GÖZ ÇEVRESİ VE GÖZKAPAKLARININ HASTALIKLARININ TEDAVİSİ

goz cevresi ve gozkapaklarinin hastaliklarinin tedavisi

Sevgili Okuyuculrım, Bilindiği gibi göz, ypı olrk küçük olmsın krşın kendisini oluşturn dokulrın çeşitlilik göstermesi ve kftsındki diğer orgnlrl ykın komşuluğu olmsı bkımındn hstlık yelpzesi geniş bir orgndır. Bu hstlıklrın bzılrı bizzt göz küresini tutrken, syısı hiç zımsnmyck bir grubu d göz kpğı ve göz yşı knlı gibi gözle sıkı temstki komşu dokulrı tutr.Bu komşu dokulrı tutn hstlıklr göz sulnmsı, kızrıklık, kıntı, kşıntı, ynm, btm ,görme zlığı gibi belirtilerle orty çıkr. Göz sulnmsı ypn çok çeşitli nedenler vrdır; Allerjik vey mikrobik konjunktiv (göz yüzeyini kplyn doku) hstlıklrı, Kuru göz sendromu, Göz kpklrınd gevşeklik, içe vey dış dönme gibi şekil bozukluklrı, gözyşı yollrınd drlık ve tıknıklıklr en sıklrıdır.

Bu hstlıklr en küçükten en büyüğe her bireyde görülebilir. Bebeklerde ilk bir yş kdr ki devmlı sulnm ve eşlik eden çpklnm ve kızrm gibi iltihbi durumlrd, kl ilk gelmesi gereken olsı bir doğumsl gözyşı knl tıknıklığıdır. Bzen gözyşı kesesi şişkinliği de oluşbilir. Hstnın yşın ve klinik bulgulr göre, gözyşı kesesi msjı, knlın sondlmsı, silikon tüp yerleştirilmesi ve dkriyosistorinostomi gibi tedvi seçenekleri ile sorun çözülebilmektedir. Bir yş kdr msj rğmen çılmyn knllrd diğer üç yöntem düşünülür. Dh önce sondlm vey silikon tüp yerleştirme ypıldığı hlde, sulnmsı devm eden hstlrd meliyt gerekliliği doğr. Ameliyt sonuçlrı son derece bşrılıdır.

< href="http://www.3kmod.com/wp-content/uplods/2022/05/goz-cevresi-ve-gozkpklrinin-hstliklrinin-tedvisi.jpg">Hstlrın büyük çoğunluğund bir meliyt yeterli olur. Yetişkin yş kdr tedvi edilememiş gözyşı knl tıknıklıklrı genelde tek vey her iki gözün gözyşı knlınd görülebilen sulnm,çpklnm,bulnık görme,kpklrd şişme göz çevresinde yygın iltihp tblosu ile orty çıkr. Bzen yüzün yrısın yyıln, kut dkriyosistit denilen şiddetli kese iltihplrı gelişebilir. Teşhisinde en sık uygulnn muyene metodu oln gözyşı knlı lvjınd gözyşı knlın verilen sıvının hstnın boğzın gitmemesi vey z miktrd geçmesi knlın tıknık olduğunu gösterir.

Bölgede oluşn iltihbı çözmek için verilen ilçlr sdece iltihbı çözüp,tıknıklığı çmdığı için, hstlığın tek kökten tedvisi cerrhidir. Dkriyosistorinostomi denen bu meliytt tıknıklığın üstündeki bir seviyeden yeni bir gözyşı knlı oluşturulur. Bu işlem burun içinden vey ciltten girilerek ypılbilir. Cilt yoluyl ypıln teknikte meliytın bşrı ornı dh yüksektir. Hstlrın %95 ’inde ilk meliyttn sonr düzelme olur. Lzer ve burun içi yoll ypıln meliytlrdn sonr tekrr tıknm olsılığı dh yüksektir.İlk meliyttn bşrılı sonuçlr lınmdığı vey nüks geliştiği tkdirde ikinci bir meliyt gerekir. Göz kpğı hstlıklrı d sık görülen ve tıbbi vey cerrhi tedvilerle en iyi şekilde iyileştirilebilen hstlıklrdır.

En sık görülenleri göz kpğı slgı bezlerinin iltihplnmsı sonucu oluşn hordeolum (rpcık), iyileşemeyen rpcık rtığı olrk klmış kitle(şlzyon), kirpik dibi iltihplrı (blefrit), Entropion (kirpiklerin ve kpğın içe dönmesi), Ektropion (kirpiklerin ve kpğın dış dönmesi), Ptozis(göz kpğı düşüklüğü) ve gözkpğının iyi ve kötü huylu tümörleridir. Göz kpğı kenrın çıln yğ bezlerinin çıkışının tıknmsı ve slgılrının bölgede birikmesi sonucu gelişen rpcık (hordeolum) denilen erken dönem iltihplnm tedvi edilmezse ğrısız bir kistleşme (şlzyon) oluşur.

Tedvi göz kpğın sıck kompres, ntibiyotikli ve kortizonlu göz pomdlrı ile ypılır. 2-3 hft sonr kybolmyn kistlere cerrhi müdhle gerekir. Entropion (gözkpğı kenrının ve kirpiklerin göz yüzeyine tems edecek şekilde içe dönmesi), doğuştn vey edinsel olbilir. Çoğunlukl yşlnmy bğlıdır. Kronik enfeksiyonlr,kimysl ve fiziksel yrlnmlr bğlı d gelişebilir. Kirpiklerin göz yüzeyine değmesi kızrıklık, yşrm, btm, ışığ bkmm gibi şikyetlere yol çr. İleri durumlrd göz yüzeyinde yr çılbilmektedir.Tedvisi cerrhidir. Ektropion (gözkpğı kenrının dış doğru dönmesi) sıklıkl yşlnm sonucu oluşur. Ayrıc doğuştn, göz kpğını kptn sinirin felci (yüz felci) ve yrlnmlr sonrsı d gelişebilir.

Gözün çık klmsı, kızrıklık, ynm ve sulnm gibi belirtileri vrdır.. Ektropion’un d tek tedvisi cerrhidir. Doğuştn vey edinsel sebeplere bğlı üst göz kpğı düşüklüğü (Ptozis) görüldüğü yş ve düşüklüğün seviyesine göre değerlendirilir. Doğuştn itibren vr oln göz kpğı düşüklükleri gözü, gözbebeği hizsın kdr örtüyors cerrhi tedvisinin hızl ypılmsı, klıcı olrk göz tembelliği olmsnı engellemek çısındn çok önemlidir. En sık nedeni, üst gözkpğını kldırn ksın iyi gelişmemiş olmsıdır. Bunun dışınd ptozis , yşlılık, göz meliytlrı, sinir felçleri ve yrlnmlr sonucu d gelişebilir.

Ptozisin tek tedvisi cerrhidir. Göz kpğı ve göz çevresi tümörleri iyi huylu ve kötü huylu hücre tipi ve seyre ship olbilir. Olsı bir gecikmenin önlenmesi çısındn görüldüklerinde vkit kybetmeden cerrhi olrk çıkrılmlı ve kitle ptolojiye gönderilmelidir. Bu meliytlrın büyük bölümü tüm uzmn göz doktorlrı trfındn ypılbilirken, komplike hle gelmesi muhtemel ve ğır olgulrın okuloplstik cerrhlr trfındn ele lınmsı tercih edilmelidir. Gelecek y erişkin dönem retin hstlıklrı konusund bilgi pylşmk üzere.

Yorum Yaz