Her Şeyi Başarman Mümkün

3K Yşm Koçu

Üzgünüz Phrrell m tüm mesele mutlu olmk değil: Krmsrlığımız d bzen işimizde, ilişkimizde ve hyllerimizi gerçekleştirmede en büyük yrdımcımız olbilir. Evet, bzen birz huysuzluk iyidir!

“Cnını sıkm, keyfine bk. Olumlu çıdn düşün…” Tmm, rtık yeter, iyimser olmk güzel m bzı durumlrd dünynın en zor şeyi olbiliyor. Neyse ki yeni çıkn bzı kitplr olumsuz duygulrımızdn bile fydlnbileceğimizi söylüyor. The Upsideof Your Drk Side kitbının yzrlrındn Doktor Todd Kshdn, kötü hissetmekten sürekli kçınmnın zehirli bir düşünce ypısı olduğunu söylüyor. Peki neden? Kshdn, “Geleneksel çıdn bkıldığınd ‘olumsuz’ olrk nitelendirilen duygulr en sonund seni bşrılı ve dh d ironikbir şekilde mutlu olmy götürür” diyor. Bu tbii ki sürekli sık surtl dolşcğın nlmın gelmiyor nck olumsuz duygulrını dh sğlıklı biri olm, iyi ilişkiler kurm ve işinde bşrılı olm konulrınd kullnbilirsin. İşte kuck çmyı denemen gereken beş kötümser dvrnış:

EN KÖTÜ SENARYOYU DÜŞÜN

Herkesin önünde kuyruğ gireceği, eşi görülmemiş bir pstne çmyı hyl ediyorsun. Bursı öyle bir yer olck ki, insnlr “İhtiycımız oln tm d buydu” dedirtecek. Böyle düşünmek seni motive ediyor olbilir nck bu nokty ulşbilmek için ypmn gereken bir sürü işi de göz rdı etmiş oluyorsun. The Antidote: Hppiness for People Who Cn’t Stnd Positive Thinking kitbının yzrı Oliver Burkemn, “Bzı riskleri göze lmdn bşrıyı yklymzsın ve bu risklerden

bzılrının sonuçlrı yıkıcı olbilir” diyor. Dengeyi bulbilmek için bşrıy ulşm yolund neleri riske edebileceğine konsntre ol. ORTA YOLU BUL: Burkemn’ın “olumsuz yol” olrk dlndırdığı şeyi keşfet: Hyllerin suy düştüğü tkdirde neler kybedebileceğini düşün ve kendine bununl bş çıkıp çıkmycğını sor. Eğer bu soru sende çok fzl endişe yrtıyors, bu, plnınd senin için çok fzl risk olduğunu gösteriyor olbilir ve öncelikle plnını iyice msy ytırmn gerekebilir. Burkemn, “Diğer yndn duyduğun bu gerginlik senin bu konud heyecn duyduğunun belirtisidir ve pstne shipleriyle görüşmek vey özel pst trifleri denemek gibi hedefin için ilk

dımlrı tmnı sğlr” diyor. Büyük sıçryışlr ypmdn durumu tekrr değerlendirmende fyd vr.

HUYSUZ OL

Kdınlr gerçekçi konuştuğu zmn genellikle “rız” vey “zor kdın” dmgsı yer. Am bzı duygulrını içine tmn d ykın bir zmnd ‘ptlm’ yşmn neden olur. Örneğin kız krdeşine oln kızgınlığın, bir sonrki buluşmnızd büyük bir trtışmy yol çbilir vey senin fikrini çlrk tkdir toplyn iş rkdşın yzdığın e-postyı ynlışlıkl tüm şirkete göndermek seni cn sıkıcı bir durum düşürebilir. Constructive Wllowing: How to Bet Bd Feelings by Letting Yourself Hve Them kitbının yzrı Tin Gilbertson, “Eğer

Duygulrımızı su yüzüne çıkrmzsk, onlr çıkmk için kendi yollrını bulur” diyor. Duygulrı göz rdı etmenin bir sonucu dh vr: Kshdn, bu durumd ilişkilerini güçlendirme fırstını kçırcğını söylüyor ve “Eğer ilişki bğın ylnızc pozitif olmy, kygı ve korkulrını ifde etmemeye dynıyors, bu bğ o kdr d güçlü değildir” diyor.

FOTOĞRAF: VICTOR PRADO 87

Küçük Gün Işığı

Wellesley Koleji’nden Profesör Julie K. Norem, “Genlerine ve yetiştirilme trzın göre brdğın hep dolu trfındn bkmy çok erken bşlmış olbilirsin” diyor. Tbii ki pozitif olmnın d getirileri vr! İşte onlrdn bzılrı:

Hedefine Ulşmk

Norem, doğl heyecnın gerçekten motive edici olduğunu söylüyor. Ypılcklr listene sbhtn bşl, bu stler iyimser insnlrın enerjilerinin en yüksek olduğu zmn dilimi.

İnsnlrı Etkilemek

Her şeye iyi trfındn bkn insnlr her zmn iyi bir ilk izlenim yrtır çünkü dh öz güvenli görünürler. Norem, “Konu bu olms bile onlrın her işte bşrılı olduğu izlenimine kpılırız” diyor.

Fırtındn Sğ Çıkmk

Ypıln rştırmlr, hyt pembe gözlüklerle bkn insnlrın, zorlu durumlrı bile kendini geliştirme fırstı olrk gördüğünü orty koyuyor.

Bu tvır iş hytınd (özellikle de yönetici pozisyondysn) etrfındki insnlr ilhm vermene yrdımcı olrk seni bşrıy tşıybilir.

ORTA YOLU BUL: Öfkeni göstermek, sinirlendiğin nd sinir krizi geçirmen nlmın gelmiyor. Skinleş ve iş rkdşın yptığı şeyin doğru olmdığını söyle. Y d kız krdeşine, rkdşlrıyl bir şeyler içmek için seni ekerek ynlış yptığını ve bunun seni üzdüğünü ifde et. Kshdn, “Uygun bir şekilde yptığımız sürece, insnlrın dvrnışlrın oln kızgınlığımızı belirtmekte özgürüz. Bu ilk nd nhoş görünebilir nck uzun vdede sınırlrını belli etmene yrdımcı olur” diyor.

KUSURLARI GÖRMEZDEN GELME

Yeni sevgilin gerçekten hrik biri. Yeni bşlngıçlrınd seni hep destekliyor, nnen de on byılıyor ve innılmz zrif. Am seni sürekli kendi gitmek istediği yerlere sürüklüyor ve seni yeterince güldürmüyor. Sonuçt hiçbir ilişki mükemmel olmz, değil mi? Ord dur. Gilbertson, slınd duygulrının sn önemli bir bilgi ilettiğini söylüyor. Dhsı, Proceedings ofthe Ntionl Acdemy of Sciences ofthe United Sttes of Americ’d yyımlnn bir rştırmy göre, içgüdüsel tepkilerimizi yönlendirmek için bilinçltımız rsyonel düşünceyi (bir durumun rtı ve eksilerini trtmk gibi) kullnıyor. Yni içgüdülerimiz rstgele orty çıkmıyor. Bu yüzden eğer içine bir şüphe tohumu tıldıys, onu yok etmeye çlışmk yerine serpilmesine izin ver. Gerisi kendiliğinden gelecektir.

ORTA yolu BUL: Kendine (vey çok güvendiğin bir rkdşın) sor: Acb ben şırı eleştirici ve bencil mi yklşıyorum? Eğer cevp dürüst bir şekilde ‘hyır’ ise, beklentilerine sygı duy ve

bu yüzleşmenin seni hrekete geçmen için motive etmesine izin ver. Tbii ki sevgilini derhl terk etmen gerektiğini söylemiyoruz; içgüdülerinin her söylediğini nınd ypmk zorund değilsin. Am erkek rkdşın bu konud konuşmk istediğini söyleyebilmelisin. Deflrc bu konuşmyı ypmnız rğmen ynı durum sürüyors, o zmn bunu, bu birlikteliğin senin yrrın olmdığının bir işreti olrk görebilirsin.

DIRDIR ET

Wellesley Koleji’nde iyimserlik ve kötümserlik üzerine çlışmlr ypn Psikoloji Profesörü Julie K. Norem, “Muhtemel problemleri sptmk, bir iş yerinde oldukç fydlı bir dvrnış olbilir” diyor. Örneğin duyduğu her fikri destekleyen vey sürekli senin sunumlrındki htlrı dile getiren iş rkdşını düşün. Onun gibi (en zındn dh z sinir bozucu bir versiyonu gibi) düşünmek, sorunlr dh orty çıkmdn onlrı şmk için nsıl tepki vereceğini belirlemene yrdımcı olur. Bu trz bir düşünce ypısı, örneğin kilo vermek gibi hedeflerine ulşmnd d fydlı olur. Mesel kızlrl birlikte kşm yemeğine çıktığınd kfnı lfredo soslu fettuccine’ye gömeceğini biliyorsn, “nsıl ols krşı koybilirim” diye düşünmek yerine, ne sipriş vereceğine önceden krr vermeyi dene.

ORTA YOLU BUL: Ofis içinde çok dırdırcı olursn kendini bir nd rkdş grubunun dışınd bulbilirsin. New York Üniversitesi’nde Psikoloji Profesörü ve Rethinking Positive Thinking: inside the New Science ofMotivtion

kitbının yzrı Gbriele Oettingen, “Muhtemel problemleri sürekli dile getirmek yerine onlrı, üreteceğin yrdımcı çözümlerle birlikte listele” diyor. Mesel: “Eğer yöneticim bu yeni projeyle kimin ilgileneceğini sorrs, yeni stjyerimizin bunu seve seve ypcğını söylerim.” Y d “Eğer yğmur yğrs dışrıd yürüyüş ypmk yerine evde egzersiz yprım.” “Eğer krlhn yoks ıspnk lırım.”

STRESİ HİSSET

Stresin kçınılmz bir şey olduğunu zten biliyorsun.

Am sçını bşını yolm isteğini göz rdı etmektense (vey bununl bş çıkmk için bir kdeh şrp içmektense) kendini on teslim et. Ypıln bir rştırmd, stresin belirtilerini -klp tışınd hızlnm gibi- yrrlı olrk yorumlmsı istenen deneklerin, stresi göz rdı eden vey hiçbir yönlendirme

ypılmyn deneklere göre, zorlu bir görevdeki stres tepkilerinde gelişme görülmüş. ORTA yolu BUL: Kendini şu nd stresli mi hissediyorsun? Az önce bhsettiğimiz tekniği hemen deneyebilirsin. Stresi tmmen kendi lehine çevirmek istiyorsn, sn zihinsel olrk ne yptığını spt. Belki de ruhunu sıkn bzı işler bugün çlışm stlerinin çoğunu ldı. Gerçekten ne istediğine (zmnının çoğunu yrtıcı işlere odklnrk geçirmek mi?) ve seni engelleyenin ne olduğun (büyük işlerden önce dh koly hlledebileceğin küçük işlerle fzl oylnm eğiliminde misin?) krr ver. Oettingen’in yptığı rştırm, ‘zihinsel çelişki’ denen bu tekniğin seni durğnlıktn kurtrck oln kıvılcımı teşleyebileceğini gösteriyor. Bu yüzden stresi bğrın bs ve onu bir sonrki bşrın dönüştür. İşte olumsuz düşüncenin gücü!

İçgüdüsel tepkilerimizi yönlendirmek için

bilinçltımız rtı ve eksileri trtmmızı sğlıyor.

Her Şeyi Bşrmn Mümkün

Sıfırdn Bşl Önce, bşrısız olmn neden olbilecek şeylere odkln. Ardındn bu potnsiyel sebeplerden kurtulup, ypmk istediğin şeyi beş kez ypmyı dene. (Neden mi beş? Çünkü birdvrnış bu kdr tekrredildiğinde öğreniliyor.) Örneğin, bulşıkyıkmktn nefret ettiğin için yemekypmk istemiyor musun? Çözümü koly: Tek kullnımlık geri dönüşümlü tbklrl bu problemin üstesinden gelebilirsin, işteşimdı yemekypmyı bir kez dh dene!

Küçük Değişimler 80/20 kurlını (Preto ilkesi) dene. Bun göre, sonuçlrın yklşıkyüzde80’i, etkenlerin yüzde 20’sinden kynklnıyor. Evet, küçük değişikliklerden bhsediyoruz! Örneğin Frnsızc öğrenmeye mı çlışıyorsun? 100.000 kelimeyi öğrenmeye çlışmk yerine, en çok kullnıln 1.200 kelimeyi öğrenip dh hızlı ilerleyebilirsin.
YAPAMAM EDEMEMLER BİR KENARA 3KMod

[gllery ids=""]

Yorum Yaz