İLMEKLERİN ARASINDA…

Mison Frrıçise: Bu ilginiz nsıl bşldı?

Güneş Öztrkçı: Bu merk, bir kızın çeyizi için yptığı 150 yıllık eski bir hlıyı görmemle bşldı. Önce renkleri bu kdr güçlü kullnmsın innmdım. Dh sonr rştırmyhgldım. Niye bütün bu hlılrı kdınlr dokuyor d erkekler stıyor diye düşürterek bunu kendime iş edindim. Çok derinliği oln bir konu, rdn 25 ıl geçti m hâlâ şşırdığım oluyor. Büyük bir snt bence. Türk hlılrının kıymeti yurtiçinden çok, vurtdışmd bilmiyor. Ben kendi çımdn, öğrendiklerimi ktrbilmek için çok uğrştım. Nişntşı’nd bu mğzyı çtığım zmn, ilk üç y sdece ve sdece nlttım, gösterdim, öğrettim. Görünce, gösterince herkesin, her zevkli insnın çok sevdiğini gördüm. Demek ki Türk hlısının dünyd vpftğı şöhret doğru.

M.F.: O gün ile bugün rsınd kilini kullnımı çısın’ dn nsıl bir frk oluştu?

G.Ö.: O zmnlr kilim çok küçümseniyordu. Snki lılı dh kıymetliymiş gibi bir knı vrdı. Aslınd 20 sene önce bulunn eski ve güzel kilimler vey hlılr, rtık bulunmuyor. Üretim son zmnlrd sdece pr kznmk için ypılıyor. Eskisi kdr uğrş verilmiyor.Am rtık doğru vere konduğu zmn kilmıin mekân çok ykıştığını herkes nldı. Türk hlısı ve kiliminin en iyi olduğunu snt ve düny kbul etmiş zten.

M.F.: Kilim nereye ykışıyor?

G.Ö.: Kilim her yerde güzel olbilir. Tbü ki dekorsyonl ilgisi vr. Ofislere, klsik döşenmiş evlere koyduğum zmn d çok iyi olbüiyor, modem evlerde de güzel durbiliyor. Çok ince olduğu için ms örtüsü, seprtör, perde, ytk örtüsü, divn örtüsü olrk d kullnbiliyorsunuz. Eskiye göre hlının d kilimin de kullnımı çok rttı. Geometrik hlılr, bizim Andolu hlılrı görüldükçe herkes evine bir Türk hlısı lmy bşldı. iYİ.F.: Mody uygun kilim rştırmlrı ypılıyor mu? G.Ö.: Kilim eskiden özenle ypılırdı. Şimdi ise desenlerin

bir kısmı tılıyor. Ticri mkstl ypıldığı için snt ğırlığı zlıyor. Güzel dokunmuş eski vey yeni kilimler, hlılr birçok dekorsyon uyuyor. Avrup, Amerik, Avustrly’dn gelen herkes muhkkk Türk hlısı vey kilüui lıyor. Almslr bile soruyorlr, görmek istiyorlr. Son yıllrd Hindistn, Çin, Pıkistn ve Afgnistn gibi ülkeler, Türk hlılrını kopy ettiler. Ucuz ml ettikleri için Türkiye’de hlı ihrctı hemen hcıerı, bitli. İhrctm bitmesi vey zlmsı demek, Türkiye defe çok tezgâhın kpnmsı, birçok ilenin ç klmsı demek. Çin de ypılmış kopylrın Türkiye’de Türk hlısı diye ybncılr stıldığını biliyorum. Bu bn çok cı geliyor. Bugün hepimize düşen görev, lıcı ve stıcılr olrk Türkiye’deki hlıcılığı bitirmemek.

M.F.: Özel üretim ypıyor musunuz?

G.Ö.: Evet. 50 sene sonr, bugün bizim ryıp d bulmkt zorluk çektiğimiz eski hlılrın yerine, bizün gelenekst,i dese111erimizi bozmdn, bzı renkleri değiştirerek üretim ypmk istiyorum. Eski desenler iyi kök boy ile tekrr üretildiği tkdü’de snt ölmemiş oluyor. 20 yşınd bir insnın eving ldığı bir hh, onun çocuğun klbilir. Türk hlısının ypımı dururs, bunun tekrr bşlmsı zmn lır, çünkü tıne k ıjı;ı öğretiyor.

Türk hlı ve kiliminin lıcısı dünyd her zmn vr olck, bitmeyecek. Yeter ki Türkiye’de hâlâ çok güzel hh, kilim ypm imknın shipken, bşk mlln evimize koymylım.

M.F.: 1 eni yüzyılın kilim leri nsıl olck?

G.Ö.: Yeni yüzyılın kilimleri, neşeli, cıvıl cıvıl olck. Bizim her türlü deseni, her türlü rengi kullnıp müthiş kompozisyonlr çıkrn sntkâr kdınlrımızın yptığı kilimlerüı en güzellerinin evlere gü’eceğini ümit ediyorum. Gençler çok kıllı, ne yptığını iyi biliyor. Onlr ulşmk istiyorum. Gelsinler, görsünler, çok büyük prlr vermelerine gerek yok. Önemli oln, sntımız ship çıksınlr

G. Öztrkçı: “Niye bütün bu hlılrı dokuyordu erkekler stıyor diye düşünerek bu işe bşldım. ”

KILIM MODELLERI – Medcezir.net

[gllery ids=""]

Kilim hlı modelleri – Kilim mobily modelleri ve fiytlrı

Yzlık Kilim ve Hlı Modelleri \u203 En Son Dekorsyon Modelleri

Kilim hlı modelleri – Kilim mobily modelleri ve fiytlrı

KILIM MODELLERI – Medcezir.net

En son kilim modelleri – Kilim mobily modelleri ve fiytlrı

Ptchwork Hlı Fiytlrı El Dokum Kilim Modelleri Hedef AVM

Kilim modelleri Budekorsyon

Yorum Yaz