RADARIMIZDAKİ ÜNLÜ: CEZA

Gece Gündüz Krışmz prçsınd “her gün okuduğum iki kitp vr, birisi sğ öteki sol gözüm” diyor, Cez.

Bu söz birz müziğiyle dünyyı dolştığının, birz d gittiği her yerin yeni şrkılr için on ilhm verdiğinin işretçisi. Bu yüzden onunl Point Hotel Brbros’un tüm şehre tepeden bkn helikopter pistinde buluştuk. Hzirn ortsınd post-pokliptik bir filmi nımstn gri İstnbul mnzrsının tm önünde, popüler müzik çrkınd yer lmmsın krşın yıllrdır durmdn üreten bir dm vr. Tüm meteoroloji thminlerinin günlük güneşlik olcğını söylediği hv, snki kendini Cez’nın yrtıcı dünysındki puslu tmosfere uydurmuş gibi.

Cez rp ile 8o’lerde, Brekin’ film serisiyle tnışmış; bense 2002’de yyınldığı ilk solo lbümü Med Cezir’le onun vrlığındn hberdr oldum. Rp’in hytım ışık hızıyl giriş yptığı o sene, Cez şrkılrının sözlerini ezberlemek için kendimi zorlrken, bir trftn müzik knllrınd Med Cezir’in beni hipnotize eden klibinin bşlmsını bekledim ve tekrr, tekrr, tekrr izledim. Bilmem söylememe gerek vr mı, bu küpten hâlâ sıkılmdım. Tm 13 yıl sonr, geçtiğimiz günlerde 11. stüdyo lbümü Suspus’u yyınldı Cez. Ofiste kulğımdki kulklıklrımdn dışrı tşmk suretiyle şrkılrını dinlerken bir şey frk ettim. Rp gibi lterntif bir müzik türünü kitlelere ulştırmk ve değişken dengeleriyle korkutn müzik endüstrisinde 11 lbüm yyınlmk bşlı bşın etkileyici, öyle değil mi?

Cez, şrkılrınd gresif, özellikle son lbümüne dını veren Suspus’t. Prçnın Ferit Ktipoğlu trfındn yönetilen ve 600 kişinin üzerinde çlıştığı olğnüstü klibinde de öyle. Buluşmmızdn önce yine deflrc izlediğim küpten sonr iyiden iyiye merk ediyorum: Cez slınd nsıl biri? İstnbul’un yz şimşeklerinin bizi krşıldığı tnışm nındn sonr dh güvenli bir noktd sohbet etmeye bşlıyoruz. Öncelikle krşımd düşündüğüm gibi gresif biri olmdığını söylemem gerek; Cez güler yüzlü, içten m krrlı. On neyin ilhm verdiğini, rp’in klını nsıl çeldiğini soruyorum, belki de bu soru 2002’den beri kfmın derinliklerinde bir yerlerde. “Akmr Psjı rı yuvlrımdn biriydi” diyor düşünmeden. Eğer meknlr gelişiyor, büyüyor ve nefes lıp veriyors, ilhm kynğı bir mekn d olbilir: “Bir dönem rdığım tüm rp lbümlerini ord buldum, ordyken cennete düşmüş gibi hissettim.” Hytı boyunc müzik hep ykınınd bir yerlerde durmuş zten. Cnlı performnslrın diğer rp’çilerin ksine sıkç cnlı enstrümn dhil etmesi ve türler rsı denemeler ypmsı, bu yüzden rtık beni şşırtmıyor.

Cez’yı rp ile tnıştırn Brekin’ film serisinden: “Şns eseri bufilmlere denk geldiğimde, rkd çln konuşmlı müziği duydum; türün dının rp olduğunu yıllr sonr öğrendim tbii. ” (En üstte ve üstte sold). Suspus lbümünün ypım sürecinde stüdyod (üstte, sğd). Cez’nın Neyim Vr ki?

şrkısının sözlerinden bir duvr yzısı (sğd).

Kriyeri boyunc Türkiye’de rp müziği beklenenden çok dh geniş kitlelere ulştırn Cez, bşrısını belki de her dim ilhm veren bu krrlılığın borçlu. Orty eksiksiz ve frk yrtck bir iş çıkrmk dın bir reklm kmpnysındn kzndığı pryı düşünmeden kübine ytırck kdr sygı duyuyor yptığı işe. On çok emek hrcndığı belli, bu lbümden bhsetmeye bşldığımd mütevzı bir kendine güvenle “şimdiye kdr yptığım en iyi lbüm” diyor. Bence hksız syılmz. Tbii bu yzıyı yzrken benim kulğımd yine Med Cezir vr. Zmn kıp geçerken dondurup sklybildiğim nlrdn biri bu şrkı. Sözlerini hâlâ kelimesi kelimesine klımd tutuyor olmm kendime skldığım küçük bir sırdı, rtık bunu Cez dhil herkes biliyor. O BUĞU MELİS ÇAĞLAYAN

Sum Bech ve Point Hotel Brbros’ teşekkür ederiz.

Hz mı, mi?

Görüntüleriyle göz boyyn yüksek topuklu ykkbılr, Cnnes Film Festivlinde yşnn snssyon ve Londr Victori nd Albert Müzesindeki Shoes: Plesure nd Pin sergisiyle birlikte gündemde. Peki biz kdınlr topuklulrd ne buluyoruz?

[gllery ids=""]
[gllery ids=""]

Yorum Yaz