Menapoz Dönemi

TEŞHİS NASIL KONULUYOR?

Sizi en olmdık zmnlrd mı yklıyor? Gülerken, öksürürken, hpşırırken, egzersiz yprken, , htt otururken bile zor durumd mı bırkıyor? İdrr kçırm, utnılck bir kusur değil, önüne geçilebilir bir problem.

Yeter ki onunl nsıl bş edeceğinizi bilin!

Her yş grubund ve hiç doğum ypmmış kdınlrd d görülebilen, menopoz döneminde sıklıkl krşılşıln idrr kçırm, kişinin yşm klitesini hem sosyl hem de ruhsl çıdn önemli ölçüde düşürüyor. Sıvı tüketimini sınırlmk, bir mekn gidince tuvlete en koly erişilebilecek yerde oturmk, erken yşt ped kullnmy bşlmk, bu sorunl krşı krşıy olnlrın bşvurduklrı yöntemlerden bzılrı. Anck, hiç şüphesiz, tüm bunlrdn çok dh kılcı bir seçenek vr; o d tedvi olmk! O zmn buyurun, prsemptik sinir sistemimizin bize bir oyunu gibi görünen ve hiç de “semptik” olmyn bu durumun nedenleri ve ondn kurtulmnın yollrın…

NEDEN OLUYOR?

Uzmnlr, idrr kçırmnın üç tipte orty çıktığını belirtiyor. Stres tipi gülerken, öksürürken, ğır bir eşy kldırırken goruluyor. Bu tip idrr kçırmlr çoğunlukl zorlu norml doğum yşyn genç kdınlrd olduğu kdr, menopoz sonrsınd vjenin cnlılığını sğlyn östrojen hormonun çekilmesine bğlı rhim vey vjen srkmsı oln kdınlrd d rstlnıyor. Sıkışm tipiyse, dh çok nöromusküler ltypısı oln bir idrr kçırm şekli ve kişi gün içerisinde çok sık idrr çıkms bile tuvlete gitme ihtiycı olduğund, ni ksılm sonucu tuvlete yetişene kdr idrrını kçırıyor. Bzı durumlrd bu iki tip birlikte görülebiliyor.

Aşırı ktif mesneli hstlrın oluşturduğu üçüncü tipte çok sık idrr çıkmk ve bzen sıkışınc idrr kçırmk şikyetlerin bşınd geliyor. İdrr kçırmnın en sık görüldüğü şeklin stres tipi olduğunu belirten Kdın Hstlıklrı Uzmnı, www. kdinsgligitv.com hekimlerinden Prof. Dr. Fut Demirci ekliyor: “Mesnenin vey idrr tutulmsını sğlyn ks ypısının işlevinin bozulmsı sonucund orty çıkn bir sorundur, idrr kçırm, krın boşluğunun lt kısmım oluşturn, pelvis tbm olrk dlndırıln ve idrr ypm, dışkılm, vjen fonksiyonlrını d sğlyn ks tbksının çeşitli nedenlerle zyıflyıp şğı srkmsı sonucu oluşur.” Bu durumun en belirgin nedenleri rsınd yşın ilerlemesi, menopoz, doğumlr, şırı kilo, kbızlık, sigr içme, kronik öksürüğü sybiliriz. Yş ilerledikçe pelvis tbn kslrının, mesne tbnı ve idrr borusunun ntomik desteğinin zyıflmsı idrr kçırmd rtış sebep olur. Kbızlık esnsındki zorlnm ve kronik öksürük gibi fktörler de krın içi bsıncını rtırrk pelvik tbn binen yükü çoğltıyor. Şeker hstlığı, Prkinson, bunm ve multipl skleroz gibi hstlıklrd rstlnn idrr kçırmys, sıkışm tipine giriyor.

HORMONLARIN ROLÜ VAR MI?

Andolu Sğlık Merkezi Kdın Hstlıklrı ve Doğum Uzmnı Op. Dr. Nuri Ceydeli, idrr kçırmnın hormonlrl ilgisini çıklıyor: “Progesteron hormonu kslrı gevşettiği için gebelikte idrr kçırm şikyetleri dh sık görülür. İlerleyen yşl birlikte, vücutt östrojen düzeyleri düşünce dokulr bütünlüğünü ve gerginliğini kybettiği için idrr kçırm yşnıyor. Yni menopozdn sonrki idrr kçırm sıklığının rtışınd yşın ynı sır hormonl değişim de rol oynuyor.” Peki bu durumd hormon tedvisine bşvurmlı mı? Prof. Dr. Fut Demirci, bunu kesinlikle önermediklerini, hormonlrın yn etkileri olduğunun unutulmmsı gerektiğini belirtiyor.

NASIL TEDAVİ EDİLİYOR?

FUAT DEMİRCİ

RİSKİ NELER ARTIRIYOR?

Kdın Hstlıklrı Uzmnı, www.kdinsgligilv.com hekimlerinden Prof. Dr. Fuol Demirci, idrr kçırmd şğıdki nedenlere dikkol

• Yş: Yş ilerledikçe pelvis lbn ve mesne fonksiyonlrını olumsuz etkileyen hstlıklr.

• Doğum: Çok syıd doğum, iri bebek doğurm.

• Menopoz: Öslro en hormonunun ozolmsın bğlı olrk destek dokusunun zyıflmsı.

• Obezite: Aşırı kilo pelvik lbn üzerindeki yükün ortmsıno neden oluyor. Kilo vermenin idrr kçırmyı iyileştirebildiği, sğlıklı kiloyu korumnın idrr kçırmyı engelleyebildiği knıtlnmış.

• Klıtımsl nedenler: Vücul bğ dokusu dho gevşek kdınlrd idrr kçırm dh sık görülüyor,

• Sigr: Öksürüğe ve krın içi bsıncının rtmsın neden olrk pelvik tbn kslrını yıprtmnın ynı sır mesnede thriş yrlıyor. Sigr içenlerde idrr kçırm riski ikiüç kl yüksek.

• Kbızlık: Dışkılmdo zorlnm, krın içi bsıncı ve pelvise binen yükü rtırıyor.

• Kronik obstrüktif kciğer hstlığı (bronşit, stım): Sürekli öksürmeyle korın içi bosınç ve pelvise binen yük rtıyor.

NURİ CEYDELİ

BUNLARI YAPARAK ÖNLEYİN

Andolu Sğlık Merkezi Kdın Hstlıklrı ve Doğum Uzmnı Op. Dr. Nuri Ceydeli, olbileceğiniz önlemleri sırlıyor.

• Sğlıklı kilod klın.

• En z ikidört stte bir idrr ypın ve mesneyi tm boşltın.

• Kfeinli, sitli, bhrtlı ve lkollü içeceklerin tüketimini kısıtlyın.

• Pelvik tbn kslrını güçlendiren egzersizler ypın (Oturduğunuz yerde birkç sniye süreyle idrrınızı tutr gibi kslrınızı ksın ve gevşetin. Bu sırd nefesinizi tutmyın ve krnınızı y d klçnızı ksmyın. Hreketi 1015 kez peş peşe tekrrlyın),

• Sigr içmeyin.

• Kbızlığın önüne geçmek için beslenmenizde lifli gıdlr ğırlık verin y d lif tkviyeleri kullnın.

[gllery ids=""]

Yorum Yaz