Kendinizi Ne Kadar Tanıyorsunuz?

Yrdım İster Misin?

Yygın innışın ksine, mlesef her sorun uygun tek bir çözüm bulunmuyor. Anck rstgele seçilmiş görünen bu beş soru syesinde güçlü bir iç görüye ship olbilirsin. Kendine özgü çözümünü yrtmk için verdiğin cevplrı kulln.

Yşm Koçu Gretchen Rubin

Çok stn Mutluluk Projesi kitbının yzrı. Bu yzıyı, yzrın Mrt yınd yyımlnn Better Thn Before: Mstering the Hbits of Our Everydy Lives kitbındn derledik.

Hemen şimdi msn bir bk. Dh çok boş ln mı vr, yığılmış eşylr mı? Diyelim ki, hedefin birz pr biriktirmek. Eğer cevbın boşlnlrs, muhtemelen “dh z” düşüncesi sn czip geliyor ve bzı şeylerden fergt ederek pr biriktiriyorsun. Bolluk severler ise “dh fzl” düşüncesini heyecn verici bulurvefedkârlık ypmk yerine ekstr kznçiçinekbirişe bşlybilir.

Konu filmlere geldiğinde tercihin…

A/Aynı filmleri tekrr tekrr seyretmek.

B/Her seferinde yeni bir film seçmek.

B şıkkını seçenler, uzun süreli tekbir lışknlık edinmektense, kıs vdeli birden fzl ktivite ypm konusund dh bşrılı olur. A insnı olnlr ise, örneğin blog tutm lışknlığı edinmek istiyors bir blog oluşturur ve hftnın ltı günü düzenli bir şekilde syfsınd bir şeyler yyınlr. B insnlrı ise bir sürü yeni site keşfeder ve bunlr kydolmyı tercih eder.

HANGİSİ DAHA TAT EDİCİ?

A/ Yeni bir şişe şrp çmk

B/ Fıstık ezmesi kvnozunun dibini sıyırmk

Bu bsit soru, bşltıcı mı (yeniliklerden heyecn duyn) yoks bitirici mi (tmmlm hstsı) olduğunu belirliyor.

Ruh hyvnın bir…

Kplumbğ mısın (uzun mesfe koşucusu) yoks bir tvşn mı (sprint uzmnı)? Bu yrım, iş hytınd oldukç önemli. İnsnlr bir işi hlletmek için genelde son dkikyı bekler. Am eğer sen bir sprint uzmnıysn, bu dvrnışı sürdürmende sıkıntı yok; çünkü yrtıcılığını orty çıkrmn için ihtiyç duyduğun tek şey bskı. Uzun mesfe koşuculrı ise bir işi hlletmek için dh uzun süreye ihtiyç duyuyor.

Gündüz insnı mısın yoks gece mi?

Gündüz insnlrı ve gece insnlrı günün frklı stlerinde dh verimli oluyor ve plnlrını d bun göre ypmlrı gerekiyor. Örneğin rkdşlrınl vkit geçirmeyi seven bir gece insnıysn, brunch sözü vermekyerine rkdşlrınl geceleri buluşmyı seçersin.

ALIŞTIR KENDİNİ

Krkterin ne olurs olsun, yzr Gretchen Rubin’in tvsiyeleri, hytınd istediğin değişiklikleri ypmn yrdımcı olck.

1/ Uyku, egzersiz, diyet ve düzenli olmk, iyi lışknlıklr edinmenin en temel noktlrı. Bir rkdşım, “Dolbımı temizledim. Şu n her şeyi bşrbilirim” demişti. Ne demek istediğini nlybiliyor musun?

2/Yeni bşlngıçlr sırsınd yeni lışknlıklr edinmek çokkoly; iyi de ols, kötü de ols. Yeni bir iş, bir Pzrtesi günü, bir yrılık, htt eşylrını yenilemek bile çok iyi birer fırst olbilir.

3/ Doğru ypmyı dh koly, ynlış ypmyı dh zor hâle getir. Örneğin su içmeyi unutmmk için msnd birşişesu bulundur vey kurbiyeleri ulşılmsı zor bir yere kldır.

4/ Alışknlık geliştirmede en fydlı rç “eğer” diye düşünmektir: “Eğer yemeğe dvetliysem, gitmeden önce ufk bir şeyler tıştırmlıyım ki, çokcıkıp yemeği fzl kçırmyyım.”

[gllery ids=""]

Yorum Yaz