Seksin Yeni Ustaları

DAHA İYİSİ

Cinselliğiyle brışık kdın, büyük ihtimlle özgüveni de yüksek bir kdındır. Ttmin edici bir cinsel yşmı oln kdın ise, kesinlikle mutlu bir kdındır! Senin de onlr rsınd olmn yrdımcı olck tvsiyelerle dopdolu özel dosymız seni bekliyor, (Şimdiden heyecnlndığını biliyoruz!)

Seksin Yeni Ustlrı

Seninle tnıştırcğımız bu beş uzmn, seks hytını dh zevkli, dh güvenli ve dh mutlu hâle getirecek. Önerilerini uygulmy hemen bu gece bşl!

İki sezondn beri izleyenlerin nefesini kesen Msters of Sexdizisinin üçüncü sezonu bu yıl yyınlnmy bşlyck. Dizi, sevişen çiftleri bilim dın gözlemleme cesretinde bulunn seks rştırmcılrı Willim Msters ve Virgini Johnson’ın gerçek hikâyesinden yol çıkıyor. İkili, 60Mı ve 70’li yıllrd trtışmlı oln (kdınlrı birden fzl kez orgzm lştırbilen fiziksel kbiliyetleri ve bzı erkeklerin ıeden iktidrsız olduğu gibi) kdın-erkek ilişkileriyle : şeyi ydınlığ kvuşturuyor. Yptıklrı ;imdilerde eski bir hikâye gibi görünüyor esle ilgili bilinenlerin çoğunu bu devrimci >rçluyuz.

un gelecekte, z sonr tnışcğın, seks sund öncü beş uzmn d teşekkür etme ihtimlin : yüksek. Bu bilim insnı, rştırmcı ve seks uzmnlrı, libidonu yükseltecek ve güvenli bir seks hytı için dh fzl kontrol sğlmn yrdımcı olck çlışmlrıyl yeri yerinden oyntck. Hzırsn bşlıyoruz!

USTALARDAN DERSLER

Willim Msters ve Virgini Johnson’m önemli keşiflerinden birkçı: orgzm ulşbilme kbiliyetine ship. 1966: Kdınlr orgzmı tklit edebilir.

Deneklerinden biriyle (hyt kdını) bu konud yptıklrı bir dizi değerlendirme sonucund, kdının müşterileriyle düzenli olrk telefond seks yptığını söylemesi sonrsı bu durumu doğruldılr.

1970: Cinsel işlev bozukluğu ylnızc problem yşyn trfın değil, çiftin birlikte ktılcğı bir terpi sonucund çok çbuk giderilebilen bir problem.

1970: Orgzmın yş sınırı yoktur,

Willim ve Virgini, yşlı yetişkinlerle ypıln bir rştırmy öncülük etti ve normle göre birz dh fzl vkit ls d, kdın ve erkeklerin 70’li yşlrınd bile orgzm ulşbildiğini buldu.

Msters of Sex dizisinde Lizzy Cpln ve Michel Sheen, sonrdn birbirine âşık olck iki çlışm rkdşı.

1966: Seks dört fiziksel şmdn oluşur: Heyecn, yükseliş, orgzm ve gevşeme. Erkekler orgzm sonrsı dinlenme ve toprlnmy ihtiyç duyrken, kdınlr birden fzl kez

kimdir: Brry R. Komisruk, Rutgers Üniversitesinde Nörolog ve Psikoloji Profesörü. Minority Biyomedikl Arştırmlrı Destekleme Progrmı’nın yöneticisi.

ne ypıyor: Komisruk, 2004 yılınd kdın beyninde orgzmdn sorumlu oln bölgeyi sptyn ilk kişi oldu. Dh önce ylnızc erkekler üzerinde böyle bir çlışm ypılmıştı. Komisruk, yptığı rştırmlrd ilişki sırsınd vjin ile rhim boynundki hislerin, vgus siniri (omurilikten geçerek klınbğırsktn beyne kdr ulşn sinir) knlıyl beyne gönderildiğini keşfetmişti. Omurilik sktlnmsı bulunn ve bu nedenle vücutlrının lt kısmınd his kybı yşyn kdınlrın cinsel duyrlılığını tmmen kybetmediğini orty çıkrmsı ise en eşsiz buluşlrındn biri. Htt Komisruk, “Bzı kdınlr hissetmekle klmyıp orgzm bile ulşıyor. Bun en çok şşırnlr ise kendileri” diyor.

Komisruk şu sırlr çlışmlrını bir dım ileri tşıyrk, orgzm ulşmyn insnlrın cinsellikten zevk lmsını engelleyen “dur işreti”’ni ortdn kldırmk ve nöroterpi (sinir geri bildirim tedvisi) yoluyl bu hstlrın beynini eğitme metotlrını tespit etmek üzerinde çlışıyor. Komisruk, “Bu blokjı kldırmk için beynin hngi bölgesini ktive etmemiz gerektiğini öğrenebilirsek, bu durumdki kişiye beyninin o bölgesini ktive etmesi konusund yrdımcı olbiliriz” diyor. Eğer çlışmlrı bşrıy ulşırs, hytı boyunc orgzm zevkinden mhrum klmış tüm kdınlr, en sonund on ulşm şnsın kvuşck.

seks tvsiyeleri: Unutulmz bir orgzm mı yşmk istiyorsun? Prtnerinin, vücudundki duyrlı bölgelerin tümüne birden odklnmsını sğl. Komisruk, “Klitoris, vjin, rhim boynu ve göğüs uçlrı, genitl uyrılm çısındn birbirinden çok z frkl yrılır. Tüm bu bölgeler ynı nd uyrıldığınd bu durumdn dh fzl nöron etkilenir ve vücudun tepkisi de dh yoğun olur” diyor. Şunu dene: Prtnerin senin rkn geçsin ve bu dört bölgen üzerinde çlışsın. Ne kdr derine ulşırs, G noktnı bulm şnsı o kdr yükselir. Ellerini ise göğüslerini ve klitorisini uyrmk için kullnbilir.

GÜVENLİ SEKS UZMANI

Doktor Bethny Young Holt, Colition Advncing Multipurpose Innovtions (CAMI)

Direktörü ve Kliforniy Hlk Sğlığı Enstitüsü Arştırm Şefi

ne ypıyor: Kdını ön pln koyn bir sğlık hizmetinin sdık svunucusu oln Holt, bilim insnı, politikcı ve ytırımcılrı bir ry getirerek doğum kontrolü ve cinsel sğlık seçeneklerini rttırmk için uğrşıyor. Onun öncülük ettiği Çok Amçlı Korunm Teknolojileri (MPT) metoduyl kdınlr plnsız gebelik, cinsel yoll bulşn hstlıklr ve yygın enfeksiyonlrın tümüne krşı ynı nd korunuyor.

Holt, “Arştırmlrımd Shr Çölü’nün güneyinde HIV riski tşıyn kdınlr d vrdı, Berkeley’de istenmeyen gebelik yşyn üniversiteli kdınlr d. Altt ytn sosyl fktör ise hep ynıydı; prezervtiften bşk doğum kontrol yöntemi kullnmmk ve dengesiz ilişkiler” diyor. Holt, bu kdınlrın cinsel sğlık ve doğurgnlığını koruybilmesi çısındn prezervtif dışındki korunm yöntemlerinden bihberdr olduğunu gördüğünde şok olmuş. “Korunm inisiytifini kdınlrın eline vermek istedim” diyor.

CAMI ve prtnerlerinin çblrı syesinde, bzı MPT

metotlrı üzerinde çlışmlr devm ediyor. Bunlrın içinde, hmileliği ve cinsel hstlıklrı önleyen (HIV ilcıyl birlikte enjekte edilebilir ntivirl ve ntimikrobiyel jeller ilve edilmiş) vjinl hlk ve diyfrm d vr. Ayrıc, HIV’e krşı koruyucu ilçlr ve sperm öldürücü eklenmiş bir nnofiber vjinl film üzerinde çlışılıyor. Ayrıc cinsel yoll bulşn enfeksiyonlrın tedvisinde kullnılmk üzere çok mçlı bir şı üzerinde de rştırmlr sürüyor. Bu metotlrdn bzılrı klinik deney şmsın gelmiş durumd ve yklşık birkç yıl içinde piysd olck. Holt, “Burd ciddi bir potnsiyel pzr vr. Kdınlr bu trz ürünler istiyor. Çlışmlrımı bir dım ileriye tşımk için CAMI’ı tm bu nedenle kurdum” diyor. seks tvsiyeleri: Seks yşntının kontrolünü eline l. Holt, “Hmile klmk konusund endişelenmek vey enfeksiyon kpmk bir kdın için oldukç endişe yrtır” diyor. Bu d seksten ldığın zevki sekteye uğrtır. Bu nedenle, dh fzl seçeneğe ship oln kdr prezervtif kullnmkt ısrrcı ol.

SEKS ATEŞLEYICILERI

Seks öncülerinden bzılrı rştırmlr odklnırken, diğerleri yeni prtnerler bulmn yrdımcı olmk, eskilerle dlgnı geçmek ve htt ytk odsı repertuvrını genişletmek gibi seksin dh eğlenceli yönleriyle ilgileniyor. İşte seksi çok dh eğlenceli hâle getiren bu yklşımlr:

Doğ Dostu Prezervtif Svunuculrı

Ameriklı girişimci, yzr ve ktivist Jeffrey Hollender ile kızı Meik, tüm kdınlrı çntlrınd her dim prezervtif tşımy teşvik etme işini kendilerine görev edinmiş. Kıs süre önce de, doğl ve sertifiklı mlzemelerden ürettikleri Sustin dlı prezervtifi çevre dostu mbljd piysy sunmuşlr. Ayrıc bu ikili, kâr pylrının yüzde 10’unu, düşük gelirli Ameriklı kdınlrın cinsel sğlık sorunlrını gidermeye ktkı sğlmk için kullnıyor.

KADIN CİNSELLİĞİ UZMANI

kimdir: Kdın libidosunu rttırn ilçlr üzerinde çlışn Dr. Adrin Tuiten, kdın cinsel işlev bozukluğu rştırmlrı ypn klinik rştırm merkezi Emotionl Brin’in CEO’su.

ne ypıyor: Gidişt bkılırs Tuiten, kdınlrı üstsüz Alexnder Skrsgrd’den dh fzl thrik edebilen dm olmyı plnlıyor. Kdınlr özel ürettiği iki libido yükseltici ilç, FDA onyı lmnın son şmsı için klinik test progrmın girmek üzere. Tuiten’d piysy sürülmesi beklenen bu ilçlrı, biyoloji, hormonlr ve psikolojinin kdınlrın uyrılmsını nsıl etkilediği konusund rştırmlr yprk geliştirmiş. Ne mi bulmuş? “Düşük cinsel motivsyon ve rzu, genitl orgnlrl değil, beyinle ilgili bir problem.” Bu teoriye göre bzı kdınlrın beyni cinsel ipuçlrını okumkt bşrısız oluyor. Bzılrıys ipuçlrını doğru okuybiliyor nck otomtik bir ket vurm güdüsü, kdın henüz hvy girmeden erotik

duygulrın orty çıkmsını engelliyor. Tuiten bu nedenle, erkeklere yönelik ilçlrın (ğız yoluyl lınn ve genitl bölgeye kn kışını rttırnlr) ksine, kdınlr yönelik ilçlrı cinsel ilişkiden üç il ltı st önce dilin ltın yerleştirilip çözülecek şekilde tsrlmış. İlçlrdn biri beynin cinsel ipuçlrını işlemden geçirmesine yrdımcı oluyor, ikincisiyse uyrılmyı sğlıyor. Doktorlr kişinin ihtiycın göre, ikisinden birini reçete edebilecek.

seks tvsiyeleri: Cinsel rzun çok zs (hiç fntzin yoks vey ilişki sırsınd zevk lmıyorsn) bunun sorumlusu beynin olbilir. Ve bu kendi bşın y d prtnerinle birlikte çözebileceğin bir problem değil. Jinekoloğundn yrdım istemelisin.

CİNSEL UYARILMA ARAŞTIRMACISI

kimdir: Meredith Chivers, Psikoloji Doçenti, Knd Ontrio’dki Queen’s Üniversitesine bğlı Cinsellik ve Cinsiyet Lbortuvrı Direktörü

ne ypıyor: Chivers’ın, insnlrı nelerin thrik ettiği konusund yptığı rştırmlr dikkt çekici bir şeyi orty çıkrdı: Heteroseksüel ols bile bzı kdınlr hem erkekleri, hem de kdınlrı çekici buluyor. (Heteroseksüel erkekler, eşcinsel erkekler ve eşcinsel kdınlr ise cinsellik konusund dh uyumlu bir bütünlüğe ship. Örneğin bu kişiler cinsel yönelimleri ile uyumlu şekilde thrik oluyor.) Anck krşı cinse ilgi duyn bir kdının kendi cinsini de çekici bulmsı, onun biseksüel olduğu nlmın gelmiyor. Yine de bu durum, cinsellik bilimi çısındn cevplnmsı gereken yeni sorulrı orty çıkrıyor. Kültürel ve sosyl tbulrın cinselliği nsıl şekillendirdiği, uyrılmyı ölçmek için en iyi rçlrın neler olduğu gibi… Chivers, bu sorulrın eldeki mevcut bilgiyle cevplnmycğını düşünüyor; mcı ise cinsel tepki ve rzunun temel özelliklerini orty çıkrbilmek. (Örneğin genitl bölgedeki kn dolşımını ve slgılnn sıvıyı ölçen bir let oln vjinl pletismogrfı kullnrk, terml görüntüleme ile kdın ve erkeğin cinsel orgnlrının ısı derecesini krşılştırbilmeyi öneriyor.)

seks tvsiyeleri: Kendini tnı ve seni neyin teşlendirdiğini keşfet. Chivers’ın yptığı rştırm, eşcinsel ve heteroseksüel seks içerikli film izleyerek (ve seksüel mzoşizm içeren kyıtlr dinleyerek) mstürbsyon ypn heteroseksüel kdınlrın bunlrın tümünden thrik olbildiğini orty çıkrmış. İlhm verici bu kdr çok şey vrken, hngisinin sende işe yrdığını bulmk için ön yrgılrını rf kldır.

Klinik Sosyl

Hizmet Uzmnı,

Cinsel Tedvi Enstitüsü’nün kurucusu, bğımlılık tedvi merkezi Elements Behviorl Helth’de Kıdemli Bşkn Vekili ne ypıyor: Weiss,’de cinsel bğımlılığın tedvisini cinsiyete göre yırmk gerektiğini vurgulyn ilk kişi. (Bu, kdınlrın tedvi görmekten duyduğu çekinceyi de ortdn kldırıyor.)Ayrıc siber seks (internetten porno izlemek ve kendi filmini çekmek, cinsel içerikli mesjlşm, webcm üzerinden seks ypmk) gibi bu probleme dâhil durumlrı tedvi eden ve bunlr hkkınd yzn ilk kişilerden. “Teknolojinin bu kdr koly ulşılbilir ve nonim olmsı, birçok erkeği ve giderek rtn syıd kdını seks bğımlılığın sürüklüyor” diyor.

Bğımlılığın belirtileri frklı şekillerde orty çıkbiliyor nck Weiss, “Seks bğımlısı kdınlrd bu dürtü yeme içgüdüsüyle yer değiştirebiliyor. Erkeklerde ise uyuşturucu kullnımı ile birlikte ön pln çıkm eğiliminde” diyor.

Erkekler bğımlılığını kdınlr göre dh çbuk kbul ediyor. Birçok kdın ise bğlnm sorunu yşdığın vey doğru erkeği hâlâ bulmdığın innıyor. Weiss’in progrmlrı syesinde bşk bğımlılıklrı için gelen kdınlr d bu tedviye istekli oluyor. Nedeni çok bsit. Weiss, “Sorunlrın frklı bir çıdn bkıyoruz. Onlr problemlerinin ykınlık kurmkl mı, yoks ilişkilerle mi ilgili olduğunu soruyoruz” diyor seks tvsiyeleri: Teknolojiyi cinsel hytın dâhil etmekten korkm. Hngi rçl olurs olsun. Weiss, “Teknoloji dürüst ve smimi ilişkiler için kullnıldığı sürece sorun yok. Anck sır sklm ve kendi çıkrlrı için kullnm gibi dvrnışlrı içeren seks yklşımınd problem olbilir. Bunlr genellikle bğımlılığın tipik işretleri” diyor. Çiftler birbirinden uzks teknoloji çok fydlı olbilir. Weiss, uzktki sevgiliyle iletişim kurbilmek için çok güzel yöntemler olduğunu söylüyor ve “Telefond konuşmktns eşimle FceTime’d görüşmek çok dh ykın hissettiriyor” diyor. Bun benzer şeyler, uzk mesfede yşnn ilişkiyi dh teşli hâle getirebiliyor.
Seksin yeni ustlrı – Derleyen: Sem Uslu Dijimecmu.com 3KMod

[gllery ids=""]

Yorum Yaz