Moda tasarım üniversiteleri

CEM:”BÖLÜME GİRMEDEN ÖNCE DE TASARIM YAPIYORDUM. BU BÖLÜM, BENİM İÇİN, SEVDİĞİM BİR İŞİ DEVAM ETTİRMEK OLDU”.

Bölüm Bşkm olrk Görsel İletişim Tsrımı Bölümü hkkınd bilgi verebilir misiniz? Bu bölüm Bilgi Üniversitesi’nde ne zmn çıldı?

İHSAN DERMAN: Bölüm, İstnbul Bilgi Üniversitesi’nin kurulduğu yıl çıldı. 1997 senesinde ilk öğrencileri ldık. Görsel iletişim Tsrımı Türkiye’de ilk olrk Bilgi Üniversitesi’nde çıln bir bölüm. Kstedilen multimedy tsrımı slınd. Burd bilgisyr yzılımlrının estetik düzenlemesiyle ilgili bir eğitim veriyoruz. Bölüm dört yıld tmmlnıyor. Dört yıl boyunc öğrenciler multimedy lnını oluşturn fotoğrf, msüstü video yyıncılığı, ilüstrsyon, çizgi film, üç boyutlu bilgisyr nimsyonu gibi konulrd eğitim lıyorlr. Bunlrın herbi-rinde yrı yrı söz shibi olbilecek düzeye geliyorlr. Bu üniversitede herhngi bir öğrenci fotoğrf temel olrk bşlıyor ve dört yıl sonund fotoğrf mkinesiyle reklm fotoğrfı çekebilecek seviyeye ulşıyor. Ayrıc bu lisns progrmını tkiben yüksek lisns progrmımız d vr. Üniversitemizin en önemli özelliği yirmi dört st çık olmsı. Sergi slonu, lbortuvr d yirmi dört st çık. Bu lbortuvrlrın bşınd bekçi yok. Dolyısıyl öğrencinin istediği kdr burd klıp ödevini ypmsını, bilgisyr kültürünün frklı boyutlrıyl hşır neşir olmsını bekliyoruz. Bunu destekleyebileceğimiz birçok kültürel etkinlik vr. Burd burslu olrk okuyn üç kişiden biri Cem, okuldn yeni mezun oldu ve Jpony’d yüksek lisns ypck. Mhir ve Muhittin ise üçüncü sınıft okuyorlr. Bu rkdşlr öğrenci olmlrının dışınd çok önemli işlere de imz tıyorlr. Örneğin Bilgi Üniversitesi’nin tnıtım filmlerini hzırlıyorlr, üniversitenin internet üzerinden YÖK onylı yüksek lisns progrmını gerçekleştiriyorlr. Kısc deprtmnı iyi özetleyen çocuklr…

Burd lmn eğitimden sonr rht üretmeye lışmış insnlr dışrıd herhngi bir tsrım şirketinde çlışırken zorlnıyorlr mı? İHSAN DERMAN: Burnın estetik yklşımını piysy en-dekslemek istemiyoruz. Okuldki tmosferi dışrıd bulmkt güçlük çekecekler. Piysdn kopuk yetiştirmiyoruz m mezun oln insnlrın bu piysyı birz dh frklı yerlere götürmesini bekliyoruz. Cem Jpony’y gittikten sonr ornın estetik stiline uyum sğlycğını düşündü. Üniversitemizin yüksek lisns progrmın kyıtlı olduğu hlde Jpony’d eğitimini devm ettirmeyi tercih ediyor. Bundn çok memnunuz ve destekleyeceğiz.

Bu bölüme girerken neler hyl ediyordunuz? Bilinçli olrk mı tercih ettiniz?

CEM: Bilinçli bir tercihti. Grfik y d web tsrımı bölümünde okumk istiyordum. Lisedeyken klımd grfik tsrımın ynınd video prodüksiyon gibi işler ypmk d vrdı. Bu bölüme girmiş olmktn mutluyum. Ağırlıklı olrk grfik tsrımıyl ilgileniyorum. Onun ynı sır fotoğrf, video prodüksiyon çlışmlrım d oluyor. Bury girdiğim için şnslı olduğumu düşünüyorum. Tsrıml üniversiteye girmeden önce de ilgileniyor muydunuz? CEM: Görsel İletişim Tsrımı Bölümü’ne girmeden önce de tsrım ypıyordum. Bu bölüm, benim için, sevdiğim bir işi devm ettirmek oldu.

MUHİTTİN: “BU OKULDA OKUMAK İSTEME NEDENİM TASARIMIN BELLİ BAŞLI KAVRAMLAR İÇİNE SIKIŞMAMIŞ OLMASI”.

MUHİTTİN: Lisedeyken teknik bilgim yoktu. Aklımd neler ypmk istediğime dir bir tkım şeyler vrdı. Üniversite için bölüm seçme şmsınd tercihim bilgisyr ğırlıklı bölümlerdi. Bu okuld okumk isteme nedenim teknoloji tbnlı olmsı ve tsrımın belli bşlı kvrmlr içine sıkışmmış olmsı. Bu yüzden bölümden memnunum.

MAHİR: İlgileniyordum. Üniversitenin üretirken dh rht olbileceğim bir yer olduğunu düşünüyordum. Hylleriniz ne ornd gerçekleşti? Aldığınız eğitimden ve okulunuzdn memnun musunuz?

MAHİR: “BURADA TASARIM ÜSLUBUNU NASIL ÖĞRENECEĞİMİZ VE GELİŞTİRECEĞİMİZ KONUSUNDA YETERİNCE BİLGİ VERİLİYOR”.

MAHİR: Benim düşündüklerimin çoğu fzlsıyl gerçekleşti. Üniversite eğitiminin çok frklı olduğunu gördüm. Normlde öğrenciyseniz okul gelir gidersiniz. Hoc hocdır, öğrenci öğrencidir. Fkt burdki eğitim frklı. Hocmızın d dediği gibi günün 24 sti okuld klıp çlışbiliyoruz. Hoclrl rkdş gibiyiz. MUHİTTİN: Bu bölüme girdikten sonr iki sene içinde muzzm bir mesfe ktettim. İnsnlr iki sene sonr çok fzl şey öğrenmiş şekilde okul içinde y d dışınd çlışmy bşlıyorlr. Bu çok fydlı oluyor. Ben okuld çlışmyı tercih ediyorum. Böylece öğrendiklerimi prtiğe dökme şnsım oluyor.

Okuld size sunuln imkânlr nsıl?

Diğer okullrd oln rkdşlrımdn öğrendiklerimle bu soruyu cevplybilirim. Bzı grfik bölümlerinin yeterli bilgisyrlrının olmdığını, olnlrın d bozuk 1. olduğunu biliyorum. Bu nlmd biz onlrdn çok ilerideyiz. Her türlü imkân shibiz.

MUHİTTİN: Teknolojinin değişmesi bölümü de etkiliyor. Şu nd burdki bilgisyrl eğer bilginiz ve yeteneğiniz vrs, Hollyvvood filmi seviyesinde bir film çekebilirsiniz.

Kendinizi hyt ve tsrım ypmy hzır hissediyor musunuz? MUHİTTİN: Hiçbir zmn hzır hissetmeyeceğim. Dh öğrenmem gereken çok şey vr. Kendini güncelleyen bir teknoloji ve piys söz konusu. Am bn verilecek bilgiyi ve teknolojiyi hzmetmeye hzır olduğumu ve piysd kendime kolyc yer bulbileceğimi düşünüyorum. MAHİR: Burd tsrım üslubunu nsıl öğreneceğimiz ve geliştireceğimiz konusund yeterince bilgi verildiği için fzl zorlncğımı znnetmiyorum.

Türkiye’deki tsrım ve tsrımcılrı dünydki tsrımın neresine koyuyorsunuz?

CEM: Bence iyi tsrımcılr bu okuld okuyor. Türkiye’deki tsrımlrın Avrup’nın tklidi olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de belli bir tsrım üslubundn söz edemem, Btı’nın kopysı diyebilirim.

MAHİR: Avrup’dki insnlr birşeyi rştırıp hzırlıyorlr. Türkiye’deki insnlr bunun tklidini ypıyorlr. Çünkü Türkiye’de Avrup ile bğlntısı oln çok fzl insn yok. Büyük prlr iş ypn tsrımcılr d yurt-dışınd gördüklerini bury getiriyorlr ve uyrlıyorlr. Yeni ve özgün şeyler geliştirmiyorlr. Biz tsrım yprken tklit olmmsı için elimizden geleni ypıyoruz. MUHİTTİN: Türkiye’de belli klıplr içine sıkışmış bir tsrım söz konusu. Piysd çok tnınmış, isim ypmış insnlr vr m yenilikçi değiller. Dışrıy çılmk, dışrıyı tklit etmekten öteye gitmiyor. Tklit sonuçt kıl krıştırıcı bir şey, ilhm lbilirsiniz m tklit frklı bir şey. Bu piysd köklü oln insnlr trfındn ypılmış işler, ileriye yönelik ve piysy yeni bir şeyler ktmk dın gerçekleştirilmiş işler değil.

Örnek ldığınız Türk tsrımcı vr mı?

MAHİR: ilhm ldığım belli bir Türk tsrımcı yok. internete girip o günlerde Avrup’d nelerin ypıldığını inceliyoruz. Herkes bu bölümde kendi yşıtlrının yp-

1. Cem Ersözlü’nün grfik çlışmlrındn biri. 2. Muhittin Bilginer’in bir çlışmsı. 3. Mhir Mustf Yvuz’un “Dnce” isimli çlışmsı.

4. Öğrencilerin çlışbilmesi için tölye 24 st çık tutuluyor.

5. ve 6. Geçen yıl gerçekleştirilen “trckOT dlı serginin ön hzırlığı.

tıklrındn bile ilhm lbiliyor. Bu söylediklerim Avrup’d bu işi ypn rkdşlr için de geçerli. Bu piysd kimse kendinden 30 sene önceki bir kişiyi örnek lmıyor.

CEM: Bölümdeki insnlrın kendi web siteleri vr. Belli bir kişiye sbit klmdn herkesin yptıklrındn etkilenebiliyorum. İnternet syesinde herşeye ulşbildiğimiz için beğendiğimiz kişilerin çlışmlrı ilhm kynğı olbiliyor.

Eğitiminizi yurtdışınd devm ettirmeyi düşünüyor musunuz? MUHİTTİN: Liseden sonr bzı insnlr dh iyi eğitim lmk için yurtdışın gidiyorlr. Ben temelin burd lınmsındn ynyım. Kendim de yüksek lisns ypmk için yurtdışın gitmeyi düşünüyorum. Çünkü yurt-dışınd imkânlr çok dh fzl ve çlışm ortmı dh rht.

CEM: Jpony’y gitmek istiyorum. Sebebi teknolojik imkânlrın dh fzl olmsı değil, tsrım şeklinin frklı olmsı. Birkç sene ord klıp kendimi geliştirmek istiyorum.

Bütün tsrımlrınızı okuld mı ypıyorsunuz?

CEM: Evde de çlışıyorum.

MAHİR: Benim evde böyle imkânlrım olmdığı için okuld çlışıyorum.

MUHİTTİN: Okuld bir hft boyunc geceli gündüzlü çlıştığımız zmnlr oluyor.

Gelecekle ilgili kygılrınız vr mı?

MUHİTTİN: Türkiye ile ilgili kygılrım vr. Burd çlışm olnklrı sınırlı. İşverenler tsrımcıyı oldukç sınırlıyor. Kötü bir reklm filmi için tsrımcıyı suçlmmk gerekiyor. Çünkü onlr kendi işverenlerinin bskısı ltınd klıyorlr. Yurtdışınd dh rht çlışbiliyorsunuz. Burd kıs zmn çok iş sıkıştırılbiliyor.

Böylece ypıln iş, klitesiz olbiliyor, iş ortmının sınırlndırıcı ve eksik olmsındn ykınıyorum.

CEM: Türkiye’de bir şirkette zorlm ve bskıyl çlışbileceğimi snmıyorum. Bu yüzden mezun olduğum hlde okuld çlışmyı tercih ediyorum. Çünkü burd rht çlışbiliyorum. Krışn ve bskı ypn yok.

Sizce Türkiye’de gençler tsrım konusund yeterince bilinçliler mi? MAHİR: internet üzerinden bilinçlenmeye bşlyn bir kesim vr. İnsnlrın tsrıml ilgilenmesi için belli bir kültür seviyesinde olmsı gerekir. Am eskiye ornl bilinçli bir kesim olduğunu görüyorum.

İlk 20 Artistik Çizimleri

Yorum Yaz