Moda Tasarımcılarından Tasarım Tüyoları

TASARLARKEN NE KADAR ÖZGÜRSÜN?

Mod tsrımcılrı kıyfetleri, koleksiyonlrı hzırlrken ne kdr özgür olbiliyor? Hyllerinin önce çizimde, rdındn kumşt hyt bulduğu bu yolculuk zorlu mu yoks romntik mi? Beş tsrımcıy sorduk. Ve idel dünyd neyi frklı ypmk istediklerini öğrendik.

Tsrlrken oldukç özgürüm. Bu, kendi sınırlrımdki bir özgürlük. Sde ve ylın bir tsrım nlyışım vr. Kliteli kumş, doğru bir klıp ve fil ve hylimdekine en ykın sonucu lmk benim için çok önemli kriterler, işimde mutlu ve ttmin olduğum sürece hylimdeki tsrımlrı ypmk benim için özgürlüğün t kendisi.

Tsrım yprken özgür olduğumu hissediyorum. Hı özgür olduğumu hissettiğim nlrı yşıyorum… Hv dönüşmesi ve rksındn kumşl buluşmsı, rtık olduğumuz m merk duygusunun en üst seviyeye bir süreç. Tsrımımın klıb dökülmesi, kumşl b sırsınd mkinenin bşınd ilk birkç prçnın bİ görmek, bunlrı izlemek heyecnl krışık bir mutlt için gerçeklen bu kdr romntik yşnıyor.
[gllery ids="103381,103382,103384,103383,103385,103386,103387,103388,103390,103389,103391,103392,"]
GELECEĞE DÖNÜŞ

Geçtiğimiz Ock’t 92 yşınd hyt ved eden Andre Courreges’in kurduğu Frnsız modevi Courreges, son derece yetenekli iki genç tsrımcı Arnud Villntve Sebstien Meyi yeniden doğuyor! Bu skin devrimin şık özeti huzurlrınızd.

Blog dergisinin köklü geçmişini oluşturn redksiyon hikyeleri rsınd, özel olrk övündüğümüz öyle bir tnesi vr ki, bir dönemin tüm coşkusunu nlttığını söyleyebiliriz. 1 Mrt 1965 trihinde, Blog’in kurucusu He-lene Lzreff, Andre Courreges’in mini eteklerden oluşn koleksiyonunu suncğı defilede, (ünlü tsrımcıy yrdımcı olck) yerini hrekete imz ttı: Derginin o syısı bsım şmsındyken, tüm bskıyı durdurttu ve Knpp’ı, bir gecede her şeyi değiştirip, stilistik bir devrim yrtck bir syı hzırlmy ikn etti. Uzy boşluğund mini etekleriyle uçn kdınlrın unutulmz fotoğrflrı d böyle orty çıktı: Filmler krnlık odd yıkndı, negtifler kzınrk rötuşlr ypıldı ve dergi, gece ynsı bir mobiletle bskıy yetiştirildi.

“L bombe Courreges” (Courreges Bombsı) dı verilen syı, isminin hkkım vererek büyük bir ptlm yrttı. Bu şokl birlikte, 60’lrın mod nlyışı d değişti. Bu sırd Helene, ykın rkdşı Gbrielle Chnel’in öfkesine ktlnmk zorund kldı. Chnel’e göre bu etekler kımın sevincini yşrken, ileler durumdn pek de hoşnut değildi. Bu gerginlikler slınd, 68 Myıs depreminin ön hbercilerindendi.

IŞIK SAÇAN İKİ TASARIMCI

Blog yzı işleri 50 yıl sonr yeniden Courreges’le rndevulştı. Geçtiğimiz eylül yınd gerçekleşen defileye ktılmk bizi hyli mutlu nck mutlu bir ses tonuyl çıkldılr. Böylece, defile bşlmdn, ord bulunn herkes, genç ve çekici tsrımcılrın büyüsüne kpılıverdi. Biri 25, diğeri 26 yşındki Arnud Villnt ve Sebstien Meyer, konuşmlrının rdındn defileyle Courreges dın Modevinin kurucusu Andre’nin enerjisi ve çizgisine sdık bir koleksiyon gördük.

Özellikle kıyfetlerin sunumundki gerçekçi rdiklizm pek hoşumuz gitti: Çeşitli detylrl zenginleştirilmiş sde bir etek, pntolon vey bluzl yrtıln dingin bir stil orty ylın d bir konsepte ship defileyle gençlik enerjilerini ynsıtırken, şu sözleri kullnıyorlr: “Kurucusunun ‘hzır giyim’ kvrmını yrttığı, zmnınd toplumu ltüst etmeyi bşrmış, kendi çğının hep bir dım önündeki bir mrky çlışmy geldiğinizde ne yprsınız? Aslınd mrkdn d çok, trihe miş bir isim… Dolyısıyl bize düşen rriütev-zı bir koleksiyon hzırlmktı. Gösterişli bir stil, fzlsıyl kibirli görünebilirdi, beldenle kıyfetlerin gerçekliğine odklnmyırçtik.”

“KIYAFETİN KENDİSİYLE İLGİLENİYORUZ”

Koleksiyonu 20 prçy tmmlmyı bşrdık. Bu gerçekten çılgıncydı ve Opening Cetik hikyelerde rmıyoruz. Bir kıyfet, kendi hikyesini yrtır. Kruv&bir mnto y d sdece gömlekten dh tutkulu bir şeRbizim için. Klsik bir prçyı yeniden Copemi’nin kuruculrı, “kıyfet için kıyfet” nlyışını benimsemişler, çıklıyorlr:” Biz, kıyfetin kendisiyle her şey, butikte de yer âfiyBr9tın lır lmz şşkın bkışlrın hedefi olmdn giyebilirsiniz.”

“PODYUMDA NE KADAR DA YARATICI OLDUĞUMUZU GÖSTERMEK İÇİN GERÇEK HAYATTA GİYİLEMEYECEK BİR ŞEY SUNMAYA NİYETİMİZ YOK. KIYAFETLER GİYİLMEK İÇİNDİR ANCAK BAZEN BU GERÇEK UNUTULUYOR”

Jcques Bungert ve Frederic Torloling,

yılınd Frnsız modevi Courreges’in yeni shipleri olmuştu. İlhi yrtıcıyı bulmk için önce perdeleri kldırıp ışığın içeri girmesini sğlmk gerek. Bu sözden yol çıkrk, modevi de yrtıcı yeni bir gücü bünyesine ktmdn önce bzı düzenlemeler ypmk dın birkç yıl bekledi. Jcqu-es Bungert, modevinin yeni tsrımcılrı hkkınd şunlrı söylüyor: “Courreges’in hzır giyim tslğını hzırlyn stilistik devrimi, mod endüstrisinin gelişimiyle prlellik gösteriyor. Andre ve eşi Coqueline, modevini teslim ederken bize güvendi. En çok d bu yüzden onlrın stilistik grmerini izleyecek yrtıcı yetenekler bulmmız gerekiyordu. Arnud ve Sebstien’ın tze enerjilerini çok sevdik. Kıyfetle ilgili prg-mtik bir nlyışlrı, dokuy dir sezgileri, endüstriye ilgileri ve geleceğe innçlrı vr.

Hem innç hem de temiz klplilikle kendi mrklrını spontne şekilde geliştirdiler.

Bu nlyış, modyı sonsuzluğ çıln bir kpı olrk gören Courreges’in felsefesine tmmen uyuyor.”

Bu çekici cnlılık, Arnud ve Sebs-tien’ın, Courreges’in yeni bölümünde yer lmlrını sğlmış. Onlr Courreges’in bu efsnevi mirsının bşlrını döndürmesine izin vermeyerek, ondn nsıl fydlnbileceklerine dir kf yoruyorlr. “Elbette bşt rşiv krıştırdık. Bugüne tşmn ve elinizi kolunuzu bğlmy müsit devs bir geçmiş vr. Am biz dh çok stil üzerinden bir yrış oluşturmy çblıyoruz ve bu devs rşive nck teknik bir detyı, spesi- gibi, ellerindeki mlzemeyle, ileriyi ynsıtn formüller oluştu

Ht ypm şnsımız yok, gösterişli bir iş bizi mhvedebilirdi. kendine hs bilimi vr ve biz dim ypbileceğimizin en fzl bir kesimi, özel bir üretim sırrını nlmk için bşvuruyoruz, rrk modyı tçlndırmk istiyorlr.

Mod evine, insnlrl konuşrk nck genel çerçevede düşünüyoruz.

Yorum Yaz