; uykusuzluk ve çişini tutmm, tembellik (durgunluk) ve şırı hreketlilik; sldırgnlığ vrn yrmzlık y d şırı usluluk; nneye şırı düşkünlük; disiplinsizlik; okuld bşrısızlık; kötü düşler görme; köpek korkusu; kendi kendini elle ttmin; şırı zyıflık y d şişmnlık. Çocuğun soğuk, lgınlığındn bronşit olmsın, kn çıbnı çıkrmsın, düz tbn olmsın kdr şğı yukrı her şey zmn zmn tek çocuk olmsın bğlnmıştır; bunun bşlıc nedeni de, tek çocuğun “nzik bünyeli”, dh doğrusu öbür çocuklrdn çok dh nzik bünyeli olduğu konusundki splntıdır. Ve günümüzde hâlâ birçok kişi, söz konusu geleneksel bkış çısını sürdürmekte, tek çocuğu birçok rhtsızlık ve hstlığın hedefi olrk görmektedir. Bunun temel nedeni, hiç kimsenin “neden tek çocuk hstlıklıdır?” diye düşünmemiş olmsıdır.

Biri çıkıp kendine bu soruyu sors, herhngi bir nedenin bulunmdığını çok geçmeden nlrdı. Am, son yıllrd bu nlyışın ynlış olduğu konusund yzılıp çizilen pek çok şeye krşın, birçok ile tek çocuğun ölümden beter bir geleceğe mhkûm olduğun, en zındn iki çocuk ypmnın çok dh iyi, mutlk httâ gerekli olduğun innmktdır. Bu innışın bir değil, birçok nedeni vrdır. Birçok nbbnın birden çok çocuklrı olmsını istemelerinin nedeni, geleneklerin zorlmsıdır: iki, üç y d dh çok çocuk ypmk, lışılmış, yygın bir olydır. Üstelik bzı kesimler, özellikle kırsl yörelerde yşynlr, çok syıd çocuk ypmyı onur verici, kıvnç duyulck bir oly syrlr.

Httâ çocuk ypm syısı bile çoğunlukl ktı ve kesin kurllrl belirlenmiştir. Sözgelimi , kentlerde yşyn gelenek ! sel ileler, iki y d üç çocuklrı olmsını yeğlerler; kırsl lnd yşyn ve toprğı olnlr içinse çok çocuklu (erkek çocuk her zmn yeğlenir) olmk, neredeyse bir zorunluluktur (her çocuk, büyüyünce bir yrdımcı olcktır). Bzı Btı ülkelerinde ypıln rştırmlr d bu doğrultud, oldukç ilgi çekici sonuçlr vermiştir. Sözgelimi, A.B.D’nde stronotlr bir çocuklrı olsun istemekte, şirket yöneticileri iki çocukl yetinmekte, üniversite öğretim üyeleri dört çocuğu yeterli bir syı olrk görmektedirler. Bütün bunlr bir yn, belirli çevrelerde tek çocuklu ileler, güvenilmeyen y d norml kişiler olrk görülmektedirler. Bu innılmz gibi görünen nlyış yol çn nedenleri, konuyl ilgili herkesin yrıntılı biçimde incelemesi gerekir. Çocuklrı evin dışındki kişilerle rkdşlık etmesinler diye çok çocuk isteyen nbblr vrdır: Çocuk yşıtı oln rkdşlr gerek duycğın göre, bu rkdşlr bşklrı olcğın krdeşleri olmlıdır.

Bu düşünceye göre, çocuğun rkdşlrı kim olduklrı bilinmeyen kişilerin çocuklrı olcğın,çocuk dışrdn rkdş edineceğine, krdeşleriyle oynycktır. Böyle düşünen nbblr göre, çocuklrı gözlerinin önünde evde oturmlı, nck kendi knlrındn oln çocuklrl ilişkide olmlıdır. Bu nbblr çeşitli bhnelerle, m slınd, sırf tembelliklerinden ötürü çok çocuk ypmk isterler: Gerçekten tembeldirler, çünkü gebeliğe krşı lınmsı gereken önlemleri uygulmk bir yn, öğrenmek bile istemezler; tembeldirler, çünkü birçok çocuğun büyütülmesinin geti receği sorumluluklr üstünde yeterince düşünmekten kçınırlr.Ayrıc, günümüzde pek çok kişi hâlâ, yptıklrı çocuk syısını erkekliklerinin y d kdınlıklrının ölçüsü olrk görmektedirler. Bu nlyışın ülkemizde yygın olmsının temel nedeni, toplumsl örgünün hâlâ terkil ve feodl rtıklrl kplı olmsıdır. Gerçekten, böyle bir nlyışın günümüzün hiç de koly olmyn toplumsl ekonomik koşullrınd sürmesi, oldukç şşırtıcıdır. Dh şşırtıcı olns, bu nlyışın genellikle çocuklrın gerekli mddi olnklrı sğlmktn ve bkımı göstermekten yoksun kişiler trfındn benimsenmiş olmsıdır. Bir tek çocuk ypmy krşı çıknlrın dyndıklrı bşlıc nedenlerden biri de, bu bölümün bşlrınd söylendiği gibi, tek çocuğun mutsuz, hstlıklı, ruhsl bkımdn sğlıksız, uyumsuz olmy mhkûm olduğu inncıdır.

Am bu inncı tşıyn kişilerin hiçbiri, çocuğun geleceğinin, nbblrının dvrnışlrın ve kişiliklerine, ile ortmın, yşm tılmsı için ilenin çocuğ yrdım etmesine bğlı olduğunu düşünmemiştir. Birçok âftbbnın kendileriniçocuWrıyl norml ilişkiler içinde bulunmk konusund yetersiz sydıklrı, dh işin bşınd kendilerini birer eğitici gibi görmedikleri de bir gerçektir. Bu yüzden de her şeyin düzelmesinin ço cuğun krdeşlerine bğlı olduğunu snırlr. Krdeşler, n ve bb yerine krdeşlerinin geleceğinin sorumluluğunu tşıycklrdır. Sonuçlrsk, içinde bulunduklrı ile ortmının niteliği göz önüne lınmdn, tek çocuk olmynlrın, tek çocuklrdn dh üstün olduklrı ileri sürülmektedir. Oys bu doğru değildir. XX. yy’ın bşınd dünynın büyük bölümünde mod oln, iki düny svşının doğmsın yol çn,toplm kmplrının orty çıkmsın neden oln, dh önce eşi benzeri görülme yen bir biçimde doğl çevrenin yıkımını hzırlyn, günümüzdeki tüketici nlyışın temelini tn çok syıd otoriter ilenin orty çıkmsı ve bunun sonuçlrı nımsnırs, söz konusu tlihsiz kuşk için her türlü sorumluluğu üstlenen krdeşlerinin hiçbir şey y pmdıklrı kolyc nlşılır.

[gllery ids=""]
[gllery ids=""]

Yorum Yaz