François Ozon Yeni Kız Arkadaşım

Frencois Ozon’un bu y vizyon giren filmi Yeni Kız Arkdşım’d, ölen krısının giysileri ile yeni bir kimliğe bürünen Dvid’in “yeni kız rkdşı”nı Anis Demoustier cnlndırıyor.

Cinsel kimliklerin cesurc orty konduğu bir dönemden geçiyoruz. Vizyond zmnın ruhunuyklyn birfilm vr. Yeni Kız Arkdşım, krısı öldükten sonr onun giysileriyle kendini çok huzurlu hisseden Dvid’in hikyesini nltıyor.

merik’nm Olimpiyt mdlylı tleti ve popüler kültürün ort yerinde slmn Krdshin ilesinin bbsı 65 yşındki Brucejenner’m, Hzirn’d Citlyn Jenner dıyl yeniden doğduğunu mutlk duymuşsunuzdur. Citlyn’in Twitter hesbı, bir milyon tkipçiye en hızlı ulşn hesp olrk rekor kırdı. Ameriklılr, bir zmnlr En Seksi Erkek seçtikleri Bruce’u, büyük bir sevgi blonu içine lıp Citlyn olrk bğırlrın bstı. Htt Brck Obm, Citlyn’in cesretini tkdir eden bir tweet trk, rüzgrın bir prçsı oldu. Bzı kurumlr Bruce Jenner’ın Olimpiyt mdlysını ide etmesi gerektiğini iddi etti, bzı insnlr Citlyn’in ldığı desteği şırı buldu, bzılrı d ypıln yorumlrın cinsiyetçi olduğunu düşündü. Am hiçbir şey, bir zmnlrın “By Amerik”sınm, Annie Leibovitz’in objektifinden, göğsünü gererek bğımsızlığını ve kdınlığını iln edişinin büyüsünü bozmdı.

Mevzu sdece Citlynjenner değil. Bir süredir Amerik’nın trns kdınlr yumuşk krnını göstermesi, hber değeri tşımyck nokty doğru ilerliyor. Ornge Is the New Blck dizisinde oynyn Lverne Cox; Emmy’ye dy oln, Mdme Tussuds’y mumysı dikilen ve Time’ kpk oln ilk

trns kdın oluyor mesel. Sevilen dizi Trnsprent’t, tıpkı Citlyn gibi 6o’mdn sonr içindeki kdını orty çıkrn Mur’yı cnlndırnjefirey Tmbor, kriyerinin ilk Altın Küre’sini lıyor. Geçen yıl En iyi Erkek Oyuncu Oscr’ını ln Eddie Redmyne, yeni filmi The Dnish Girl’de cinsiyet değiştirme konusund ilklerden oln Lili Elbe olrk krşımız çıkıyor. Peki bu konulrı şmış oln Avrup bu işe ne diyor?

Frnsız sinemsının medr-ı iftihrı Frnçois Ozon’un yeni filmi Une nouvelle mie / Yeni Kız Arkdşım’ın bu konud bir çift lfı vr. Krısı öldükten sonr onun elbiseleri içinde kendini çok huzurlu hisseden ve Virgini dını verdiği yeni kimliğiyle kdınlrın dünysın giriş ypn Dvid’in hikyesi bu. Dvid, önceden mesfeli dvrndığı, krısının en ykın rkdşı Clire ile,

Virgini iken müthiş bir ikili olduklrını frk ediyor. Bu yüzden Yeni Kız Arkdşım, hem bir şk hem de bir kdın rkdşlığı hikyesi. Her iki trfın d kfsı birz krışık, tm d Ozon’un sevdiği gibi.

Romntik komedilerin rnn oyuncusu, Frnsız sinemsının jönlerinden Romin Duris’nin Virgini rolünü lmk için çok istekli olmsının ltınd, hem bir oyuncu olrk dh önce girmediği toprklr girme, hem de içindeki feminen trfı keşfetme dürtüsü vr. Duris, her krkterin feminen bir trfı olduğunu, m çok zmin bunu kbul ettiğini düşünüyor. Ozon, Virgini rolü için hzır olduğunu düşünen ktörlerin, bsit bir peruk tkm işinin ltındn klkıp klkmycklrını merk ediyormuş. Sonund bunun hiç de bsit olmdığı çıkmış orty. Duris’nin seçmelerden neden lnının kıyl çıktığını, filmi izlerken nlycksınız. Dvid’in boclmlrıyl Virgini’nın gittikçe büyüyen özgüveni rsınd konumlnn film, cinsel kimlikler üzerine zihin çıcı iki st vt ediyor.

[gllery ids=""]
[gllery ids=""]

Yorum Yaz