İstanbul’un en yeni ve gözde restorantı: BEJ

Bej’in konuşlndığı dükkn, bugün mekn infilkın mruz kln Krköy’ün henüz keşfedilmediği bir dönemde tesdüf eseri rstlıyor Ll Dedeoğlu. Yıl. Frnsız Geçidinin diğer trfınd konumlnn Deniz Duru’nun tsrım tölyesi 333 KM bünyesinde, bu yeni meknın kpılrını çıyor. 333 KM imzsı tşıyn mobilylr, Hkn Özkul müzikleri ve “rht” yemeklerle Bej furysı bşlıyor; “Bugüne kdr çtığım meknlrın en büyük özelliği, dekorsyon ve mimrilerinin birbirinden frklı olmsı. Durum, meknın şekline ve yere göre trz değişiyor çünkü.”

Bej’de sırdn bir gün Ll Dedeoğlu için belirli bir stte bşlmıyor. O, progrmlrdn bğımsız yşyn ve bu şekilde yşdığı için prtik çözümler buln biri. Çünkü Trbzonlu ve çbuk sinirlenme, intçılık, hızlı çözümleme gibi köklerinin tüm özelliklerini tşıyor. “Önceden dişçi rndevusu bile lmıyorum. Gidip beni ry sıkıştırmlrını söylüyorum. Bu syede zmndn kznıyorum. Bu durum lıer konu için geçerli. Güne çok erken bşlıyorum. ‘Bu işler gece işleri’ diyebilirsiniz m bilinenin ksine gündüz tkip edilmesi gereken dh fzl işim oluyor. Etiler Bej, Krköy ve Top-ğcı ekseninde mobil bir şekilde toplntılrı yürütüyorum. Tüm bu süreçte st mefhumum hiç yoktur.

Dedeoğlu’nun yemekle rsındki bğ çocukluğund, içine meyveler doğryrk yptığı jöleler ve mozik pst gibi bsit lezzetlerle bşlmış. “Yemekten birz nlrım, kendime it zevkim vrdır. Tbii, yemek dbı diye bir şey de vr. Hepsinin bir rd olmsı gerekiyor bence” diyen Dedeoğlu, Bej’in menüsünü lezzeti ön plnd tutn m tumturklı olmyn yemeklerle kurgulmış. Zir kişisel tercihi de üzerinde süslemeleri oln tbklrdns rht yenebilir yemeklerden yn olmuş her dim. “Bir şçı değilim m yine de Bej’de tüm tbklr müdhle ediyorum. Kendi evimde mutfğ girip yemek yprım tbii. Fkt bu konud hkm kesmeyi doğru bulmuyorum. Şimdi Komşuköy ile bir nlşm yptık. Cumhuriyctköydc trl kirlıyoruz; bizim için geleneksel ürünler ekip yetiştirecekler. Bej ‘in menüsündeki yemeklerde kullnıln meyve ve sebzeler mevsiminde yetişecek ve bu trllrdn gelecek. ’’

Dost Kolejinden sonr Mimr Sinn Üniversitesi nde fotoğrfçılık eğitimi ln Ll Dedeoğlu, kendi deyimiyle tm bir “proje insnı”. Fotoğrf çekmekten elbette keyif lıyor nck proje üretimi birz dh ğır bsıyor. “Eotoğ-rf çekerken nt yklm mcı tşımıyorum. Dh çok stüdyod mlzemeyi krşım koyup, objektifin rksın geçer, sonr d onunl ilgili ne ypılır, nsıl kurgulnır diye kf yorrım. Stüdyo ile bğım kesilince fotoğrftn bir hyli uzklşmış oldum. Şimdi kendim için ufk tefek çekimler ypmy bşldım.”

Aklının bir köşesinde hep sergi çm fikri vr. Anck Dedeoğlu’nu bşklrındn yırn bir dety d yrtıcılığını besleyen, hyrn olduğu, r sır dönüp bktığı fotoğrflrın olmmsı; “Bkmkl olmuyor bence. İlhm, çocukluktn gelen birikimlerle, kendinizi nsıl beslediğinizle ilgili yni kendiliğinden doğn bir şey. Bzen hytınım dümdüz bir nınd klım bir fikir gelebiliyor. Bilgi edinmeye çblyıp, rştırdığınızd tm tersine tıknıp klıyorsunuz.”

Snt merklı bir nneyle büyümüş olmnın üzerindeki etkisi çok büyük; “Bizi hep bleye, konserlere, sergilere götürürdü. Çocukluğunuzdn beri bu tür bir yşmın içindeyseniz bir noktdn sonr herkesin merkl gittiği, tkip ettiği etkinliklerde dh seçici dvrnıyorsunuz. Mesel rtık klsik müziği konser slonu yerine evimde khve eşliğinde dinlemeyi tercih ediyorum. Hiç sinemy gitmiyorum. Evet, belki sinemdn dh kötü bir sistemle ve dh küçük bir televizyond izliyorum m yine de evimi yeğliyorum. En son gittiğim gösteri ise Berlin’de kızıml izlediğim Hmlet oyunu.”

BİR ADIM UZAKTA

Artık işten rt kln zmnlrın kişisel lnlrd geçirilmesini lüks syıyoruz. Hl böyle olunc, komün yşm trzımız hızl bireyselliğe evriliyor. Sosyllik gerektiren bir işin içinde olup, kolektif etkinliklere bir dım uzk durmks zor znt. Peki, Ll Dedeoğlu bu dengeyi nsıl kuruyor? “Kendime dönük yşıyorum hytı. Hiç sosyl biri değilim. Am bktığınızd etrfım hep sevdiğim rkdşlrıml çevrilidir. Hft sonu herkes bende toplnır. Arkdşlrımın hricinde sosyl bir kişiliğim yok essınd. Beni bu yüzden dvetlerde, prtilerde, çılışlrd göremezsiniz.” Kıscsı, bir serginin çılışın y d filmin glsın gitmektense bu etkinlikleri kimse yokken gerçekleştirmeyi tercih edenlerden Dedeoğlu. Bu yüzden kişisel zevkleri hkkınd konuşurken tedirginlik hissettiğini duyumsuyorum. Kendini nltmktn rhtsız ols d, kıs bir özet geçiyor; “İstnbul’d Mngerie ve Münferit gibi çok keyif ldığım, gittiğim zmn kendim gibi hissettiğim yerler vr. Onun dışınd Kıyı Blık çocukluğumdn beri müdvimi olduğum bir yer. Dost Koleji’nde okuduğum yıllrd hentbol tkınndydım. Antrenörümüz eski tkımı lt dönemlerle bir ry getirip yeni bir tkım kurdu. Şimdi bu tkıml her Pzr ntrenmn ypıyorum. Ayrıc boş zmnlrımd tenis oynuyorum ve sdece dinleniyorum.’’

Ll Dedeoğlu z konuşup çok üretenlerden. Kimi zmn boyunu şn projelere de dhil olmuş, hyl edip gerçekleştirdiğinde sıkıntı yrtnlr d; “Çünkü biz eskiden beri ytırımcılrl hreket etmek yerine küçük bütçelerle kendi bşın bir şeyler ypmkl uğrşn insnlrız. Yine de proje üretmek en sevdiğim şey. Son üç senedir insnlrın bn, ‘Ll ne olur birz yvşl!’ dediği, kendimi son derece frenlediğim bir dönemdeyim.”
[gllery ids=""]

Yorum Yaz