Gıda etiketlerini okurken bu sinsi içeriklere dikkat et

Şekerin Eş Anlmlılrı

Gıd etiketlerini okurken bu sinsi içeriklere dikkt et. Bzısı kulğ bilimsel gelebilir, bzısı ise neredeyse sğlıklı m en nihyetinde hepsi ‘şeker” nlmın geliyor!

zehrini SEÇ ilve şeker en nihyetinde ilve şekerdir. Nereden gelirse gelsin, sn zrrı şğı yukrı ynı. Yygın şeker formlrının bu şeytni skld nerede durduğun göz t.

Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu

Mısır nişstsındn elde edilen bu şurup, en korkunç şekerlerden biri olbilir. Çoğu, kimysl işlemler sırsınd orty çıkn bir yn ürün oln cıv içeriyor. Diğer tehlikesi ise, yüksek orndki ypy fruktoz içeriği. Beyz şekere ornl 75 kt dh ttlı olmsı d cbsı. (Agve şurubu sevenler kulk versin: işlem görmüş bir meyve özü, yüzde 85 ornınd fruktoz içerebiliyor ve bu d muhtemelen krciğerine yüksek fruktozlu mısır şurubundn dh çok zrr veriyor!)

Akçğç Şurubu ve Bl

Sıklıkl bunlrın rfine şekerden dh sğlıklı olduğu söylenir. Gerçekten de dh z kimysl içeriğine ve dh iyi bir glikoz-fruktoz dengesine (yrıc birkç fydlı ntioksidn) shipler. Bununl birlikte, The Sugr Smrt Diet kitbının yzrı Anne Alexnder, kçğç şurubu ve işlenmemiş blın kendine hs tdının insnlrı dh z kullnmy sevk etmesine rğmen, bu ttlndırıcılrın d nihyetinde vücudund şeker olrk lgılndığını söylüyor.

DoğlŞeker

Ttlı hber! Bütün yediğin onlr olmdığı sürece, meyve ve bzı sebzelerden doğrudn ldığın doğl şekerde ölçüyü kçırmn o kdr koly değil. Dikkt etmen gereken tek şey; meyve ve sebzeleri gerçekten “yemek”, ilve ttlndırıcı içermese bile meyve sulrı, kn dolşımın şeker pomplıyor. Bunun çresiyse, vücudund şeker emilimini yvşltn ve insülin seviyendeki ni yükselişleri engelleyen lif. Lifi hngi meyveden ldığın frk etmiyor. Doktor Robert Lustig, “Doğl şeker bkımındn zengin olnlrın lif içeriği de çok olur” diyor.

ŞEKER YEDİĞİNDE VUCUDUNDA OLANLAR

Ttlı bir şey diline değdiği nd, dilindeki tt lm tomurcuklrı beynine doğrudn “Nefis!” mesjını gönderiyor. Beyninin ödül meknizmsı çlışmy bşlıyor ve dopmin slgılıyor. Bu esnd, yediğin şeker midene ulşıyor; burd mide öz suyu trfındn seyreltilerek ince bğırsğın doğru gönderiliyor. Enzimler, şekeri glikoz ve fruktoz olmk üzere iki moleküle yrıştırck şekilde prçlmy bşlıyor. Çoğu şeker ilvesi, şeker kmışı y d şeker pncrındn elde edilir; ki bunlr eşit ornd glikoz ve fruktoz içerir. Am lbortuvr ortmınd elde edilen yüksek fruktozlu mısır şurubu, genellikle glikoz ornl dh çok işlenmiş fruktoz içeriyor. (“Zehrini Seç” bşlığın göz t.) Ve devmlı yediğinde, bu moleküller vücudun sert drbeler vuruyor.

GLİKOZ

İnce bğırsk duvrlrındn kn krışrk, pnkresı dh çok insülin slgılmsı için tetikler. İnsülin hormonu d kndki glikozu lır ve enerji olrk kullnılmk üzere hücrelere gönderir.

Çoğu şekerli besin, ihtiycının çok üzerinde glikoz içerdiğinden, vücut dengeni hızlı ve kötü biçimde srsr. Beyninin bun cevbıys, uyku düzenleyici serotonin hormonunu slgılmk olur. Sonuç: Şeker çrpışmsı. îft İnsülin yrıc, beynine tokluk sinylleri gönderen leptin hormonunun üretimini de engeller. Bu demek oluyor ki, insülin seviyen ne kdr yüksekse kendini ç hissetme ornın d o kdr yüksek olur (yemekten yeni klkmış olsn bile). Dhsı, shte de ols çlık yşdığınd, beynin vücudunu vr oln glikozu krın yğı olrk depolmy yöneltir. îft Durmk bilmeyen insülin beynine de kın eder. Böylece, Alzheimer hstlığıyl sonuçlnn süreç bşlmış olur. Kontrolü kybetmeye bşlyn beyin, dopmin üretimini düşürür; bu d şiddetli yeme tklrın ve bğımlılığ benzeyen bir nörokimysl sürece kpı rlr. îft Şeker yemeye devm edersen, pnkresın o kdr fzl insülin slgılr ki sonund hücrelerin dirençli hâle gelir. Kn dolşımındki bu dengesizlik gizli

şekere, sonund d tm olrk diybete yol çr.

FRUKTOZ

Fruktoz d ynı şekilde ince bğırsktn emilerek kn krışır ve işlenmesi için doğrudn krciğere gider.

îft Krciğer fruktozu metbolize ederek vücudun onu kullnbileceği hâle getirir. Anck ileri düzeyde bir ttlı düşkünlüğün vrs, krciğerin kolyc bitkin düşer. Fzl fruktoz, zmnl krciğerde yğ küreciklerinin oluşmsın yol çbilir. Lipogenez dı verilen bu süreç, lkole bğlı olmyn krciğer yğlnmsının ilk işretidir.

A şırı fruktoz, iyi kolesterolü (HDL) de düşürür ve trigliserit üretimini teşvik eder. Krciğerden trdmrlr tşınn bir yğ türü oln trigliserit, klp krizi ve felç riskini yükseltir.

îft Krciğerin dh fzl insülin için yrdım çğrısınd bulunur. (Evet çünkü insülin krciğer fonksiyonlrı için de gerekli.) Bu durumd pnkresın şırı yüklenme olur ve sonuçt tüm bedeninde enflmsyon oluşur. Bu d seni obezite ve diybet için yüksek risk grubun sokr.

Kynk: The Sugr Smrt Diet kitbınır yzrı ve Prevention’ın editoryl direktörü Anne Alexnder

Şeker Rehbilitsyonun Giriş

Şeker bğımlısı olduğundn mı şüpheleniyorsun? O hâlde beynini, bğımlı olmdığı hâline geri döndürmenin tm sırsı. Dmk tdını sıfırlmk ve şeker isteğini yok etmek elbette koly değil m imkânsız d değil. Şok tedviler yerine, Doktor Nicole Aven’nın Why Diets Fil: Becuse You’re Addicted to Sugr kitbındn derlediğimiz bu beş şmlı plnı dene:

1. şm: Şekerli İçecekleri Hytındn Çıkr

Ortlm bir kdın, sdece içeceklerden yıld 18 kilo şeker (70 bin klori!) lıyor. Ttlı ve lif fkiri içecekler (meşrubt, ttlndırılmış içecekler vey romlı khveler gibi) yudumlmk, insülin seviyeni niden yükseltirken, çlık krizlerinin de bş nedeni oluyor, iki hftlık bir sürece yyrk bütün bu içecekleri kes. Bunlrın yerine mden suyu, şeker ilvesiz çy vey khve içebilirsin.

2. şm: Şekerli Abur Cuburu Bırk

Kek, kurbiye ve şekerli brlrı hytındn çıkr. Ayrıc grnol br gibi ‘gizli’ şeker içeren yiyecekler yemeyi de durdur, işlem görmüş gıdlrın neredeyse yüzde 80’i yüksek ornd şeker içeriyor. Önce senin için uzk durmsı en zor yiyecekleri belirle, sonr onlrdn teker teker vzgeç. Şeker isteği duyrsn d meyveye yönel.

3. şm: Bsit Krbonhidrtlrı Azlt

Bu şmy geldiğinde şeker bğımlılığın yrı yrıy zlck ve ciddi ornd kilo kybetmiş olcksın. Bundn sonrki işin, vücud girdiğinde şeker gibi dvrnn bsit krbonhidrtlrl mücdele etmek. Sıkç tükettiğin rfine gıdlrın bir listesini yp (krker, beyz ekmek, beyz mkrn vb.) ve ynı şekilde önündeki iki hft süresince bunlrı teker teker zlt. Mkrnyl bşlmyı dene: iki kâse yerine bir kâse mkrn ye ve ynın proteinden zengin yğsız bir et ilve et. Bir dhki sefere de, kln mkrnyı bir sebze yemeğiyle birlikte (mesel kbk) ye.

4. şm: Gizli Şeker Kynklrını Tkip Et

Bu kısım en yüksek dikkti istiyor. Çünkü gizli şeker, dı üstünde gizlice sn hâlâ yüksek ornd şeker yediriyor olbilir. Çeşni, sos, slt sosu ve tüm sinsi şeker kynklrının etiketindeki içerik listesini dikktle oku.

(“Gizli Şeker” bşlığın göz t). Ayrıc, “şeker ilvesiz” ibresine krşı d uynık ol çünkü böyle etiketlenmiş ürünlerin birçoğu şeker yerine bsit krbonhidrt içerir.

5. şm: Devm Et (Gerçekçi Olrk!)

Ard bir kçmk ypmnd sorun yok m ttlı yeme isteğine krşı uynık olmlısın. Bir dilim kek, bir kdın için normlken bşk bir kdını bğımlı hâle getirebilir. Eğer ttlı bir tıştırmlık sende dh fzlsı için rzu uyndırıyor y d dh kötüsü şırı tüketime yöneltiyors, şekerin güçlü czibesine krşı svunmsız olduğunu bilmelisin, işin iyi ynıys şu: Şeker lışknlığını bir kere bırktın mı tt lıcılrın normle dönüyor. Meyveler sn süper ttlı geliyor ve şeker isteğini krşılmy yetiyor. Yüksek miktrd şeker ilve edilmiş yiyeceklerse rtık mideni bulndırck kdr ttlı gelmeye bşlıyor.
Zehir yiyoruz! Bu etiketlere dikkt! 3KMod

[gllery ids=""]

Yorum Yaz