KOŞUYA YENİ BAŞLIYORSANIZ

MİLLİ ATLETLE KOŞUYA ÇIKIYORUZ

İstnbul’un gürültüsünden, egzoz dumnındn ve bitmek bilmeyen insn yığınındn uzklşmnın en iyi yolu, New Blnce’ın şehrin prklrınd ve shillerinde düzenlediği koşulr ktılmk olbilir. Yeni bşlynlr için dikkt edilmesi gerekenleri, bu koşulrın eşlikçisi, milli tlet Okty Güneş’e sorduk.

KOŞUYA YENİ BAŞLIYORSANIZ

İlk birkç hft, zyıf oln kslrdn dolyı sktlıklrdn korunmk ve zorlndıktn sonr sıkılıp bırkmmk için, işe 40-60 dkiklık yürüyüşlerle bşlmlısınız. Sonrsınd yvş yvş ntrenmnınızı yüzde 10 ornınd rtırmlısınız. 5-6 ntrenmn sonrsı, rtık rlr birkç dkiklık koşulr ekleyebilirsiniz. 2 dkik hfif tempolu koşu, 3 dkik yürüyüş gibi.

SIVI ALIMINA DİKKAT

Koşu esnsınd vücut şırı ısınrk bol miktrd su kybeder, şırı dehidrtsyon sonucu kslrd minerl eksikliğinden dolyı spzmlr oluşbilir. Bunu engellemek için koşu esnsınd dikktli bir şekilde sıvı tkviyesi ypmlısınız nck suyu sl hızlı içmemelisiniz. Çünkü bu, midede şişkinliğe neden olurken, bğırsklr d ni yükleme yprk uzun süreli rhtsızlıklr yol çbilir. Yvş yvş, vücud zmn tnıyrk sıvı tüketin.

BANTTA DAHA AZ EFOR SARF EDERSİNİZ

Koşu bndınd koşn sporcu, şırı ter tmsındn dolyı çok fzl efor srf ettiğini znnedebilir. Oys çık hvd serbest bir ortmd koşrken dh çok efor hrcr. Bund en büyük etken, koşu bndınd tek yönlü bir hreket olmsıdır. Oys koşucu çık hvd egzersiz yprken toprk vey beton zeminde vücudunu ileri tşımk için dh fzl güç hrcr. Bu nedenle, çık hvyı tercih etmelisiniz.

DALAĞINIZIN ŞİŞMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN

Fzl hızlı y d uzun koştuğumuzd vücudun oksijen gereksinimi rtr. Dolyısıyl oksijen tşıyn lyuvr syısının rtmsı gerekir. Dlk d kn deposu olduğundn, depodki hücreleri kn gönderir. Bu rd kpsül ksılır, şişer. Bun dlk şişmesi denir. Bunu önlemek için önce ısınmlı, egzersizlere yüksek şiddetle bşlmmlısınız. Bun sbh ve kşm, nefes egzersizleri de ekleyip kciğerlerin oksijen kpsitesini rtırmlısınız. Örneğin 4 sniye burundn nefes ldıktn sonr 10 sniye bekleyip ğızdn verin. Bu egzersizi 10 kez tekrrlyın. Bu tür bir duruml krşılşırsnız ğrıyn yere elle bskı yprken uzun uzun burundn nefes lıp ğızdn verin.

[gllery ids=""]

Yorum Yaz