Parfüm Seçimi

PARFÜM KOKU FORMUNDA BİR SANAT ESERİDİR

Bu sözlerin shibi, işini fntstik rüyâyı gerçeğe dönüştürmek olrk nltn ve bu konudki tutkusunu sl yitirmeyen prfümör JenClude Ellen. Kendisiyle [ 0 heyecnlrını, ilhmım ve Hermes’e — tsrldığı son prfümü Jour d’Herffl§ ’ Grdeni’yı konuştuk.

Crtîer için Declrtion, Bvlgri için Hu Prfumee u The Vert, Vn Cleef&Arpels için First (150’den fzl içerikle yrtılmış) gibi klsiklere imz tn JenClude Ellen, bitmek bilmeyen özgünlük ryışı syesinde zmn içinde prfümle* rinde minimlizm üzerine inş ettiği bir yklşım geliştirdi. Onun kullndığı dilde pzrlrdn, hedeflerden vey kvrmlrdn bhsedilmiyor: “Bir prfümün her şeyin ötesinde frklı bir özelliğe, hyl gücüne, cömertliğe, şehvete, şşırtıcı bir yöne ship olmsı gerektiğine innıyorum. Hiçbir prfüm ürün vey obje olrk kbul edilmemelidir” diyor. 2004 yılındn bu yn Hermes’in prfümlerini tsrlyn Ellen, bu tutkusunu modevinde tüm özgürlüğüyle yşıyor olmnın mutluluğunu, kurduğu her cümlede hissettiriyor.

3K MODA: Hikyenizi nltır dünysın dvet eden neydi?

JEANCLAUDE 3K MODANA: Bir prfümcünün oğluyum ve okuld oldukç kötü bir öğrenciydim, bu sebeple bbm bn 20’nci yüzyılın ortlrınd büyük bir prfüm üreticisi oln ve Coty gibi mrkln piysy sunn nck şu n fliyet göstermeyen Antoine Chris’in tölyesinde lbortuvr sistnı olrk iş buldu. Ord prfümün hm mddeleriyle yüz yüzeydim. 16 yşındydım ve temel prfümcülük bilgilerini kitplrdn değil, ordki deneyimlerimden öğrendim ve kokulrın dünysını çok sevdim.

3K MODA: Peki bu kriyeri sizin için vzgeçilmez kıln neydi? J.C.E.: Prfüm dünysm dım tmk bir dine mensup olmk gibidir; yşm boyu devm eder. Yni frklı lnlr yönelebileceğiniz bir “mesleğin” ksine bu iş znt. Sizin prçnız hline gelen, içinize işleyen bir znt. 3K MODA: Jour d’Hermes Grdeni’nın kokusunu üç kelimeyle nsıl nltırsınız?

J.C.E.: Hz dolu, ender ve eğlenceli.

KOKU KELİMEDİR, PARFÜMSE EDEBİYAT

3K MODA: Bu prfümü yrtmk için sizi ne hrekete geçirdi?

J.C.E.: İnsnlrı şşırtmyı, hep ord oln nck frk edilmeyen notlrı orty çıkrmyı seviyorum. Sürprizler ve merkl dolu bu sklmbç oyunundn büyük keyif lıyorum. Benim için, grdeny en prdoksl kokulrdn biridir; ysemin, gül ve sümbülteberi nımstn nck hepsinden frklı oln. Bence feminenlikde birz bunun gibi bir şey.

3K MODA: Kdınlr neden prfüm kullnmlı?

J.C.E.: Çekici olmk, kendini korumk ve vr olmk, kendisi olmk için.

3K MODA: Doğdki fvori kokunuz hngisi?

J.C.E.: Tüm kokulr! Onlrın hepsi benim için eserlerimi yrtırken kullndığım kelimeler gibi. Kokulr benim için birer kelime, prfümse edebiyt.

3K MODA: Prfüm sektöründe de modd olduğu gibi trendler vr mı?

J.C.E.: Trendleri hiç sevmem, modnın ypy dytmlrı olduğunu düşünürüm ve herkes modnın bir süre sonr demode olmk için vr olduğunu bilir. Bzı prfümlerim yklşık 40 yşınd, modnın ve trendlerin ötesine geçtiler ve bunun için çok mutluyum.

3K MODA: Prfüm tercihleri bkımındn ülkeler, kültürler rsınd ciddi frklr vr mı?

J.C.E.: Frklı dinlerin toplum ypılrı d frklıdır, bu d prfüm seçimlerini etkiler. Örneğin Romn Ktolik ülkeler zengin ve ender hm mddelere ship Frnsız prfümlerini tercih ederken kutsllık ve gizliliğe odklnırlr. Protestn ülkelerse kendilerini tzelenmiş hissettiren, güven duygusu uyndırn prfümleri tercih eder.

3K MODA: Bir prfümün oluşum sürecini nltırmısınız?

J.C.E.: Kendi dilim, kendi kelimelerim olmdn yrtmm. Kelimelerimi, yni kokulrımı seçtikten sonr hikyemi, prfümü tsrlmy odklnırım. Bu sebeple bir “niyet” olmlı; hngi öyküyü, nsıl nltmlıyım? Genellikle bu, hikyenin kendisinden dh önemlidir. Gül, nihyetinde güldür nck en önemlisi, onun hikyesini nsıl nlttığınızdır. Sırdn vey olğnüstü olmsı tmmen size bğlı.

PARFÜMÜN CİNSİYETİ OLMAZ

3K MODA: Prfümlerin feminen vey mskülen olrk tnımlnmsı sizce ne kdr doğru? Son dönemde yükselişte oln unisex prfümler hkkınd ne düşünüyorsunuz?

J.C.E.: Bence prfüm bir snt ve tüm snt dlln gibi onun d cinsiyeti yok. Finnsl kygılrdn dolyı cinsiyet meselesini yrttıklrını düşünüyorum çünkü bir yerine iki prfüm stmk dh iyidir!

3K MODA: Sizce bir kişi prfümünü kendisiyle özdeşleştirip sürekli onu mu kullnmlı, yoks yeni kokulr denemeye çık mı olmlı?

J.C.E.: Yeni mcerlr çık olmlı, denemekten vzgeçmeme.

3K MODA: Syısız özel prfüm tsrldınız. Bunlrdn birini seçecek olsydınız, hngisi fvoriniz olurdu?

J.C.E.: Prfümlerim bir bütünü temsil ediyor, dolyısıyl sl seçim ypmıyorum, onlr bir bütün olrk yklşıyorum.

3K MODA: Hiç stış kygılrı sebebiyle bir prfümün içeriğinde değişiklik ypmnız gerekti mi?

J.C.E.: Hyır! Kendime sl böyle bir şey ypmk için izin vermem. Bu, tmmlnmış bir snt eserine ihnet nlmın gelir.

3K: Bir prfümün krkteri şişenin tsrımını nsıl etkiliyor? Bu süreçte tsrımcıy tlimtlr verdiğiniz oluyor mu?

J.C.E.: Şişe tsrımı, son şmdki frklı bîr süreç ve birbirlerini tmmlıyorlr. Bedendeki bir elbise ve prmktki bir yüzük gibi.

3K MODA: Prfüm kullnıyor musunuz? Türkiye’de “terzi kendi söküğünü dikemez” şeklinde bir deyiş vrdır. Örneğin ben güzellik editörü olduğumdn beri dh z mkyj ypmy bşldım! Sizin için de böyle bir durum söz konusu mu?

İ.C.E.: Ben prfüm kullnmıyorum. Am bu snırım sizin z mkyj ypmnızdn dh frklı bir sebebe dynıyor. İşimde en iyi sonuçlrı lbilmek için üzerimde herhngi bir koku tşımıyor olmm gerek. Bu rd bunu belirtmek çok utnç verici m size bir itirft buluncğım; kendi prfümümü bşksının üzerinde kokldığımd içten içe kısknçlık hissediyorum!

İLHAM ALIYOR?

Prfümcünün evi her yerdir m ynı zmnd hiçbir yerdir” diyen JenClude Ellen. her yrttığı prfümde, frklı destinsyonlord krşılştığı doğnın içinden gelen kokulrdn ilhm lıyor. Hermes için yılınd tsrldığı Un Jrdin sur le Nil’de. Asvn’dkl Nil Nehrl’nin bhçe dlrı, bu yeni koku yolculuğunun bşlngıç noktsı olmuş. yılınd yrttığı Un Jrdin pres l Mousson’dys, Kerl’d doğnın suyl yeniden hyt bulmsı onu çok etkilemiş: ‘Yğmurlr durdu.

Siyh bulutlr yerini msmvi gökyüzüne bırktı. Knllr tıpkı yn gibiydi. Boğucu hv snki prfüm hline geldi. Hvyı koklyrk yürüyordum. Mükemmel bhçelerin kokusu geliyordu. Ağçlr her zmonkinden dh dik, yprklr dh yeşildi. Yepyeni bir koku doğdu; cnlı, tze ve nemli. Un Jrdin pres l Mousson’d bu tze bhçeyi şişeledim.”

[gllery ids=""]

Yorum Yaz