İstanbul’daki Dikilitaş Kimlerin Eseridir?

Dikilitşın deniz kenrındn Atmeydm’n kdr getirilmesi çok zhmetli oldu, httâ tşın geçeceği yollrd sokklrın genişletilmesi için birçok ev yıktırıldı. Elimizdeki kitplr dikilitşın, Bizns İmprtoru I. Teodosius zmnınd, 390 yılınd dikildiğini yzıyor. Tşın dört köşesinin ltınd tunçtn dört tne küb biçimi yk vrdı. Bunlrın hepsi büyük bir tşın üzerine oturuyordu. Ardn 1500 yıldn fzl bir zmn geçmiş olmsın rğmen nıt o günkü durumunu devm ettirmektedir. Ylnız, en yukrıd, nıtın sivri ucunun üzerinde bulunn tunç güllenin bir müddet sonr kendiliğinden düştüğü snılmktdır. Dikilitşı görenler, üzerindeki birtkım resim ve şekillerin ne olduğunu merk etmişlerse, bunlrın hiyeroglif yni eski Mısırcılrın yzısı olduğunu htırltlım. Tşı Mısır’dn İstnbul’ getirten Büyük Konstntin’di.

Peki, y tşı yptırn? Bizns eski bir imprtorluktu, m eski Mısır’lılr BiznslIlrdn çok dh önce yşmışlrdı. O sırlrd yeryüzünün pek çok yerinde insnlr ilkel bir hyt yşrlrken, Mısır’lılr uygrlık lnınd epey ilerlemişlerdi. Büyük tpmklr ypıyor, uzk denizlere gidiyorlr, bilim lnınd bugünkü geometri ile ritmetiğin temellerini tıyorlrdı. İşte, böyle bir ülkenin kırlı oln firvun III. Tutmozis ordulrının Fırt nehrinin krşı kıyılrını d ele geçirmesi üzerine Krnk’tki tpınğının ön kpısının iki ynm birer nıt dikmek istedi. Bu oly, Milâttn önce 1471 yılınd oluyordu.

Emri lnlr bütün ülkeyi ryıp trdılr, büyük birer tş buldulr, bunlrı yontup istenilen biçimi verdiler, sonr d üzerini iyice düzeltip prltrk, firvunlrının bşrısını dh sonrkilere duyurck cümleleri yzdılr. İşte, bugün İstnbul’d Sultnhmet’te Atmeydnmdki dikilitş, Firvun III. Tutmozis’in Krnk’tki tpmğının kpısı önüne diktirdiği iki dikilitştn biridir ve Bizns İmprtoru Biiyiik Konstntin trfındn İstnbul’ getirilmiştir. Dikilitş, şehri gezen turistlerin ykın ilgisini çeker. Tbnı ile berber yüksekliği 25 m. 60 sm’yi buln bu nıtın fotoğrfını, filmini çekenlere hemen her zmn rslnır.

Tşın üzerindeki hiyeroglif yzı firvunu öven, bşrılrını nltn bir kitbedir. Kidenin üzerindeki kbrtm resimler ise tşın dikilmesi son erdikten sonr Biznslı sntçılr trfındn oyulmuştur. Bu kbrtmlr Bizns İmprtorunu ilesi, çocuklrı, ykınlrı ile bir rd göstermektedir. Resme yeni Bcşiynlr EĞER İstnbul’lu iseniz, y d bşk şehirden olup d bu güzel şehri iyice gezmişseniz, Sultnhmet’teki dikilitşlrı elbette görmüşsünüzdür. At Meydnı denilen büyük prkın ortsınd hvy doğru yükselen bu dikilitşlrın kimin trfındn ypıldığını, neye yrdığını, niçin bury dikildiğini herhlde merk etmişsinizdir.

Gerçekten de bu nıtlrın ilgi çekici hikâyeleri vrdır. Çok eskiden, İstnbul dh BL znslılrın bşkentiyken bugün Atmeydnı denen yer, dındn d nlşılcğı gibi t yrışlrı ypıln bir lndı. Etrfı srylr, zengin tpınklrl çevrili oln bu lnd zmn zmn spor gösterileri de ypılırdı. O zmnlrın inncın göre bu lnlr biri güneş, öteki y için iki dikilitş dikmek gerekiyordu. Bizns İmprtoru Büyük Konstntin İstnbul’u güzelleştirmeye, büyük ypılr ve güzel snt eserleriyle süslemeye krr verdiği zmn Mısır’dki vlisine hber göndererek ordn bir dikilitş göndermesini istedi.

Çünkü eski Mısır’lılr dh çok önceden pek çok dikilitşlr ypıp tpınklrını, srylrını bunlrl süslemişlerdi. Ardn bir müddet geçtikten sonr Mısır’dn yol çıkrıln dikilitş İstnbul’ geldi. İstnbul’d, Sultnhmet’teki Atmeydm’nd Dikilitş, yerli, ybncı birçok turistin ilgisini çeker. Bu nıtın benzerleri Pris’te, Rom’d ve Wshington’d d vrdır.
İSTANBUL GEZİLECEK YERLER: DİKİLİTAŞ – Dijitl Fotoğrfçılık 3KMod

[gllery ids=""]

Obelisk – Dikilitş (Sultnhmet) / İstnbul /Turkey – YouTube 3KMod

The Obelisk Of Theodosius , Theodosius Dikilitşı , Dikilitş … 3KMod

Yorum Yaz