İnci Ayakkabı Modelleri

Ali Murt Kızıltş, İnci Deri’yi bir ykkbı üreticisinden mod mrksın dönüştürmek için son beş yıld ciddi mücdele verdi. Şimdi dh fzlsını istiyor: En beğenilen şirket ve en çok çlışmk istenilen işyeri olmk…

Murt Kızıltş, miniml trzd döşenmiş çlışm odsındki tekli koltuğ klı çok meşgul birinin durğnlığıyl oturuyor. İnci Deri Yö-netim Kurulu Bşknı bir röportjınd “sevdiği ^^giyim trzı” olrk trif ettiği; düz ve çık renk gömlek, Burberry ceket, İtlyn dr kesim pntolon, tbii ki İnci mrklı ykkbılr ve krvtsız hliyle her zmnki ‘risksiz’ şıklığı içinde “bu durgunluğunun” nedenini birz önce İrnlılr ile yptığı bir toplntıyl çıklıyor. “Pek çok mğzsı oln bir grup… Mğzlrının bzılrını İnci’ye dönüştürmeyi, çok mrklı mğzlrınd d corner olrk yer lmmızı öneriyorlr. Sıck bkıyoruz, ufk detylr kldı” diyor ve hemen ekliyor: “Azerbycn’d d yeni bir ytırımcıyl dh büyük bir opersyonu konuşuyoruz.”
[gllery ids="104222,,,104223,104224,104225,,104226,,,,104227,,104228,104229,,104230,104231,104232,104233,104234,,,104235"]
Bu işbirlikleri, Boğziçi İşletme mezunu Kızıltş’ın’de kurguldığı İnci Deri’yi “dönüştürme” strtejisinin rtık ryın girdiğinin işretleri slınd. 54 yşındki Kızıltş,rdikl bir krrl üretimden çekildi. Bu, 37’nin üzerinde ülkeye stış ypn şirketin bir nd ihrct gelirlerinin ortdn klmsı nlmın geliyordu ve rtık üretici olmycklrının d… Üzerine neredeyse tüm üst düzey kdroyu değiştirdi; bir de ile nyssı hzırldı ve kendisini de günlük işlerden zletti. Tüm kretif opersyonu d piysd “ykkbı işinden nlmdıklrın” innıln tekstil tsrımcılrın emnet etti. Girdiği bu riski, İnci Deri’yi ile şirketinden çıkrıp dh profesyonel ypıy dönüştürmek ve ynı zmnd ykkbı üreticiliğinden mod mrksın evriltmek için ldığını söylüyor. “sonund ykkbı sektörünün en beğenilen ve en çok çlışılmk istenilen mrksı olmk istiyoruz” diyor şirketinin İstnbul, Eyüp Fltofis’teki merkezinde çizdiği strtejinin vrış noktsını nltırken…

Şimdilik işler gyet iyi gidiyor. İnci Deri yüzde 20-25’lik bir tempoyl büyüyor.’i 190 milyon lir ciroyl kpttı ve bu sene sonund 239 milyon liry ulşcklrını hesplıyorlr. 201 l’de zrr eden şirket şimdi yüzde 10 seviyesinde FAVÖK üretiyor. İnci Deri, 100’üncü yılını kutlycğı’de ise 250 milyon lirnın üzerine çıkmyı ve şu nd 104 oln mğz syısını 140’ yükseltmeyi hedefliyor. Hlihzırd dört oln yurtdışındki mğz syısının d beş yıl içinde 15 olmsını öngörüyorlr.

Skin görünümlü, çık ve kıcı konuşn Ali Murt Kı-zıltş, İnci Deri’yi ‘mod mrksı’n dönüştürme krrım 201 l’de ldı. İlk işi de bir ile nyssı hzırltmk ve fbrikyı kptmk oldu. Aile nyssı önemliydi çünkü Kızıltş rtık şirketin insnlrdn bğımsız hytt klbilmesini istiyordu. Ayrıc rtık bnklr ve fonlrl rtn temsın getirdiği şrtlr d ypıyı değiştirmeye zorluyordu. Fbriknın kptılmsı ise o dönem yyımlnn hberlere göre sektör için sürpriz syılmıştı. Zir İstnbul, Hdım-köy’deki fbrikyı 1994’te kurmuş,’d d 8 milyon dolr ytırıml geliştirip Avrup stndrtlrın getirmişlerdi.

O dönemki strteji ihrct üzerine kuruluydu nck yıllık 10 milyon dolr ihrct yptıklrı tesis, şirket üzerinde giderek yük olmy bşlmıştı. Çünkü fbrik İnci mğzlrınd stıln ürünlerin sdece yüzde 15’ini krşılıyordu. Bunu krşılık fbrik toplm mliyetin yüzde 40’ını oluşturuyordu ve fbrikyı verimli kullnmmnın getirdiği bir zrr oluşmuştu. “Ciddi kynk ve zmn hrcıyorduk, bun krşılık mğzlr yeteri kdr emek veremiyorduk” diyor Kızıltş ve ekliyor: “Avrup’dki pek çok tekil vey ufk zincir mğzlr ürün veriyorduk. Bu d üretimi yoruyor ve yüksek mliyetli hle getiriyordu çünkü ufk detlerle çok geniş bir mğz zincirine çlışıyorduk.”

Fbrikyı tmmen mğzlr hizmet verir hle getirmek bir opsiyondu m o zmn d ufk detlerden oluşn çok syıd modelin devreye girdiği bir ypı orty çıkıyor.

İnci Deri’nin 104 mğzsının toplm g lnı.’te çıln 13 mğzy 2 milyon dolr ytırım ypıldı ve sekiz kente ilk kez girildi.

Kızıltş eğer fbrik hl fliyette olsydı bugün mğzlrın ihtiycının nck yüzde 5’ini krşılybileceğini hesplıyor.

Dolyısıyl Kızıltş, Ksım 201 l’de üretimden tmmen çekilip şirketinin tüm gücünü mrk-lşmy yöneltmeye krr verdi. “Nihyetinde ‘geçmişimiz üretimdi, geleceğimiz mrklşm’ diye bir krr lmk koly değildi m bugün kesinlikle doğru krr verdiğimizi görebiliyoruz. Bir dh üretimi düşünür müyüm, kesinlikle hyır” diyor. Aslınd ykkbı işinde üretim gücüne ship olmk bugünün piys şrtlrınd pek önemli değil. Hlihzırd büyük ykkbı mrklrının hiçbiri üretim ypmıyor, ykkbı işindeki yeni oyund, üretim ypn şirketlerin yerini mrk ytırımı ypnlr lıyor.

Yine de bu geçiş koly olmdı, öncelikle lınn siprişlerin bitirilmesi rdındn tedrik zincirinin yeniden orgnize edilmesi gerekiyordu. Her bir tedrikçinin en iyi ürettiği ürün grubun odklnmsını sğldılr. 12 y boyunc bot, çizme y d sndlet üreten bir tedrik ypısı kurguldılr ve böylece mliyetleri şğı çekebildiler. Geçiş sürecinin ikinci şmsı tşınmydı. Bunun profesyonelleşmeyle de doğrudn bir bğlntısı vr. Mod mrksı olcklrs bu Hdımköy’de ypılmzdı ve tbii ki üretim odklı insn kynğıyl d… Fbrik binsı stıldı ve şirketin merkezi Eyüp, Fltofis’e tşındı. Profesyonelleşme berberinde mrklşmy yönelik süreci yönetmek için otomotiv sektörünün ykındn tnıdığı ve son olrk NEF Gyrimenkul Stış ve Pzrlmdn Sorumlu İcr Kurulu Üyesi olrk çlışn rdındn dnışmnlık şirketi Byülgen∓Byülgen’i kurn Hkn Byülgen dnışmn olrk getirildi. Bir trftn d mod tsrımcılrı Gmze Srçoğlu ve Niyzi Erdoğn ile dört sezon süren bir kpsül koleksiyon nlşmsı ypıldı. Aynı sene içinde mğz ypılnmsı gözden geçirildi ve işletmesini bizzt üstlendikleri mğz syısının rtırılmsın krr verildi. O dönem 90 oln toplm mğz syısı içinde frnchise’lrın ornı yüzde 66 civrındydı. Bugün bu orn yüzde 33’lere inmiş durumd. “Geri ldık” diyor Kızıl-tş, Bu d ciddi verimlilik rtışı getirdi. ”

İki yıl süren bu geçiş döneminin sonund,’de, Byülgen ve ekibi. Kızıltş’ın d üzerinde nlştığı beş yıllık bir yol hritsı sundu. İnci Deri’nin hem mli hem de vizyon ve misyonu yeniden tnımlndı. Bun göre hedef,’d şirket sektörünün “en beğenilen mrksı ve en çok çlışılmk istenilen işyeri” olcktı. Bu vizyonl birlikte orgnizsyon şemsı ve pozisyonlr yeniden tnımldı. Akbinde tepe yönetiminin neredeyse tmmı değişti. “2012’den beri ile şirketinden çıkıp dh profesyonel ypıy dönüşmek için ciddi bir mücdele gösteriyoruz” diyor Kızıltş, “Tüm üst kdemelere işinde bşrılı olduğun inndığımız profesyonel rkdşlrı ldık. Ben bile yönetim kurulu bşknı pozisyonun çekilip kendimi günlük işlerden soyutlmy çlışıyorum. Tüm bu dımlr şirketin ile fertleri olmdn d yürümesini sğlm mcını tşıyor. Aile fertleri ‘mutlk yönetimde olck diye bir krrımız kesinlikle yok. Htt tm tersine profesyonellerin yönetmesini dh doğru buluyorum.”

Zten Kızıltş bu bkış çısıyl’de hzırlttıklrı ile nyssmın briyerlerini oldukç yüksek tutmuş ve yeni gelen neslin şirkete giriş kurllrını tnımlmış. Evveliytınd İnci Deri’de Ali Murt Kızıltş ile bbsı ve eniştesinin hissesi bulunuyordu. Bbsının veftındn sonr diğer iki krdeşi ve nnesi de şirkette hisse shibi oldu. Hisse shibi olmyn yeni kuşkt ise toplm ltı kişi vr. Şirkette yüzde 40 py ship oln Ali Murt Kızıltş, bu ltının dördünün Knd’d yşdığını, sdece hlihzırd şirkette iş geliştirme uzmnı olrk çlışn blsının kızı ile oğlunun yönetime girmeyi isteyebileceğini söylüyor. “Zten oğlum d dışrıd çlışıyor” diyor ve ekliyor: “Yeni kuşğın şirkette görev lbilmesi için üç yıl dışrıd tecrübe kznmsı şrtını getirdik. Am oğlum beş yıl kurlı koydum.”

İnci Deri’nin kökleri, Kızıltş’ın 1917’deki Rus İhtilli sonrsınd Kırım’dn göçen dedesinin çtığı lostr slonun dynıyor. 1947’de İstnbul, Ftih’te ilk perkende mğzlrı çılmış sonr 196l’de bugün hl fliyette oln ‘büyük dükkn’ geçmişler. 1962 doğumlu Ali Murt Kızıltş, ortokul yıllrındn itibren mğzd çlıştığını htırlıyor. 1984’te Boğziçi İşletme’yi bitirdikten sonr bilfiil işlerin içine dlmış. İşleri devrlmsı ise 1988, bbsının hc vzifesinden dönmesinden sonrsın rstlıyor. “Profesyonelliği vey bşk bir yerde çlışmyı hiç düşünmedim.

2016’d internet’in toplm stışlr içindeki pyının ulşmsı beklenen üretim tesisimiz olck’ diye bir hylim vrdı. Onu gerçekleştirmek istiyordum.” Gençlik yıllrının bu hedefine 1994’te çtıklrı fbrikyl ulştı. Ort yşlrının hedefi ise ‘zirveyi’ görmek ve bunu d beş yıl içinde bşrmyı plnlıyor. Am bu pek koly olmyck. Zir ykkbı sektörü çok oyunculu, yüksek rekbetin olduğu ve yüksek detten brüt krlılığın yklnbildiği bir iş lnı… İnci Deri’nin de dhil olduğu birbirine benzer pozisyond 10’ ykın mrk vr ve bu 10’lu resmi olmyn verilere göre yklşık 2 milyr lirlık bir pstyı bölüşüyor. Mğz syısıyl birbirine ykın oln Tnc, Hotiç ve Derimod birz dh üst segmentte oynrken 40-50 mğzy ulşn ve gresif büyüyen Elle, Bırıbi, Greyder birz dh ltt py kpmy çlışıyor. Alttn gelen yenilerin syısı d rtıyor. Son dönemde perkende ytırımlrını rtırn Tergm, frklı bir ypılnm sonrsı tekrr yükselen Mtrş, çok mrklı ve ithl ykkbı stn MrkPrk ile büyük metrekrelerde hizmet veren Deichmnn, Flo, Aykkbı Dünysı…

İnci Deri bu grup içinde B ve C+’y hitp etmeye çlışıyor. “Kendimizi çlışrk geçimini sğlyn kentli insnlr ürün stcğımız bir firm olrk konumlndırıyoruz” diyor Kızıltş ve ekliyor: “Türk ykkbı sektöründe herkes birbirine çok ykın konumlnıyor dolyısıyl bir süre sonr rekbet, fiyt ve indirime dönüşüyor. Biz bu döngüden kurtulmy çlışıyoruz koleksiyonlrımız ve trzımızl…”

AVM’lerin yükselişiyle orgnize perkendenin tbiri cizse ‘ptlmsı’ ynı krede yer lır. 2000’lerin ilk 10 yılınd orgnize perkendeciler yıllık bzd yüzde 40-50’lik bir büyüme temposu yklmıştı. Herkes metrekre ve ciro bzınd büyüklük peşindeydi. O nedenle çok fzl fizibilite ypmdn ve krlılığ bkmdn her çıln AVM’de yer kpmy çlışıyordu. Coğu mrk birkç yıl içinde 60-70 mğzy ulşbiliyordu. Am sonrsınd değişen ekonomik koşullr ve tbii ki rtn kirlrl birlikte bu mğzlrın verimliliği ess konu hline geldi. Zir milyon lir ytırım ypıln bir AVM mğzsının toplm ciroy ktkısı yüzde 2’lere bile ulşmybiliyordu.

İnci Deri de bu yoldn geçiyor. Örneğin’d 15 mğz çılck m sekiz tne de kptılck. Su nd mğz kirlrının toplm ciro içindeki pyı yüzde 11. Ali Murt Kızıltş bzı mğzlrd bu ornın yüzde 25’e kdr çıktığını söyleyerek “Belli bir kırmızı ht vr, mliyetler o sınırı geçmemelidir. Aykkbı perkendesinde bu sınır yüzde 15’tir, üzeri risklidir” diyor ve ekliyor: “Konfeksiyon yüzde 25 kırmızı çizgim diyebilir m ykkbıd yüzde 20 ve üzeri ölümdür. Çünkü ykkbı dh z krlı bir iş.”’d bu sınırd oln mğzlrd bşrbilirlerse kir ztlımı y d ürün gmı ve personel değişikliği ypmyı plnlıyorlr.

İşin çıkçsı bunu herkes ypmy çlışıyor ve tüm sektörün dilinde “mod mrksı” olmk vr. Tsrımcılrl koleksiyonlr ypılıyor, mod hftlrınd defilelere sponsor olunuyor, sosyl medyd bu lgıyı güçlendirecek kmpnylr düzenleniyor vs… Aslınd İnci Deri de ilk bşlrd bunlrdn frklı birşey ypmdı.’de öncesinde defilelerine destek verdiği Gmze Srçoğlu ve Niyzi Erdoğn ile dört sezon için kpsül koleksiyon hzırldı; Cinderell filmine sponsor oldu, gld ykkbılrını tnıttı…

Am frkı Ock’te tüm kdın ve erkek koleksiyonunu Gmze Srçoğlu’n emnet etmesiyle ykldı. Srçoğlu birçok mod yorumcusun göre defilelerde stil bütünlüğünü bozn en önemli unsurlrdn biri olrk gösterilen ykkbıd en bşrılı tsrımcı. İnci Deri’nin kretif direktörlüğünü üstlenen Srçoğlu,’de kpsül koleksiyon ile bşlyn ve dört sezon süren ilk işbirliklerinin hedeflenen müşteri kitlesine ulşılmsın ve stışlr olumlu ynsıdığım söylüyor. “Bunun sonucu olrk kretif direktörlük teklifi geldi” diyor. İnci Deri’nin ksesuvrlr d dhil olmk üzere tüm koleksiyonunu yöneten Srçoğlu yol “nsıl ürünler ypmk istiyoruz, tüketicilerin ihtiyçlrı neler” sorulrındn yol çıkrk hedefler belirleyerek bşlmış. “Koleksiyonumuzu hikyelere böldük ki dünyd d böyledir. Böylece müşteri dh koly lışveriş ypbilir ve koleksiyon bölümleri yrıldığı için ürünler birbirini vurmz” diyor, “Bu syede hem koleksiyonu çok yukrı çıkrbildik hem de dh efektif ve plnlı yönetebildik.”

İnci Deri’nin merkezinin giriş kpısındki vitrin tsrımındn, Ali Murt Kızıltş’ın ofisine giden uzun koridorun düzenlemesine ve duvrlrdki çıkrtmlr kdr “mod mrksı” olm rzusunun şekilsel ynsımlrıyl krşılşıyorsunuz. Kızıltş bunun sdece görüntüde olmdığını vurgulrcsın “Ürün stmktn ziyde mody öncülük eden bir firm olrk konumluyoruz kendimizi” diyor ve ekliyor: “Aykkbı modsını biz belirleyeceğiz ve yöneteceğiz.”

Yorum Yaz